Last news in Fakti

14 Февруари, 2015 16:35 1 919 3

Президентът Плевнелиев недоволен от ДАНС

  • росен плевнелиев-
  • данс-
  • скандали-
  • перущица-
  • "червеи"-
  • реформи-
  • енергетика-
  • вино

Крайно време е тази агенция да започне да генерира сигурност, а не скандали, заяви държавният глава

Президентът Плевнелиев недоволен от ДАНС - 1
При посещението си в Перущица президентът Плевнелиев коментира важни за страната актуални теми. Снимка: БТА

„Стабилност има, трябват реформи. Те са предпоставка за устойчивост и стабилност на страната. Очаквам тази година да видя отговорни и смислени реформи – пенсионната и здравната реформа, в сектор „Сигурност“, в сектор „Енергетика“, във водния сектор – които да минат през Народното събрание“. Това заяви в президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Перущица.

Според държавния глава, усилията на правителството трябва да бъдат насочени също така към запазване на устойчивостта на публичните финанси и към трайно намаляване на дефицита. „Има сектори, в които разходите могат да бъдат оптимизирани. Не е тайна, че българската енергетика не е ефективна и е в тежко състояние. Същото е състоянието в секторите на здравеопазването и правораздаването. Затова реформите са необходими“, отново подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът определи като „поредния скандал“ случая с използването на специални разузнавателни средства в рамките на разработката „Червеи“. „Не мога да се съглася с положителната оценка на работата на председателя на ДА „Национална сигурност“. От аферата „Костинброд“, през прегазването на конституционните правила през 2013 г. и 2014 г., когато ДАНС обслужваше противоконституционни атаки срещу държавния глава, и се стигне до разработката „Червеи“, имаме достатъчно основания да смятаме, че е крайно време в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандали“, коментира държавният глава.

По отношение на главния секретар на МВР президентът посочи, че е работа на правителството да прецени и да отправи предложение. „Тогава ще се възползвам от правомощията си по закон, но ако след повече от година подслушване на системата на МВР и работа с чувствителни архиви, включително с използване на незаконни средства, резултатът е една празна папка в ДАНС, това е огромен скандал“, каза Росен Плевнелиев.

По разработката „Червеи“ президентът окуражи прокуратурата и Народното събрание „да стигнат докрай“ в изясняването на случая. „Недопустимо е това, което виждаме. Трябва да покажем, че се учим от грешките си. Апелирам всички институции, които имат отношение към случая, да стигнат докрай и да се носи отговорност. Отговорността на ръководството на ДАНС е повече от видима и очаквам действия“, категоричен беше държавният глава.

Състоянието на Българската армия и начините за справяне с предизвикателствата пред сигурността ще бъдат тема на дискусия на Консултативния съвет за национална сигурност, който предстои да бъде насрочен, обяви още президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

Държавният глава гостува на Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Христо Ботев“ в Перущица за ритуалното зарязване на лозята по повод Деня на лозаря.

Светът познава българските вина и страната ни трябва да надгражда качеството, традициите и новаторството във винопроизводството ни. Вярвам, че българското вино ще се позиционира все по-добре на международните пазари, заяви президентът.

В приветствието си Плевнелиев отбеляза, че древната история на страната ни във винопроизводството заслужава да бъде разказвана у нас и по света. Той подчерта приноса на поколения майстори-винари, производители и специалисти по лозарство и винарство, съчетали история и традиция, прогресивност и новаторство в изключителното българско вино.

Държавният глава отбеляза също и важната роля на науката за развиване на най-съвременните практики в сектора. По думите му, българското земеделие има нужда от посветени, образовани и мотивирани млади хора. „Само с помощта на младите хора на България ще продължим да изграждаме добрата репутация на страната ни като производител на висококачествено вино, което комбинира хилядолетна традиция със светло бъдеще“, обърна се президентът към учениците на Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Христо Ботев“.

На ритуалното зарязване на лозята в Перущица присъстваха посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, областният управител на Пловдив Розалин Петков, както и много граждани. По-късно държавният глава Росен Плевнелиев разговаря с кмета на Община Перущица Ради Минчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плам

    0 0 Отговор
    ако Бойко и коалиция нямат нищо общо с ДПС да приемaт веднага задължително гласуване,само така ще се отървем от ДПС
  • 2 факт

    0 0 Отговор
    РЕФОРМИ НЯМА ВМЕСТО РЕФОРМИ ЗАЕМИ,ГЕРБ ДО СЕГА ЗА 4 МЕСЕЦА ИЗТЕГЛИХА 8,1МИЛИАРДА,СЕГА СКОРОСТНО ТЕГЛЯТ ОЩЕ 16 МИЛИАРДА С ЛИХВА 10%,ДЕМЕК ЗА 4МЕСЕЦА 24,1МИЛИАРДА ДО ИДВАНЕТО НА ГЕРБ НА ВЛАСТ ЗАЕМА БЕШЕ ПОД 15 МИЛИАРДА ,ЗА 4 МЕСЕЦА ГЕРБ ГО ВДИГАТ НА 39 МИЛИАРДА. НО НАЙ ИНТЕРЕСНОТО ЧЕ НИКОЙ НЕ СТАЧКУВА,КЪДЕ СА СТАЧКУВАЩИТЕ КОЙТО ЗА 1МИЛИАРД КОЙТО ИСКАШЕ ОРЕШАРСКИ ИЗЛЕЗНАХА НА УЛИЦАТА,КЪДЕ СА СЕГА КЪДЕ СЕ КРИЯТ,БЪЛГАРИЯ ПОТЪВА В СПИРАЛА НА ЗАЕМИ.ГЕРБ КРАДЕ ОТ БЪДЕЩЕТО.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 3 даа

    0 0 Отговор
    повече от ясно е защо око не ще да сменя шефове,просто вече имат доказателства за 90% от членската маса на ГЕРБ и ако ги барнат ще ги изкарат.Цялата маса на ГЕРБ са крадливи мошеници и сега са вързали ръцете на БОКО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове