Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 16:37 1 133 3

Горанов: Бюджет 2015 не е най-добрият, но отговаря на европейските изисквания

  • владислав горанов-
  • бюджет-
  • европейските-
  • изисквания

Приходите за януари са с 400 млн. лв. повече спрямо същия период за миналата година. Хазната за месеца е на излишък за първи път от 2009 г., заяви министърът

Горанов: Бюджет 2015 не е най-добрият, но отговаря на европейските изисквания - 1
Снимки: БТА

Бюджет 2015 не е най-добрият, но отговаря на всички европейски изисквания. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов на нарочна пресконференция, на която отчете дейността на министерството за първите 100 дни на правителството.

Приходите за януари в бюджет 2015 са с 400 млн. лв. повече спрямо същия период за миналата година. Хазната за месеца е на излишък за първи път от 2009 г., заяви министърът.

За 2014 г. дефицитът на държавата е 3.7%. Всеки дефицит се финансира със заеми или с приходи от приватизация, но такива в последните години няма, обясни Горанов и подчерта, че именно затова е и последното предложение за заем от 8 млрд. евро, с които трябва да финансират 6 млрд. лв. външен дълг и 2 млрд. евро бюджетен дефицит до 2017 г.

Той припомни, че правителството е отпуснало коледни надбавки за най-бедните пенсионери и обеща това да стане и за Великден, но само ако сегашната тенденция на повишение на приходите продължат.

„Ако фискалното изпълнение продължава да се движи така, както е досега, аз няма да опонирам и на социалния министър за изпълнението на великденските добавки. Ще продължат усилията ни в подобряване на събираемостта и ефективността на разходите на бюджета. При липса на други инструменти, единственият инструмент в ръцете на управляващите е поемането на дълг. Затова е важен дебатът, който тече в момента", каза още Владислав Горанов.

"Аз съм първият човек, който ще предлага мерки и ще дебатира от къде могат да се свият 2,5 млрд. евро, за да можем да не трупаме допълнителен дълг. Каквото и да направим, наистина ще е грешно да оставим държавата и обществото да финансира поетите вече дългове", каза още Владислав Горанов.

Той заяви, че няма притеснения относно инструмента, който е предложил.

„Можем всяка година да сключваме подобни агентски договори и да говорим за това дали държавата ще може да си покрива дълговете. Ако има някакъв политически катаклизъм, има реален риск да изпаднем в ситуация, в която не можем да финансираме текущите си задължения", обясни министърът.

"Вероятно аргументите на БСП и ДПС, че когато те поемаха дълг, имаше противопоставяне в обществото, са приемливи. Иначе тези 8 млрд. евро могат да се намалят до 6 млрд. евро, ако балансираме бюджета за 2015 година и този до 2017 година", посочи Горанов и обясни, че спекулациите от страна на опозицията, са тяхно право, но те не са здравословни за целия политически дебат и за обществото и подчерта, че дефицитът не е самоцел.

Относно предложението за новия шеф на Банков надзор Димитър Костов, Горанов подчерта че това е в прерогатив единствено на управителя на БНБ Иван Искров. Според него Банковият надзор трябва да има шеф в най-близко време.

„По отношение на борбата с контрабандата и с опитите в приходната част на бюджетът да се затруднява, всяка сряда провеждаме срещи при министър-председателя, където всички органи се отчитат. Успяхме да постигнем нелоши резултати, които тепърва ще се виждат в приходната част на бюджета. Успяхме да заделим ресурс и за най-бедните - българските пенсионери в края на миналата година", заяви Владислав Горанов.

За фискалния резерв Горанов обяви, че в него има два компонента, които няма да бъдат пипани. Това са Сребърният фонд и Фондът за ядрена безопасност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо 1300 годишна БЪЛГАРИЯ винаги трябва да отговаря на европейските изисквания? Ние акъл нямаме ли си? ЯВНО НЕ.
  • 2 гошо

    0 0 Отговор
    аз питам къде е 9милиарда резерв и къде е заема от 8,1милиарда,та да теглим още 16милиарда
  • 3 ISIS

    0 0 Отговор
    ПРЕСТЪПНИЦИ И ЗЛОСТОРНИЦИ ЗЛОУПОТРЕБЯВАЩИ СЪС ВЛАСТ.

    НАРОДА Е БЕЗРАЗЛИЧЕН ИЛИ НЕПРОСВЕТЕН И НЕМОБИЛИЗИРАН.

    ЖУРНАЛИСТИТЕ НЕ РАЗЯСНЯВАТ НА МАСИТЕ УЖАСА В КОЙТО НИ ВЪВЛИЧА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО И ТОЗИ ФАЛШИВ "МИНИСТЪР" НА ФИНАНСИИТЕ.
    ЗАЕМИ СЕ ВЗЕМАТ ОТ НЕКАДЪРНИЦИ, КОИТО НАМОГАТ ДА СИ ПРАВЯТ СМЕТКИТЕ. А ТОВА СА ТЕ - БОРИСОВИТЕ ТЪПАНИ.

    ШАЙКА НЕГРАМОТНИ АМАТЬОРИ И НЕКАДЪРНИЦИ ПРИКРИВАЙКИ БЕЗСИЛИЕТИ СИ ЗАД ПРИВИДНАТА ЗАГРИЖЕНОСТ ЧЕ СПАСЯВАТ БЪЛГАРИЯ А В СЪЩТНОСТ СА УБИЙЦИ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ.

    ПРЕСТЪПНИ НЕКАДЪРНИЦИ, ОКАЧАЙКИНОВ ДЪЛГ НА ВРАТА НА БЪЛГАРИТЕ.
    А ЗАЕМА ЩЕ СЕ СТОПИ ПО НЕЗНАЙНИ СМЕТКИ, НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ.

    СПИ СПОКОЙНО БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ,
    ЩОМ СЕ ПРОЯВЯВАМЕ КАТО ГОВЕДА,
    ТО ЕТО ГИ И НАШИТЕ К А С А П И !

    ЗАЩО НИ Е I S I S, КАТО СИ ИМАМЕ НАШИ АПАШИ.

    РЕЖИ ПО-ДЪЛБОКО БАТИ БОКО!

    НАРОД ЛИ Е Е.И МУ М...ТА - УВАЖАВАЙ ГО!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове