Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 15:30, обновена 18 Февруари, 2015 16:17 1 948 11

Разлом във властта отложи гласуването на новия дълг (обновена)

  • патриотите-
  • абв-
  • бсп-
  • новия дълг-
  • 16 млрд. лева-
  • георги първанов-
  • красимир каракачанов-
  • партньори-
  • управлението

Не само парламентарната опозиция в лицето на БСП, ДПС и Атака се обявиха против заема от 16 млрд. лева, но и АБВ и Патриотичният фронт

Гласуването на новия заем от 16 млрд. лева беше отложено, макар че мнозинството в парламента отказа да удължи пленарното заседание до приключване на дебатите и гласуване на ратификацията на договорите. Предложението за това бе направено от лидера на БСП Михаил Миков, който заяви, че в момента вървят пазарлъци за подкрепа по отношение на цели групи и отделни народни представители. Искането за удължаване на работното време беше отхвърлено и при прегласуването, поискано от водача на "Атака" Волен Сидеров. „Ще имате цяла нощ, в която ще ви рекетират, изнудват и утре някои колеги тук ще бъдат чувствително по-богати", предупреди Сидеров. Не можем да наричаме пазарлъци естествените процеси на съгласуване на позиции”, контрира съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

По-рано стана ясно, че АБВ и Патриотичният фронт няма да подкрепят предложението на кабинета за теглене на нов дълг от 16 млрд. лева, по-точно проекта за ратификация на договора между правителството и четири банки за пускането на новите емисии облигации на международните пазари през следващите 3 години. В кулоарите на парламента лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че не се притеснява от заявките на премиера за евентуална оставка, ако заемът не бъде гласуван.

„Буквално за броени дни, да не кажа за часове, ни беше сервирано предложение, което засяга стратегически въпроси. В продължение на 100 дни дебатираме програмна декларация, обсъждаме програма за управление, бюджет на страната. Нито веднъж не стана дума за това. Не смятам, че това е отношение между партньори в управлението. За мен най-доброто решение бе да се направи нов договор след сериозен публичен дебат и залагане на нови параметри", заяви Първанов.

Второ – имаме много възражения за начина, по който са избрани банките с ангажимент по изпълнение на споразумението. Трето – без съмнение трябва да бъде подкрепено искането за дълг, който да рефинансира старите дългове, натрупани в продължение на много правителства. Но оттам нататък имаме много въпросителни, които трябва да бъдат поставени на масата и да получим отговор, настоя Първанов. Той каза още, че въпросите не се отнасят само до поведението на финансовия министър, а засягат политиката на правителството и като допълнителен пример даде решенията около пенсионните фондове и готвената промяна в сферата.

Георги Първанов изрази съмнения за коректността в партньорските отношения между АБВ и ГЕРБ. Като допълнителен пример той посочи и решенията около пенсионните фондове и готвената промяна в сферата.

Той не скри и критиките си към отношенията между управляващите политически сили: „Станаха твърде много фактите от нашето „партньорство" с ГЕРБ, които ни изпълват със съмнение за това, че има коректни отношения".

Георги Първанов беше категоричен, че ничия оставка не може да го уплаши: „Аз не мога да бъда уплашен с оставката на когото и да било, макар и на премиера. Не искам да се вземат решения под натиск".

На този етап Патриотичният фронт също няма да подкрепи идеята на правителството за теглене на нов заем в размер на 8 млрд. евро, стана ясно от коментара на Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента.

„Нашето мнение е, че по един подобен важен въпрос нещата не могат да се решават ей така, от днес за утре", каза Каракачанов. Той подчерта, че обществото трябва да знае за какво става дума, за да няма спекулации и съмнения. „Всеки един от депутатите в това Народно събрание носи своята отговорност, не само министрите. Аз никого не бих заплашвал и смятам, че не това е подходът. Когато искаш някой да те подкрепи, трябва да го убедиш, а не да му поставяш подобни условия. Вариант, при който някой ми казва в 12 без пет „или-или", няма", каза Каракачанов.

Той обясни, че решението на парламентарната група от снощи е било да не бъде подкрепена ратификацията за заема. Затова по думите му и финансовият министър Владислав Горанов се е появил в парламента, за да говори с депутатите.

Когато става дума за това, че сумата е немалка, няма как нещата да се случват за три минути или за три часа, каза съпредседателят на ПФ. И обществото, и парламентът трябва да бъдат убеждавани и да бъде обяснено, а не да бъдат поставяни подобни условия, ако такива е имало, бе категоричен Красимир Каракачанов.

Председателят на парламентарната група на „БСП – лява България“ Михаил Миков предложи да се удължи времето за дискусия в парламента по скандално големия външен дълг от 16 млрд. лв, с който управляващите искат да натоварят българския народ. Неговите мотиви бяха: „За да няма нощно „убеждаване” на отделни депутати и цели парламентарни групи”. Управляващите обаче отхвърлиха това предложение, за да могат да си осигурят повече време за подкрепа в пленарната зала.

Преди това депутатът от левицата Румен Гечев заяви, че цялата група ще гласува против този заробващ заем, защото няма информация за какво ще бъдат използвани парите, а управляващите лъжат с цифрите и нарушават закона. Той подчерта, че никой не е давал на правителството мандат да води преговори за 16 млрд. лв. външен дълг и припомни, че законите в България  и в страните членки на ЕС са категорични – дългът се определя за всяка отделна година.

„Нормално ли е в бюджетна комисия да влиза предложение за 16 млрд. лв. външен заем без МФ да представи информация за какво ще бъдат използвани парите, кой ще ги харчи, какви са очакваните резултати, при каква лихва, какви са комисионите”, попита риторично Румен Гечев. Той изтъкна, че не се знае и как са избрани посредниците. Гечев припомни, че избирането на посредници става с разпореждане от министъра на финансите, каквото няма публикувано на сайта на МФ. „Смущаващо е и че толкова важно решение се взима на коляно, с подпис на министрите и зад гърба на парламента, зад гърба на собственото правителство и се подписва споразумение в нарушение на Конституцията и законите”, възмути се за пореден път депутатът от левицата.

Румен Гечев посочи, че разликата в числата на това, което искат управляващите да вземат като външен дълг, и това, което е заложено в прогнозата на самото МФ от преди един месец, е около 5 млрд. лв. „Нямаме никаква убедителна информация, че този огромен дълг трябва да бъде поет от българските граждани.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов загатна за оставка на правителството, ако парламентът не одобри поемането на нов държавен дълг от 16 милиарда лева. В началото на заседанието Борисов заяви, че ако днес няма решение за новия дълг, ще предостави възможност на други партии да се справят с намирането на 6 милиарда до края на годината.

ДПС и "Атака" също обявиха, че са против тегленето на нов заем, а от БДЦ ще се въздържат. Сигурни, че ще гласуват "за" към момента са само от ГЕРБ и Реформаторския блок, въпреки няколкочасовите опити на финансовия министър Владислав Горанов днес в парламента да убеди народните представители да подкрепят решението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    ( Георги Първанов беше категоричен, че ничия оставка не може да го уплаши:) Защо да се плаши ? Той има всичко и не го интересува държавата ? Това е изказване на дете. От 1990 г. до сега единственно крупни строителства са метрото, магистралата и зала Армеец . Къде са парите от КТБ? Защо никой не казва? Къде са парите от пенсионните фондове? КЪДЕ СА НИ ДЕЦАТА СЛЕД ДЕМОКРАЦИЯТА ? Наговите не са тука.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    И на Бойко щерката не е тук, така че не се пени - всичките са един дол дренки!
    Пък строителството на метрото и магистралите са "велико" дело на няколко правителства - 30-40 години драги ;)

    Коментиран от #4

  • 3 W222

    0 0 Отговор
    ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ Е 240 МИЛИАРДА ЕВРО И ВИЕ ТУКА ЗА ЕДНИ 8 МИЛИАРД ЕВРО ГО ПРАВИТЕ НА ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    За Бойко не съм писал, защото повода са думите на Първанов.
  • 5 некойси

    0 0 Отговор
    След тегленето на последния заем 30% от брутния вътрешен продукт ще отиде за покриването на изплащането му, а ние не сме даже и развиваща се страна.
    Според мен сценария е бутане към фалит и разграбване.
    Дано да не съм прав.
  • 6 1313

    0 0 Отговор
    не допускайте да подаде оставка -ще се провъзгласи за светец-да го свалим с камъни и павета та никога вече да не сети за власт

    Коментиран от #7

  • 7 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "1313":

    И кой искаш да те ръководи, не се разбира от изказването ти?
  • 8 1313

    0 0 Отговор
    до незнайко - който и да е ще знае че на предишния му счупена тиквата заради грабеж
  • 9 999

    0 0 Отговор
    Лошото е че си прав.
  • 10 онзи

    0 0 Отговор
    не случайно Гърците бяха написали на лозунг на техен митинг-"Тихо да не събудим Българите" заспала нация сме си,нямаме съд съдебна система в Румъния напълниха затворите с политици -когато няма съд , а постоянно те грабят решението е с паветата по главите ,с нашето овчедушие станахме ясни на цял свят-хора когато има протест не стойте на топло
  • 11 НАРКОЗА

    0 0 Отговор
    НЯМА ЛИ ЗАЕМИ, НАРКОМАНИТЕ В ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАГИВАТ!

    ЗАЕМИТЕ СА НАРКОТИК, КОЙТО СБИРА НАРОДНАТА ИЗМЕТ В "НАРОДНОТО" СБОРИЩЕ НА НЕКАДЪРНОСТТА.

    НЕМОЖЕ ЕДНА ДЪРЖАВА ДА НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ЗА 25ГОД. ДА СЕ ИЗПРАВИ ЗДРАВО НА КРАКА.
    А АКО НЕ СЕ Е ИЗПРАВИЛА ДО СЕГА ТО ИМАМЕ МУНДАРИ, АВАНТЮРИСТИ И ЛИЧНИ КАРИЕРИСТИ, РАЗРУШАВАЙКИ ГОДИНА СЛЕД ГОДИНА ОНОВА КОЕТО ВСЕ ОЩЕ ГО ИМА.

    КАКВО Е ТО?
    АМИ ОВЧАТА МАСА, ДЕТО ЗАЕМИТЕ ДА ИЗПЛАЩА.

    СЪБУДИ СЕ ГАНЬО, СТИГА СПА - ЕГИЛ И АЙСИС СА ВЕЧЕ У ДОМА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове