Last news in Fakti

19 Февруари, 2015 09:46 1 467 13

Кадиев: С новия заем правителството иска лиценз да убива

  • кадиев-
  • заем-
  • правителството-
  • убива-
  • лиценз-
  • дълг-
  • дебати

Всеки, който гласува За този дълг е предател към бъдещето на България, допълни той

Кадиев: С новия заем правителството иска лиценз да убива - 1
Снимка: Нова телевизия

"Това, което прави правителството в момента е, че иска лиценз да убива", заяви в Нова телевизия депутатът от БСП Георги Кадиев във връзка с новия външен дълг от 16 млрд. лева.

„Всеки, който гласува „За” този дълг е предател към бъдещето на България. Тук патриотите трябва да помислят много добре дали искат да бъдат купени или не, защото това се случва в момента. Нека видим дали ПФ няма да си обърнат вота до другата седмица, същото важи и за АБВ. Вчера чух от лидера на Патриотичния фронт, че финансовият министър е дошъл да обясни за 15 минути, че трябва да изтеглим 16 млрд. лева дълг. Това прави по минута на милиард”, каза Кадиев.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев заяви, че намекът на премиера Борисов за оставка не може да бъде определян като „театър”, тъй като той достатъчно добре се е аргументирал за решението. Той отказа обаче да коментира дали наистина министър-председателят ще напусне поста си при евентуален отказ да бъде изтеглен новия външен дълг. „Ратифицирането на този договор е необходимо, за да може държавата да продължи да функционира. Бюджетната дейност не може да бъде хоби и се учудвам на интерпретациите, които се правят в тази връзка”, допълни той.

Главчев заяви, че разговори с парламентарните групи през последната вечер не са водени. „На който не му е ясно, може да отиде при финансовия министър”, каза той.

„Три фактора показват, че управляващите са гузни - отказаха на опозицията да удължи времето за дебат, Бойко Борисов отказа да влезе в пленарната зала, и отказаха да бъде предаван директно по телевизията дебата. Най-страшният отговор, който Горанов даде вчера, беше на въпрос как ще бъде разпределен заема. Той каза, че ще бъде обсъдено „когато му дойде времето”, заяви от своя страна независимия депутат Велизар Енчев.

Той изрази мнение, че Владислав Горанов не е имал мандат да подписва споразумения с банките и да предлага сега Народното събрание да узаконява неговите договори, което е нарушение на Конституцията и законите на страната. „Прокурорите обискират банка HSBC заради пране на пари, а ние сключваме точно с нея споразумение”, каза независимият депутат. Енчев припомни, че взетият 1 милиард евро дълг от Орешарски бе обявен за престъпление, а сега се искат 8 милиарда евро от същите хора, които го обвиняваха преди година.

„Няма промяна на становището на Патриотичния фронт. Темата беше дискутирана във вторник вечер. Ние установихме, че сме в състояние на пълна неинформираност относно намеренията за този кредит”, категоричен бе Искрен Веселинов. „Ако се стигне до гласуване, всички от групата ще гласуваме с „въздържал се”, допълни той.

Енчев каза от своя страна, че според него Патриотичния фронт играят театър с отказа си да подкрепят идеята. „Като стане въпрос за гласуване, ПФ винаги ще подкрепят решенията на ГЕРБ и Реформаторския блок”, допълни той.

„Хората първо учат икономика, преди да коментират. Бяхме против заемите на Пламен Орешарски, защото увеличи седем пъти бюджетния дефицит. Сега се прави точно обратното – намаляваме бюджетния дефицит от 3,7%. През 2015 година ще спадне на 3%, догодина на 2,5%, после на 2%", посочи Мартин Димитров в отговор на въпрос на Велизар Енчев защо Реформаторите като дясна партия не трупат капитал, а харчат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инженер

    0 0 Отговор
    Моля някой икономист да обясни как заемите на Орешарски в размер на 1млрд лева са увеличили бюджетния дефицит 7 пъти за една година, а заемите на Борисов в размер на 12млрд лева ще намаляват същия дефицит близо 2 пъти за три години.
  • 2 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    (Вчера чух от лидера на Патриотичния фронт) а Кадиев къде е бил че не го е чул? Не ходят на работа и дават прекрасен пример на младите.
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    много е просто - ако искаш да инвестираш в икономиката теглиш кредит и после го връщаш. България е страната в ЕС с най-нисък коеф. дълг/бвп.

    Коментиран от #6

  • 4 плам

    0 0 Отговор
    БОЙКО И КОАЛИЦИЯ ВЕДНАГА ДА ПРИЕМАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ И ДА СИ ДАВА ОСТАВКАТА,ДА ИЗХВЪРЛИМ ДПС И ДА НЕ КРАДА ОТ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ
  • 5 до 3

    0 0 Отговор
    лошото е че този заем не е за инвестиране в икономиката,но ще ни вкара в спиралата на дълговете
  • 6 999

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ти като адвокат на крадците ли се явяваш, каква икономика първо я няма второ това което има е изцяло в частният сектор, или имаш предвид,че всичко което съществува като бизнес е свързано с политиците и партиите те ще си финансират икономиката а ние ще плащаме.Не остана нищо за продаване и скоро ще стигнем Гърция това е ясно, а единственото просто е това което ни управлява, и освен това с най нисък коефициент в Европа е патриотизма на управляващите.Защо трябва да чакаме Европа да ни каже дали България трябва да има Южен поток, Германия питали ни за Северен поток?
  • 7 патриот

    0 0 Отговор
    Разбойко пак полудя рева че Орешарски теглил кредит а сега той иска да прибира 8 ти повече и в кой джоб ще влязат ей само продажници в тази м...лска държава
  • 8 росен

    0 0 Отговор
    така ПИБ има да връща на държавата 1милиард ,БНБ около 4 милиарда който държавата даде за КТБ,резева е 9 милиарда,теглиха един заем от 8 милиарда и твърдят ,че пари няма,къде са парите кой кой ги усвой
  • 9 ааа

    0 0 Отговор
    ЗА жалост Бойко и неговата сган наистина са едни пладнешки разбойници ,които искат да загробят България за вечни времена . Това е пример за един недостоен човек с комплексарско мислене
  • 10 хах

    0 1 Отговор
    По добре 100 милиарда от Бойко отколкото 1 милард от опозицията...няма да обяснявам на хора с малък умствен багаж защо...да се сещат сами..

    Коментиран от #13

  • 11 борислав

    0 0 Отговор
    Не 16 ,а 160 милиарда трябва да вземем.Никой няма да връща нищо,стига сте всявали страх и паника.България винаги ще бъде на заеми-вземаме един-връща друг.Нямаме ,шанс след като не предлага нищо ново и иновативно/в света и в Б-я/.Ниско платен и непроизводителен труд,голям брой болни хора и пенсионери ,огромна неефективна бюджетна администрация срещу шепа реално произвеждащи авантюристи.Последните не могат помогнат-трябва заем.
  • 12 жокер

    0 1 Отговор
    Да обясняваш на комунист за финанси,е все едно да говориш на магаре ,каква полза има от капково напояване!Колкото пъти дойдат на власт ,все фалирват държавата!Хора разберете веднъж за винаги,че щом има дефицит има нужда и от заем!
  • 13 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "хах":

    Не бе, що? Логиката ти е желязна...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове