Last news in Fakti

19 Февруари, 2015 09:36 995 5

Депутатите пак отложиха гласуването за новия дълг

  • дълг-
  • дебати-
  • ратификация-
  • отложиха-
  • депутатите-
  • новия дълг

Предложението дойде от Валери Симеонов

Депутатите отложиха разглеждането на ратификацията за нов външен заем за 16 млрд. лева. Процедурното предложение бе отправено от съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. „Предлагам да се спре с първосигналното тълкуване, докато имаме възможност да получим становищата”, обясни той.

Предложението бе прието със 115 гласа „за”, 59 „против” и двама въздържали се и бе подкрепено от парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ.

Георги Кадиев от БСП пък призова за продължаване на дебатите, тъй като в момента според него се извършва покупка и продажба на цели парламентарни групи. „Няма нужда от цяла седмица да ви купят. За 16 млрд. лева по една минута на милиард, трябва да гласуват срещу него, защото тези дългове ще ги плащат и нови деца”, заяви Кадиев. „Ако трябва, ще се ходи на избори, по-добре така”, заключи той.

Преди заседанието депутатите от Атака посрещнаха своите колеги на входовете на парламентарната зала с плакат: „Колеги, Стоп! Не влизайте в залата! Не правете кворум! Така престъпния военен заем няма да мине. Не ставайте златен пръст на колониалния режим.” Волен Сидеров заяви, че ГЕРБ и РБ имат 107 депутати и ако останалите групи не влязат, заседание няма да има. Той беше категоричен, че от АТАКА не искат да има кворум, защото ратификация на заема, който с лихвите достига 27 млрд. лв., е неприемлив за партията и взимането му е престъпление.

След като гледането на точката за заема беше отложено, Сидеров коментира: „Стана ясно, че ПФ и ГЕРБ продължават пазаренето. Имаме пазарлък за един военен заем, който е наложен отвън. Затова управляващите не могат да кажат за какво ще отидат парите. Голяма част от парите ще се върнат обратно при тези банки, които ги дават, друга част ще се разпределят като комисиони и кражба сред управляващите. И сега вече става ясно, че някои от ПФ, по-скоро лидерите им, ще станат много по-богати, след това отлагане, което стана днес“.

При прегласуването депутатите от левицата започнаха да скандират „оставка”. В процедура по прегласуване депутатът  от ДПС Йордан Цонев се обърна към председателя на патриотите Валери Симеонов така: „Господин Симеонов, имаше достатъчно време всички да се запознаем и ние от парламентарната група на ДПС се запознахме. 15 минута - на нас не ни е отделил министърът на финансите и една минута и въпреки всичко сме прекрасно запознати с всички елементи на този договор и имаме становище. Господин Симеонов, един политик трябва и да чете, не само да говори глупости”.

ПГ на Патриотичния фронт ще подкрепи ратификация за нов външен дълг в размер на 12 млрд лева, които са необходими за плащане по стари дългове, но за останалите пари те ще настояват за още разяснения, коментира Красимир Каракачанов. Той обясни, че в случая не става въпрос за "алъш-вериш", както някои ги обвиниха, нито за извиване на ръце: „Ние не сме машинки за гласуване. Мислим, разсъждаваме, питаме и тогава преценяваме. Няма извиване на ръце. Това, което разбрахме от вчерашната кратка среща с господин Горанов, че от тези 16 милиарда, 12 са за покриване на стар дълг, без което няма как да избягаме. Няма какво да се лъжем, старите задължения трябва да се покриват. Виждате, че дори Сириза, които много се пънеха как няма да плащат задълженията, онзи ден седнаха на масата, защото когато си взел едни пари, трябва да ги връщаш. Такива са законите. Тези 12 милиарда са неизбежни просто. Останалите три милиарда - това, което обясни министър Горанов, били за покриване на дефицитите през следващите три години. Преди да говорим как ще покриваме дефицитите следващите години, да видим как ще се подобри събираемостта.”

Гласуването трябваше да стане още вчера, но беше отложено за днес. Появиха се пукнатини в управляващата коалиция, след като явно част от нея не беше получила становище. БСП и Атака пък заедно се обявиха срещу "вземането на нов дълг", а социалистите разпространиха "банкноти" от 10 000 лв. с лика на финансовия министър Владислав Горанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    1 0 Отговор
    Разиграват ни театър с този дълг, за да не обръщаме внимание какво кроят със САЩ и ЕС по повод на Украйна. Закупуването на самолети и друга техника не става с домати и краставици както беше от СССР.
  • 2 плам

    1 0 Отговор
    БОЙКО И КОАЛИЦИЯ ВЕДНАГА ДА ПРИЕМАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ И ДА СИ ДАВА ОСТАВКАТА,ДА ИЗХВЪРЛИМ ДПС И ДА НЕ КРАДА ОТ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ
  • 3 aaoo

    0 1 Отговор
    Може и да фалираме,но по добре лие троината, хунтата да го вземат заема от 16 милиярда и да го съсипят по обръчи от фирми Боико е прав сте отстъпим на други даго вземат,ако сте съгласни.Поне сме сигорни че Борисов няма да допусне разжиставането и кражби на средства.Разберете го за винаги че само ГЕРБ е истинският бетонирън пър на Българя към демокрацята свободата и оправянето на Родината ни няма друг път товае единственият.Начело със Министър Председателят Боико Методиев Борисов жив и по здрав дае амин.

    Коментиран от #5

  • 4 росен

    1 0 Отговор
    така ПИБ има да връща на държавата 1милиард ,БНБ около 4 милиарда който държавата даде за КТБ,резева е 9 милиарда,теглиха един заем от 8 милиарда и твърдят ,че пари няма,къде са парите кой кой ги усвой
  • 5 stenly

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "aaoo":

    Приятелю, нищо лично ама доста неграмотно е написано мнението ти. Аз лично не бих го приел за меродавно предвид че явно или не пишеш правилно или не разсъждаваш по правилният начин. Отново повтарям НИЩО ЛИЧНО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове