20 Февруари, 2015 16:19 1 279 0

НЕК започва преговори за намаляване на цената на тока от американските централи

  • нек-
  • преговори-
  • намаляване-
  • цената-
  • тока-
  • американските-
  • централи

Правителството е активизирало работата по газовите връзки, заяви енергийният министър по време на отчета за свършеното през първите 100 дни управление

НЕК започва преговори за намаляване на цената на тока от американските централи - 1
Снимка: МЕ

"Преди броени минути изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подписа меморандуми с двете "американски" централи в комплекса "Марица Изток". С документа нашите партньори се съгласяват, че преференциалните цени на изкупуваната от тях електроенергия ще бъдат намалени, а НЕК от своя страна се ангажира да разплати просрочените си задължения към централите." Това съобщи като един от най-важните резултати от първите 100 дни управление в енергетиката ресорният министър Теменужка Петкова. Тя поясни, че окончателните разчети за намаляването на цените трябва да станат ясни до края на март и благодари на американските партньори за коректното отношение при водените преговори.

Просрочените задължения на НЕК към ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" са в размер на 600 млн. лева. Неполучавайки приходите си в пълна степен централите пък не се разплащат с доставчиците на въглища от "Мини Марица Изток" и в момента им дължат между 140 и 170 млн. лева. Така влизаме в омагьосания кръг на междуфирмената задлъжнялост, от който страдат всички, илюстрира ситуацията Теменужка Петкова.

По нейните думи най-сериозните усилия на екипа на Министерството на енергетиката по време на първите сто дни управление са били свързани с реализирането на мерки за овладяване на финансовия дефицит в енергийната система.

Промените в Закона за енергетиката, които вчера бяха гласувани от ресорната комисия в парламента са друга съществена част от тези мерки, стана ясно по време на пресконференцията. От енергийния микс ще бъдат извадени ТЕЦ-овете, които не работят по високоефективен начин; ограничава се производството на ток от биомаса, а АДФИ получава допълнителни правомощия да проверява ежегодно предприятията, които осъществяват своята дейност при регулиран пазар или при преференциални цени (това са всички централи, чиято електроенергия участва в енергийния микс).

С друга промяна в закона членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране ще се избират от Народното събрание, а не от Министерския съвет. Това трябва да гарантира независимостта и обективността на регулатора.

"Всички тези усилия са фокусирани върху осигуряването на финансова стабилност в енергийния сектор", посочи Петкова. Тя изтъкна работата за удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" като друг основен приоритет в дейността на Министерството на енергетиката. За изпълнение на мерките за удължаване на живота на двата реактора са необходими около 270 млн. евро, а досега са изразходвани 190 млн. лв. Правителството търси варианти за осигуряване на допълнителен финансов ресурс за тези дейности, като една от възможностите е дивидентът на дружествата от структурата на БЕХ да се изчислява на консолидирана база.

Сигурността на енергийните доставки също е един от основните приоритети в работата както на българското Министерство на енергетиката, така и на ЕС като цяло. В тази посока министър Петкова изтъкна стартирането на конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете "Силистар" и "Терес" като сериозна стъпка към осигуряване на енергийна независимост. "Вече има интерес от големи компании в бранша", съобщи министър Петкова един от резултатите от неотдавнашното представяне на потенциала на двата блока по време на Международната петролна седмица в Лондон.

"Изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави е важна предпоставка за осигуряване сигурност на доставките", посочи Теменужка Петкова и изтъкна приоритетното значение за правителството на интерконектора България-Гърция. Очаква се той да осигури възможност на нашата страна да получава газ от Азербайджан.

"След като през последната година и половина по този проект почти нищо не е направено, ние изготвихме пътна карта за необходимите дейности и постигнахме съгласие с гръцките ни партньори до края на май да имаме финално инвестиционно решение", каза Петкова. По нейните думи този ангажимент е пряко свързан с българската договореност с азербайджанската компания СОКАР за годишни доставки от 1 млрд. куб. метра газ.

По отношение на интерконектора с Румъния бе изтъкнат възникнал технически проблем с полагането на тръбите по дъното на р. Дунав. В момента предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител, който да ремонтира тръбите. Реализирането на връзката със Сърбия зависи от възможностите на западната ни съседка да осигури финансиране за нея. За интерконектора с Турция има създадена съвместна работна група, която прави предпроектно проучване, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Реалната либерализация на пазара на електроенергия до голяма степен ще реши проблемите в сектора, посочи още Петкова. По нейните думи в момента се работи върху избора на модел на пазара, който трябва да стартира до края на тази година.

България ще изгражда нови мощности в енергетиката само при доказана икономическа ефективност и без ангажиране на държавни гаранции – на този приоритет е подчинен прегледът на споразумението, сключено от правителството на Пламен Орешарски, с "Уестингхаус" за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". "Този преглед и финансовият модел, върху който също се работи, ще ни дадат отговор на въпросите дали е необходима такава мощност, ще се реализира ли тя и при какви условия", посочи още министър Петкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове