Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

В ски зона Банско не може да се говори за незаконност

Публикувана: 19 Март, 2015 13:01
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 592

От публикация във вестник „Капитал“, радващ се на традиционна взаимна близост сшепа мотивирани еколози,се запознахме с доклада на Междуведомствената работна група, създадена със Заповед № Р-14/21.01.2015 г., и с проекта за решение на Министерски съвет. Това заявяват от Юлен АД.

Предвид факта, че темата засяга най-известния и успешен зимен курорт на България, наричан в чужбина „зимната столица на Балканите“, в качеството ни на дружество-концесионер на ски зона Банско, изразяваме следното становище:

На първо място окончателно рухна тиражираната от години теза на зелените и гравитиращите около тях медии за нарушения при изграждането на ски-зона Банско. В ски зона Банско няма  констатирани нарушения. След пълно съгласуване с държавата и закона, изпълненото в зоната е единствено и само планираното. Философията на проекта се простира върху цялата ски зона, а не върху част от нея.
Всички знаем колко много кабинети се занимаваха с решаването на проблемите на ски зона Банско. Но това е първото българско правителство, което имаше доблестта и експертизата да се произнесе категорично, да установи фактите и да каже цялата истина. Тази експертна оценка се основава върху задълбочената оценка на създадената от МС междуведомствена комисия, включваща най-елитни специалисти във всички области. Тази комисия нямаше страх да установи факти, дадености и обстоятелства, за които ние отдавна говорим.

Приемаме извода на работната група, че на концесия е дадена територия, върху която следва да бъдат разположени отделните концесионни обекти. На ниво ТУП не е налице конкретно инвестиционно планиране, което да даде площта на всеки един от обектите. Затова определянето на площ е прогностично. Площта може да бъде определена на базата на отделните инвестиционни проекти, които са съгласувани от държавата. Затова е логично да се приеме становището на групата – проблемът а бъде решен чрез окончателно изясняване на фактите. Предложеният доклад на работната група и проекторешението на Министерски съвет не дават нищо повече и не облагоделстват Юлен АД, а само установяват действителните факти и изчистват недоразуменията, налични в момента действащия концесионен договор.

Реално всички концесионни обекти са станали  държавна собственост от момента на тяхното изграждане. Считаме, че не е налице каквото и да е правно основание за увеличаване на размера на вече определеното и договорено концесионно възнаграждение, но заради добрия тон сме склонни да дискутираме и да стигнем до взаимноприемливо решение. Надяваме се на отговорно държавническо отношение към решаване на този проблем, защото той осигурява поминъка на цял регион на страната и е важен фактор за състоянието на икономиката. 

След толкова проверки на прокуратурата, ДНСК, всички контролни органи в държавата и министерства, и предвид ясните заключения на независима експертна работа на междуведомствената група за незаконност в ски зона Банско повече не може да се говори. Истината вече е налице – проверена и доказана от водещите независими експерти от междуведомствената група. Това е финалната истина, колкото и тя, вероятно, да е неприятна за определен кръг хора. Ето защо всяко последващо опетняване на името ни и поставяне под съмнение на законността на действията ни като концесионер задължително ще бъде последвано от съдебен иск.


 

Благоевград / България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.