Last news in Fakti

21 Март, 2015 08:12 1 905 2

Учителката, обрала банка, гледа внуци във Франция

  • учителка-
  • обир-
  • банка-
  • деца-
  • риба-
  • министерства-
  • разходи

Из българския печат

Учителката, обрала банка, гледа внуци във Франция, издава в. „24 часа“

Поля Даскалова и семейството ѝ напуснали родното градче Славяново преди 2 години и заминали за Франция. “Живеят в Шамбери, там ги отведе дъщеря ѝ Виолина. Тя се ожени за приятеля си българин. Имат две деца - едното е момиченце на около годинка, другото е на няколко месеца. За бебето се чу, че е момченце, но не сме сигурни”, разказват бившите колеги. С трите си дипломи за висше образование, на 42 г. Поля се е преквалифицирала в баба - гледа си внучетата. Първо се дипломирала в библиотекарския институт, после завършила българска филология и информационни технологии, в английския се усъвършенствала задочно. Бившите колеги от училището в Славяново разбрали още, че между грижите за децата Поля работела и почасово. На 37 г. жената проигра хазартно своя и живота на близките си. Интелигентна, надарена с енергия, а всичко изхаби в банковия обир.

Министерства режат разходи и служители, предупреждава в. „Труд“

Министерства започват да режат разходи и да съкращават служители, за да изпълнят заложеното в бюджет 2015 свиване на разходите за администрация с 10%. Редица ведомства раздуват разходите за централната си администрация и свиват само издръжката на второстепенни и териториални структури. Други ведомства пък свиват само незаети щатове. Съкращенията в Министерството на земеделието са най-големи в Агенцията по храните и в Селскостопанската академия. Източници на “Труд” твърдят, че в агенцията ще бъде съкратен 13 на сто от общо 2700 души персонал. За съкращенията там бе алармирана и парламентарната комисия по земеделие от депутата от ГЕРБ Валентин Василев, който е и ветеринарен лекар по образование. 300 служители ще бъдат съкратени от институти на Селскостопанската академия, където работят 1800 души.

Вотът по задължение е капитулация на политиците, коментира в. „Стандарт“

Идеята за въвеждането на задължително гласуване е една изключителна грешка не само за управляващото мнозинство, но и въобще на партийната ни система. Защо това би било един израз на капитулация - в смисъл, че политическият ни елит няма вече никакъв ресурс да мотивира хората да отидат до урните. Примерите, които се дават за тези няколко държави в Европа, са специфични и са свързани с конюнктурни исторически обстоятелства, както да речем, е в Белгия, обяснява наблюдателят Борис Попиванов. Но и там никой на практика не санкционира негласувалите. Задължителният вот не само няма да ангажира българския гражданин да участва в политиката, напротив, ще го отблъсне още повече. Някои ще кажат - и това пак е демократично, ще отиде да гласува задължително българинът, ще задраска цялата бюлетина, че и ще прибави нещо нецензурно, написано на ръка.

Манджата на бежанците – 10 млн. лв. на година, изчислява в. „Монитор“

Изхранването на бежанците, които търсят закрила у нас, бръква дълбоко в държавната хазна, като излиза по около 10 млн. лв. на година. Това показват сметките на база обявена от МС обществена поръчка за доставка на продукти, с които да се попълни менюто на имигрантите. Търгът е за срок на изпълнение 7 месеца - от юни до края на 2015 година и с прогнозна стойност, която надхвърля 5,2 млн. лв. Така за цяла година необходимата сума за осигуряване на манджата на бежанците би набъбнала почти двойно. Храната ще се доставя във всички центрове за настаняване - три в София, в селата Баня и Пъстрогор, както и в Харманли. По последни данни на Държавната агенция за бежанците в тях има 3689 лица при капацитет за 5130. Очакванията са с края на зимата да се отприщи нова имигрантска вълна. Заложените количества храна за втората половина на годината са колосални.

Снабдяваме Европа с китайска риба, твърди в. „Новинар“

Страната ни да снабдява Европа с китайска риба от хладилен склад в Бургас. Това е един от проектите, който ще обсъждат от Българо-китайската асоциация за търговия и инвестиции в азиатската страна. Идеята е да се привлекат азиатски производители на риба, които да съхраняват стоката си за продажба в Европа в Бургас или Варна, обясни за „Новинар” Милан Коев от асоциацията. Той уточни, че в момента китайски производители складират рибата, която пласират на Стария континент, в страни от Западна Европа. По този начин доставките в Източна Европа например се осъществяват по-бавно, а и им излиза по-скъпо. Заради това създаването на склад у нас би било добро решение, категорични са българските експерти. Проектът ще бъде обсъден в рамките на посещението в Китай от представители на асоциацията от 15 до 25 април.

Бяла България“, завоювана без оръжие и без кръв, поетизира в . „Дума“

Най-напред малко за неговата биография: Драгомир Матеев е физик по образование. Наследник е на фамилията Матееви, известна с научните си и обществени приноси. Дядо му е член-кореспондентът проф. Драгомир Матеев, лекар-физиолог, един от ректорите на Националната спортна академия. Баща му е физикът акад. Матей Матеев. Големите промени у нас отклоняват аспиранта Драгомир Матеев от пътя в науката. Със спортен хъс той се впуска в други дейности. През годините спортът му е любимо занимание и го оформя като личност. Драгомир е един от основателите на доста популярните училища по уиндсърф, ски и сноуборд у нас. В същото време се занимава с хобито си - фотография, което днес е и негова професия. Той е един от най-добрите ни рекламни фотографи. От няколко години Драгомир Матеев е част от семейството на нашите полярници на Антарктида.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 0 Отговор
    За първата статия не е важно колко дипломи имаш а колко гънки в мазъка. Министерства режат разходи и служители в едната статия а в друга храним 3689 бежанци, но не можем да помогнем на нашите пенсионери - това е парадокс. Снабдяваме Европа с китайска риба. Много смешно, второ Илиенци за риба, само че в Бургас. Кой откъдето дойде си прави каквото си иска в БЪЛГАРИЯ стига да има пари. А китайците имат. БЪЛГАРИЯ- РАЗГРАДЕНИЯ ДВОР НА ЕВРОПА.

    Коментиран от #2

  • 2 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    ..."храним 3689 бежанци, но не можем да помогнем на нашите пенсионери - това е парадокс... " Добре казано.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове