Last news in Fakti

26 Март, 2015 11:09 1 096 0

Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата

  • цветан цветков-
  • сметната палата-
  • председател

Малко по-рано Патриотичният фронт оттегли своя кандидат за поста Горица Грънчарова

Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата. Това реши мнозинството в Народното събрание.

Кандидатурата на кандидатът на ГЕРБ и Реформаторски блок (РБ) бе единствена. Малко по-рано Патриотичният фронт (ПФ) оттегли своя кандидат за поста Горица Грънчарова.

Изборът на председател на Сметната палата е изключително важен и ПФ не иска да го политизира, заяви председателят на групата Валери Симеонов. Затова след като се  запознаха  в подробности с кандидатурата за председател на Цветан Цветков, народните представители от ПФ решиха да оттеглят своето предложение -  достойната кандидатурата на Горица Грънчарова, която притежава необходимите качества и ценз като кандидат.

Сметната палата е орган с особено важно значение в обществения живот, не искаме изборът да се политизира, а новият председател да бъде избран с максимално широка подкрепа, подчерта от парламентарната трибуна Валери Симеонов.

Той добави, че парламента избира за този пост професионалист на над партиен орган. От ПФ изразяват удовлетворение за поетия от Цветков ангажимент да предложи в екипа си като свой заместник Горица Грънчарова.

Цветков бе избран с 146 гласа „За”, 1 „против” и 21 „въздържал се”. Той бе подкрепен от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и от независими депутати. От партия „Атака” не участваха в гласуването.

Изборът на ново ръководство на институцията се налага, след като парламентът прие нов закон за дейността й, в който се предвижда Сметната палата да има председател, двама зам.-председатели и двама членове.

Цветан Цветков е роден на 27 март 1963 г. в гр. София. Завършил е Университета по национално и световно стопанство, магистър по „Счетоводна отчетност” .

От 1988 г. до 1992 г. е финансов ревизор и главен финансов ревизор  в Столично управление „Държавен финансов контрол” към Министерство на финансите. От 1992 г. до 1996 г. е главен финансов ревизор в Главно управление „Държавен финансов контрол” към Министерство на финансите. От 1996 г. до 1999 г. е последователно началник на отдел “Организация и методология на финансовите ревизии в бюджетните предприятия” в Главно управление „Държавен финансов контрол” и началник на отдел „Вътрешен финансово-ревизионен контрол” в Министерството на външните работи.

През 2000 г. е назначен за началник на Главно управление „Държавен финансов контрол”. Ръководи преговорите по хармонизиране на националното законодателство с европейските регулации в областта на финансовия контрол, вследствие на което се извършва преструктурирането на Главно управление „Държавен финансов контрол” в Агенция за държавен вътрешен финансов контрол и се въвежда вътрешният одит в публичния сектор. Директор на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол към Министерството на финансите до септември 2001 г. От 2002 г. до 2003 г. е съветник на министъра на финансите по въпросите на финансовия контрол и вътрешния одит.

Един от основателите на Института на вътрешните одитори в България през 2003 г., който е  филиал  на Международния институт на вътрешните одитори.

Председател е на неговия Управителен съвет в периода  2003 г. - 2008 г. и 2009-2010 г.

От май 2006 г. и до избирането му за заместник-председател на Сметната палата е Ръководител на Звеното за вътрешен одит в Сметната палата на Република България.

Притежава сертификат „Вътрешен одитор в публичния сектор”  на Министерството на финансите, международен сертификат за вътрешен одитор CIA (Certified Internal Auditor) и международен сертификат за одитор в публичния сектор CGAP, издавани от Международния институт на вътрешните одитори.

Член на Управителния съвет на Европейската конфедерация на институтите за вътрешен одит (ECIIA) от  2007 г. до  2010 г.

Участник и водещ лектор на много международни конференции и професионални форуми в областта на финансовия контрол, вътрешния и външния одит. Автор на редица публикации в областта на финансовия контрол, вътрешен одит, управление на риска и други.

Главен редактор на сп. „Финансов контрол” (2001-2005 г.) и сп. „Вътрешен одитор” (2004 - 2005 г.).

Владее английски и руски език.

Женен с две деца.

На 26 януари 2011 г. е избран от 41-то Народно събрание за заместник-председател на Сметната палата.

Има форма за контрол върху Сметната палата, който се осъществява от парламента. Парламентът има право да назначава комисии, които да проверяват работата на Сметната палата и тези комисии ще дават допълнителна увереност на обществото, че Сметната палата е независим и безпристрастен орган", заяви Цветков.

"Законът така е приет и записан, че позволява в състава на Сметната палата да има представители и на така нареченото гражданско общество, тоест на две независими професионално организации, които ще участват в заседанията на Сметната палата",обясни той.

„Много е трудно един председател на Сметната палата или на заместник-председатели, които са на върха на пирамидата, да упражняват натиск върху екипите, началник-отделите и директорите”, коментира още Цветков. 

Изборът на председател на Сметната палата е псевдосъстезание с един единствен състезател, заяви от парламентарната трибуна лидерът на „Атака“ Волен Сидеров по време на дебатите за ново ръководство на одитния орган.

„Наблюдаваме един договорен мач. Видяхме ясно как се получава съглашателство и как всъщност се прави състезание с един кон. Оттеглянето на кандидатурата от страна на ПФ означава само едно – договаряне зад кулисите“, каза Сидеров по повод оттеглянето в последния момент от Патриотичния фронт на кандидатурата им Горица Грънчарова.

„Нашата парламентарна група няма как да погледне на този избор, освен като договорен мач. Ние в договорени мачове няма как да участваме, така че ви пожелаваме успех и очакваме първата проверка на Сметната палата да бъде срещу партия „Атака“, както се е случвало много пъти. Но ние сме свикнали с това. Важното е, че българите трябва да разберат, че тук, в този парламент, има задкулисие, споразумение зад кулисите и че това не е начинът, по който трябва да бъде управлявана държавата“, заключи Сидеров.

Народните представители от Парламентарна група „Български демократичен център“ (БДЦ) подкрепиха кандидатурата на Цветан Цветков за председател на Сметната палата.

Според д-р Красимира Ковачка, съпредседател на групата, кандидатурата на Цветков е надпартийна. Той отговаря на всички правила и изисквания за да заеме този пост и е доказан професионалист в сферата на финансите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове