Last news in Fakti

22 Април, 2015 17:22 853 2

България е с висока репутация в Косово

  • росен плевнелиев-
  • българия-
  • косово-
  • висока-
  • репутация

Тя води Косово по пътя на европейската интеграция. Страната ни тук е лидер, заяви президентът Росен Плевнелиев

България е с висока репутация в Косово - 1
Снимки: БТА

„България се ползва с особено висока репутация в Косово, в резултат на работата на българските военнослужещи, участници в мироопазващата мисия на НАТО KFOR в Косово. Това отваря много врати и създава перспективи. България води Косово по пътя на европейската интеграция. Страната ни тук е лидер. Вие сте посланици на България, успешни, посветени и достойни“, подчерта държавният глава Росен Плевнелиев на среща с българските военнослужещи в базата на KFOR „Филм сити“, където е базиран щабът на мисията в Прищина.

Плевнелиев открои изключително високата оценката на политическото ръководство на Косово за работата на българите в рамките на мисията на KFOR, както и в международните организации в страната.

„Най-важната оценка за работата ви обаче идва от народа на Косово, който ви обича, който се отнася с огромно доверие и уважение към вас и вашия труд“, каза Росен Плевнелиев пред българите.

Президентът посочи, че изграждането на държавните институции в Косово и подкрепата за дейността на международните мисии в страната са сред най-важните задачи на българската политика на Балканите.

„Установяването на върховенството на закона в Република Косово е от ключово значение за постигането на трайна стабилност и икономически просперитет не само за страната, а и за региона на Югоизточна Европа“, заяви Плевнелиев.

По думите му, нито една държава от региона не може сама да бъде успешна в борбата срещу тероризма, проявите на нетолерантност и екстремизма.

„България ще продължи да бъде част от мисията на KFOR, докато сме сигурни, че процесът на утвърждаване на демократичните ценности е необратим“, посочи още Росен Плевнелиев.

Държавите от Балканите да останат трайно ангажирани с решаването на икономическите проблеми, пред които е изправена Косово, призова по време на срещата си с държавния глава генерал-майор Франческо Филиоло, командващ силите на KFOR в страната.

Той подчерта, че успехът на военната мисия се дължи на подкрепата на всички представени нации и открои приноса на българските военнослужещи.

„България участва в мисията на KFOR, дори и преди присъединяването си към НАТО“, подчерта генерал Филиоло. От 2002 г. досега във военната мисия на НАТО са участвали 860 български военнослужещи.

По-рано Плевнелиев разговаря с българските служители в международни организации в Косово, които запознаха президента с дейността си във Върховния съд, полицията, митническите служби и други институции в страната.

Утвърждаването на сигурността, стабилността и зачитането на правата на човека в Косово чрез включването на всички етно-религиозни общности в страната, както и подкрепа за развитието на диалога между властите в Прищина и Белград, са сред основните задачи на Мисията на ООН в Косово (УНМИК).

Основен приоритет за България остава Мисията на ЕС в областта на върховенството на закона в Косово EULEX, в която страната ни участва с 56 представители. В рамките на Мисията на ЕС България има и свой персонал в полицейското звено, чието участие е високо ценено и към страната ни са отправяни искания за удължаване на мандата на някои от българските служители.

Днес президентът Росен Плевнелиев пристигна на официално посещение в Босна и Херцеговина. Държавният глава ще проведе среща с председателстващия Председателството и с членовете на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич, Драган Чович и Бакир Изетбегович. В Сараево българският президент ще разговаря също така с членовете на ръководството на двете камари на Парламента на Босна и Херцеговина, както и с председателстващия Съвета на министрите Денис Звиздич.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Това същество да си остане завинаги в косово. Там му е мястото.
  • 2 1313

    0 0 Отговор
    даже и в Гоце Делчев
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове