29 Април, 2015 11:41 24 903 17

Свиленски: Слагаме край на рекета със „скоби” и „паяци”

  • георги свиленски-
  • рекета-
  • скоби-
  • паяци

„Направих предложения в Закона за движение по пътищата, според които при задържан автомобил със „скоба”, служителите на службите за контрол да освобождават колата при платена на място такса за паркиране и разход по прилагане на „скобата”.  При невъзможност за заплащане в момента, на нарушителя да бъде издаден фиш или акт за установяване на нарушението и автомобилът да бъде освободен веднага”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП Лява България Георги Свиленски по повод разглежданите предложия за промени в Закона за движение по пътищата.

Той поясни, че  в момента автомобилът стои задържан до заплащане на всички суми, като в много чести случаи се стига до конфликти с контролиращите органи и причинява неудобство за хората, както и натрупване на допълнителни разходи – вдигане с паяк и цена на наказателен паркинг. „С тези предложения ще сложим край на рекета със „скоби” и „паяци”, допълни депутатът.

Друго предложение на Свиленски е автомобилите да не могат да бъдат задържани на наказателни паркинги, когато са вдигнати и преместени с „паяци”, а да бъдат освободени веднага. По неговите думи в момента превозните средства се задържат до заплащане на сумите за преместване и такса „наказателен паркинг”, като и в този случай се стига до допълнителни затруднения за гражданите и не винаги те разполагат с толкова пари в себе си.

„Глобата за паркиране в зелени площи, тротоари и детски площадки да бъде между 20 и 200 лв и да бъде определяна с решение на общинския съвет на територията на общината, където е извършено нарушението”, предлага народният представител. Георги Свиленски обясни, че целта на това предложение е там, където общините не са създали условия за паркиране, да не могат да налагат и високи глоби за неправилно паркиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЛУПАК

    1 0 Отговор
    Свиленски - принудителната мярка е винаги до заплащане на санкцията и така е в ЦЕЛИЯ СВЯТ ДАЖЕ И В НИГЕРИЯ
    АМА ТИ СИ КОМУНИСТЧЕ ПРОВОКАТОР НАЛИ......

    Коментиран от #5

  • 2 НЯКОЙ

    1 0 Отговор
    Кой ли може да оспори мнението на някой си, който сам се е именувал "глупак". Принудителната мярка не може да препятства правото на собственост, а макар и социалист, тоя който предлага това е прав, защото на всеки може да се случи да няма пари в себе си и по този начин да го вкарат в допълнителен неоснователен разход. Ами представи си, че са ти откраднали парите и няма с какво да платиш дори при желание.

    Коментиран от #3, #14

  • 3 некой

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "НЯКОЙ":

    В цял свят си плащаш глобата и тогава ползваш това което имаш...
  • 4 И ТИ СИ

    2 0 Отговор
    СВИЛЕНСКИ
    ИДИ В ЧУЖБИНА СПРИ БЕЗ ДА ПЛАЩАШ И ГО ОБЯСНИ ТОВА ДЕТО СИ ГО НАПИСАЛ НА ПОЛИЦАЯ КОЙТО ЦЯЛА НОЩ ЩЕ ДЕЖУРЕН НА КИЛИЯТА ТИ ДЪРВЕН ФИЛОСОФ ТАКЪВ....
  • 5 Петър Кимонов

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГЛУПАК":

    Верно си ГЛУПАК, при това голям... Принудителната мярка е преместването , а на ЗАДЪРЖАНЕТО!!!
    Самото задържане е абсолютно противозаконно. Просто до момента никоой не е завел ревандикационен иск за връщане владението върху вещта (автомобила)...
  • 6 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    Е па вашите маики като са капиталистки с пълни складове спирайте
    където ви падне! Комсомолците , ще ви налазят немедлено!До там ли опря България? А някога сме се разпростирали на 3 морета.Истината е ,че а ко Кубрат се събуди , ще им е... м....а на всички!
  • 7 Bai HUI

    0 0 Отговор
    Ама плащайте си като сте ПРОСТИ ЦЕЛАТА НАЦИЯ плащайте,а това дали е законно или не вие(простия народ обичате да ви Ш...Т),та плащайте, а за какво боли ви.ТЪП НАРОД,ТЪПА НАЦИЯ.

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Bai HUI":

    За такива като теб, които си мислят, че са над законите и над останалите, трябва да върнат бесилото!!!
  • 9 Никой

    0 0 Отговор
    До №3 - "некой" по повод на изказването ти за "някой"
    Да, в цял свят си плащаш глобата, но не те задържат и се е.ават с теб като мутри... Това само в София го има и съм си дал обет поне 2-3 гуми на тия бандюги от т. н. Център за градска мобилност да нарежа, за да избия парите си от е.авките им с мен!

    Коментиран от #10, #17

  • 10 На гости

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    Спукай им гумите на тия и ела да пукаш на тия ...http://www.milanotour.eu/en/mezzi-pubblici-milano/parcheggi-milano.html ....да видиш как ще те клатят като шампанско до Коледа.

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "На гости":

    Какво им обясняваш като тъпите медии им набиват в главите лъжи как по света е анархия и тук е много хубаво да е така?!
    Адвокатщина - облъчват ги, че имат само права и, че нямат никакви задължения към държавата и не трябва да се спазват никакви правила!!!
  • 12 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    Абсолютно си прав.Нека тия леваци с промити мозъци си плащат като попове а куките, общинарите, ДУПЕтатите, кметовете, министрите, магистратите и още куп лежачи и лапачи да не плащат.Алооооу леваци, отидете около СДВР, където е зелена зона и ще видите, че куките с частните си автомобили изобщо не плащат.Абе смешници, това да не е Англия, където ако хванат кралицата и тя ще плати.плащайте като европейци и нека ви грабят като сомалииски пирати.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 123

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "НЯКОЙ":

    Няма да паркираш неправилно, за да не плащаш!!!
  • 15 мото

    0 0 Отговор
    Вдигнете глобата за нарушителите, ама скобите да бъдат напълно забранени, а паяците използвани само в крайни случаи (кола спряла на средата на кръстовище или пречеща на трафика).
    Така всеки ще си направи сметка дали може да си позволи лукса да паркира неправилно, но ще бъде спокоен от факта, че може да потегли по всяко време. Все пак понякога възникват спешни случаи.
  • 16 НЯКОЙ

    0 0 Отговор
    По повод на различните коментари, то сравнете задържането на паркинг със съставянето на акт заради вина при ПТП. Полицията задържат ли ти колата или ти съставят акта и си взимаш колата. Принудителното задържане си е истински рекет, защото ти взимат собствеността без съдебно решение, а акта подлежи на обжалване и когато влезе в сила, тогава подлежи на заплащане. Естествено, че който реши да си плати нега го направи и веднага, но който има претенции, то акта ще трябва да стане наказателно постановление влязло в сила и тогава, ако има разпореждане /но не на полицай, а на съдебно или др.решение/, то тогава ще има право упълномощен с такива права да ти задържи колата до заплащане на каквото е отсъдено. Не съм адвокат или юрист, но считам, че полицията обслужваща паяците си превишават правата съ задържане на автомобила.
  • 17 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    Навсякъде по света има рапатраци които местят колите. Никой не толерира анархисти които се съобразяват само със себе си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове