Last news in Fakti

12 Май, 2015 13:47 1 459 5

За България са най-важни запазването на териториалната цялост на Македония

  • българия-
  • териториална цялост-
  • македония-
  • съвета по сигурността към министерски съвет-
  • извънредно-
  • заседание

България не може да се меси във вътрешните работи на Македония, но е готова да окаже помощ, както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на Европейския съюз

За България са най-важни запазването на териториалната цялост на Македония - 1
Снимка: БТА

За България са най-важни запазването на териториалната цялост на Република Македония и нейната политическа стабилност. Това се казва в позиции на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Днес беше проведено извънредно заседание на Съвета по сигурност.

От ключово значение е и  запазването на гражданския и етническия мир в страната.

Необходимо е да се възстанови диалогът между управляващи и опозиция , защото липсата му  създава условия за дестабилизация.

В условията на вътрешнополитическа криза са необходими отговорни действия от страна на правителството, за да бъде върнато доверието на гражданите в работата на институциите. Има спешна необходимост от възстановяване на върховенството на закона, за което носи отговорност преди всичко правителството на страната.

Според министъра на външните работи Даниел Митов политическата криза, кризата на доверие в съседката ни, която наблюдаваме в последните месеци, поражда политически вакуум, в който се наместват всякакви екстремистки или иредентистки движения, които могат да дестабилизират обстановката. Той призова управляващите и опозицията в Македония колкото се може по-бързо да възстановят диалога помежду си и да намерят изход от политическата криза, която минава през поемане на политическа отговорност от
правителството.

Република Македония  се стреми към членство в ЕС, което минава през тежки реформи. Те са спешни и само чрез тях може да бъде гарантирано изграждането на правова държава. Именно липсата на реформи бави започването на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.

България не може да се меси във вътрешните работи на Македония,  но  е готова да окаже помощ, както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на Европейския съюз.

Не искаме да видим Македония в състоянието й отпреди Охридските споразумения, каза Даниел Митов. Той призовава към отговорни политически действия, изясняване на обстоятелствата около загиналите на полицаи и изясняване на ситуацията около изтеклите записи.

На базата на информацията, с която разполагаме, обсъдихме всички възможни политически оперативни рискове, евентуалните сценарии за развитие на кризата, заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова.  Тя увери, че имат план да покрием всички възможни рискове, така както ги определяме към момента.

Имаме готовност за ограничаване на възможни миграционни вълни по границата, но към момента такива няма, каза Бъчварова. По думите й обсъдени са оперативни възможности, които да гарантират както националната сигурност, така и сигурността на българските граждани.

Специално внимание се отделя за анализ на риска от проникване на терористични групи или елементи на наша територия, подчерта Бъчварова.
 


 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    0 0 Отговор
    За мен случилото се в Куманово е поредна инсценировка на УДБА-шкия режим на Груевски. Делата му ясно показват, че той целенасочено обслужва чужди имперски планове за дестабилизиране на района, саботира приемането на Р. Македония в ЕС и фактически работи за нейния разпад и подялба между Сърбия и Албания.
  • 2 сепултура

    0 0 Отговор
    За България най-важно е нашите приятели от CAЩ да ни харижат - върнат Македонията. После и Албанията, да ни дадат и нека строят тогава ПРО - МРО и тн. Да има кеш и територии, това е идеята!
  • 3 гьоре

    0 0 Отговор
    на кой му пука за тая циганска държава те ттова крадливо и коварно племе дето са една шепа човекоподобни и не могат да се разберат помежду си щото са много убавиз са скарани и с всичките си комшии
    и никой не ще да чуе за тях
    само ние сме най-умните да се навираме на шамарите заради една шепа земя без практическастойност тия гадове макетатаще ни подпалят чергата по-добре да стоим настрана от тях за да е добре за всички граждани на българия а не да се грижим за интереса на шепа келеши реваншисти дето се отказаха от българия
  • 4 Рудан

    0 0 Отговор
    Но може да изрази протест срущу военната интервенция дошла от Косово и граждани на същата .Това си е чисто въоръжено нападение срещу демократична държава с цел предизвикване на вътрешно етническо напрежение. И ако службите на Македония се бяха забавили и не бяха унищожили в зародиш агресията от Косово,сега този поругател на гробовете на дедите си ,щеше да припява -етническо напрежение, армия за освобождение но Илирикия
  • 5 И аз да кажа

    0 0 Отговор
    А сега да ги видим нашите "НАМАЗАНИ ПЕЛИВАНИ".
    На къде "В НЕДЕЛЯ"?
    До къде ще докарате народа.
    Оправяйте се БЕЗ НАС.
    Бездарници.

    Без икономика;
    Без армия;
    без единство с народа;

    Съвет по сигурността кън МС;
    /НЕ/Оперативни /не/ възможности,
    гарантиращи националната - /НЕ/сигурност.
    КВА ША СТАВА - весела и мармародна?

    ПОПЛЮВАОВЦИ - САМОЗВАНЦИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове