Last news in Fakti

13 Май, 2015 11:51 1 211 7

България трябва да се намеси по-твърдо в Македония и Западните Балкани

  • македония-
  • българия-
  • намеси-
  • западните балкани

ДПС ни води към македонски сценарий – капсулиране на етнически групи, сепариране на етническите и религиозни общности и конфронтация с мнозинството

България трябва да се намеси по-твърдо в Македония и Западните Балкани - 1
Снимка: БТА

България трябва да се намеси по-твърдо в Македония и Западните Балкани. Това заяви в изявление, от името на парламентарната група на Патриотичния фронт (ПФ), прочетено от трибуната в Народното събрание лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов днес, по време на пленарно заседание.

Изявлението е по повод събитията от тази събота и неделя в Република Македония и терористичните действия в град Куманово, който се намира само на 60 км от българската граница.

Ето и пълният му текст:

„Уважаеми госпожи и господа,

От името на Патриотичния фронт искам да изкажа подкрепа и съчувствие към близките на жертвите и пострадалите в борбата срещу терористично нападение в Македония. Ползвам повода да призова за повече съпричастност към съдбата на нашите братя в Македония - не само защото три милиона граждани на съвременна България имат своите корени в различните части на Македония, а и защото България е твърдо против насилствената промяна на границите, агресията и етническите конфликти. Всеки етнически конфликт в близост до нас ни заплашва пряко.

Македония е в политическа, етническа и икономическа криза. Изходът от това е демократизация. Днес правителството в Скопие държи страната в изолация. И в плен на болната фантазия за някаква антична история. Така правителството в Скопие  откъсна честните хора в Македония не само от техните истински корени, но и от възможностите да имат истински, а не фалшиви източници на самочувствие и гордост, това допълнително разделя македонското общество.

Уважаеми дами и господа,

Според Патриотичния фронт България трябва да бъде активен фактор по отношение на съдбата на Западните Балкани. Официална София трябва да е стабилизиращият фактор, посредникът, който предлага консенсусни решения между Македония, Сърбия, Косово, Албания и т.н. България е длъжна да има тази роля.

Все пак в Западните Балкани – в Македония, Сърбия, Косово, живеят близо 2 млн. българи. Затова трябва да оценим положително загрижеността на МВнР и изказването на премиера, но и да ги насърчим още. Македония не само ни е скъпа, Македония беше основната тема, с която България живя в  половината от новата си история. Македония даде на съвременна България възраждането и голяма част от българския културен и политически елит. Македония е записана в родовата ни памет и заслужава нашата подкрепа. 

Но нашата цел не е просто да вкарваме този или онзи в ЕС. България трябва да покаже пътя на Западните Балкани към Европейския съюз. Но не безусловно, както днес крайните либерали се опитват да ни убедят. Точно защото ние сме лидер в Западните Балкани по пътя към ЕС, ние трябва да поставим ясни условия – спиране на преследването на хора с българско самосъзнание и антибългарска риторика, реформиране на политическата система, изчистване на  фалшификациите от учебните програми, отказа от териториални претенции.

В Македония  всеки изминал ден расте общността на хората с българско самосъзнание и българско гражданство. Ние не можем да изоставяме тези хора нито за миг. 

Днес правителството в Скопие трябва да знае, че най-прекият път на Македония към Брюксел минава не през Белград, Прищина, Тирана, или още по-малко – Анкара, а през София.

Уважаеми госпожи и господа, не редно днес ДПС да спекулира и да плаши с тази тема. Защото ДПС ни води именно към македонски сценарий – капсулиране на етнически групи, сепариране на етническите и религиозни общности и конфронтация с мнозинството. А пътят на интеграцията е точно обратен.  

Ползвам повода да призова правителството за няколко неща:

1. Много по-активна, но и взискателна политика по отношение на европейското бъдеще на страните на запад от нас;

2. Изработване на стратегия за българските общности в чужбина;

3. България  трябва да изрази подкрепата си за гражданската енергия в Скопие.

4. България трябва да продължи да настоява за Договор за добросъседство с Македония.

5. Да бъде представен ясен план за действие в случай на бежански проблеми.

България трябва да излезе от ролята си на пасивен наблюдател, време е да приключим с тихата дипломация и да започнем активно да се грижим за българските общности на Балканите, отстоявайки българските национални интереси и европейските ценности.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    0 0 Отговор
    С какво да се намесим? С танковете дето нямаме, или със самолетите апачи, дето и тях нямаме? Пълен смях!
  • 2 ША Я ВАПЦАМЕ

    0 0 Отговор
    НА ГОЛ Г.З ЧИФТЕ ПИЩОВИ?
    КОЙ ЩЕ ГИ СЛАГА?
    Министера на войната СВИНЯРОВ и БОЙКО С ПАВЛОВА?
  • 3 ПОБОЙКО БОРИСОВ

    0 0 Отговор
    САМО ТОЙ ГОЛЯМ ГО ВАДИ, КАТО НАЩО МАГАРИ!
  • 4 ив марулата

    0 0 Отговор
    ДПС-вън от парламента!
  • 5 жоро ряпата

    0 0 Отговор
    и Боко тиквата
  • 6 onq s konq

    0 0 Отговор
    Искам да напомня на тия под мене,че глобите эа тролене беэ документ эа правоспособност са жестоки.
  • 7 ани

    1 0 Отговор
    По повод грубия ти език , ще ти разкажа спомен за Христо Смирненски от негови приятели : Веднъж излизайки от кафене в София , групата с която бил и Смирненски се сблъсква с много едър и видимо силен млад мъж . Един от приятелите на поета обаче , подметнал нещо саркастично. Кавгата и от там боя биле вече неминуеми . Христо Смирненски е бил слаб , мъчела го е туберкулозата , но махнал с ръка на приятелите си да вървят и останал сам с исполина . Какво му е казал никой не знае, но се разделили с младия мъж като стари приятели! Вече върнал се в групата , всички били много любопитни как се е оправил ? Думите на поета биле : " Не само с мускули се решава , байно ! Решава и ума ! "
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове