12 Май, 2015 14:44 967 3

АБВ осъжда екстремизма и беззаконието в Македония

  • абв-
  • осъжда-
  • екстремизма-
  • беззаконието-
  • македония

Партията излезе с позиция във връзка със ситуацията в съседната държава

Политическа партия „Алтернатива за българско възраждане“ е силно разтревожена от развитието на политическата ситуация в съседна Република Македония, довело до насилие и човешки жертви, ескалация на напрежението и сблъсъци между различни групи на обществото, прояви на етническо противопоставяне и тероризъм. Това се казва в позиция на АБВ за ситуацията в Македония.

Политическата криза в нашата съседка, която тече от няколко месеца, идва да покаже, че привързаността към върховенството на закона, уважението към свободата на словото, сдружаването и медиите, етническата и верска търпимост, честните избори, гарантиращи стабилност на институциите и обществените процеси, са единственият път за демократично развитие.

Случилото се в Куманово е печален пример за това как потъпкването на тези принципи и свободи, насаждането на омраза и разделение в обществото лесно могат да прераснат в човешка трагедия. Силно се надяваме този случай да остане изолиран инцидент, а подбудителите и участниците в това безумно деяние да бъдат наказани въз основа на безпристрастно разследване и съдебен процес.

Като осъждаме всички форми на екстремизъм, беззаконие и произвол и се обявяваме за успокояване на обстановката и възстановяване на реда в държавата, призоваваме:

-         Властите и опозицията, всички политически партии в Република Македония да се въздържат от използване на езика на омразата и от действия, които биха могли да предизвикат по-нататъшни безредици и сблъсъци, водещи до дестабилизация на страната.

-         Лидерите на партиите и етническите групи в Република Македония да влязат без забавяне в пряк диалог за разработване на мерки за  гарантиране на демократичността на политическия процес и равноправието на различните общности в съответствие с Охридския документ.

-         Правителството на Република Македония да предприеме ефективни мерки за борба с тероризма и пресичане на всякакви опити за разпалване на етнически конфликт, които застрашават стабилността и  сигурността не само на страната, но и на нейните съседи и целия регион.

-         Незабавно да бъде прекратена практиката на незаконно подслушване, на натиск и репресии срещу журналисти, както и на преследване на изяви на националната идентичност в Република Македония и бъдат взети необходимите законови и административни мерки за недопускане на такива прояви в бъдеще.

-         Всички съседни на Република Македония държави и основни извънрегионални фактори да се въздържат от намеса в нейните вътрешни работи и застанат ясно против всякакви сепаратистки призиви и опити за промяна на границите в региона.

-         Европейският съюз, неговите институции и държавите-членки да приложат ефикасни инструменти за решаване на проблемите на Република Македония, преди всичко като потвърдят нееднозначно политиката на разширяване на Съюза и очертаят конкретна и реалистична перспектива на интеграцията на страните от Западните Балкани.

-         Правителството на Република България да направи цялостна оценка на ситуацията в Република Македония от гледна точка на възможните рискове и заплахи за сигурността на България и представи пред Народното събрание и/или Консултативния съвет за национална сигурност при президента комплекс от действия и инициативи от наша страна в двустранен, регионален и европейски план.

-         Министърът на външните работи да докладва в Комисията по външна политика на Народното събрание за състоянието и перспективите на двустранните отношения с Република Македония, включително работата по Договора за добросъседство.

-         Министерството на външните работи и другите компетентни ведомства да използват в пълна степен председателството на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа за утвърждаване на ролята на България като водещ регионален фактор, като за целта инициират програма от мерки за укрепване на стабилността и активизиране на сътрудничеството в контекста на европейската интеграция на региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 президенте

    0 0 Отговор
    Е това беше достоен президент. Със осанка и със отношение.
    А не днешният дето гузен - гузен ходи насам - натам!
  • 2 боцко

    0 0 Отговор
    агент гоце да си гледа господарите от кремъл и да не се занимава с нашите български проблеми
  • 3 гн Червенков

    0 0 Отговор
    E какво лошо има да е бил агент? Тогава такова е било времето.
    Това не означава, че не мисли за България!
    А сегашният може и агент на ЦРУ и КГБ да е... демек двоен кой знае?
    Айде стига сте съдили по хората, за това кой какъв агент бил - кой не бил. Гледа се кой какво е направил за страната, а г-н Първанов направи много.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове