Last news in Fakti

12 Май, 2015 17:07 1 162 2

РБ предложи без тролове

  • рб-
  • тролове-
  • антони тренчев-
  • политически партии-
  • споразумение

Антони Тренчев, РБ: Предложих на политическите партии джентълменско споразумение да не ползват интернет-тролове, никоя не възрази

Предлагаме на политическите партии джентълменско споразумение да не ползват интернет-тролове. В текст на декларация, в която предвиждаме партиите да се откажат от ползването на платени коментатори, известни като тролове, а медиите и сайтовете да следят и осветяват всички случаи, които им станат известни.

Това каза на кръгла маса в народното събрание днес народният представител от Реформаторския блок Анотни Тренчев, който инициира и модерира форума.

Темата за интернет-троловете очевидно е важна за българското общество и е проблем, който днес, чрез този форум, адресираме. Благодаря на колегите от БСП, ПФ, АБВ, ГЕРБ и БДЦ, които уважиха този форум и призива на РБ да дебатираме по проблема и да стигнем до подписване на споразумение поне партиите да не ползваме тролове, каза по време на срещата Тренчев. В нея участие взеха собственици на медии, модератори на форуми и сайтове, блогъри, представители на адвокатската общност и ИТ-бизнеса.

Партийните тролове са най-дразнещата форма и проява на платените коментари – те са неясно финансирани, анонимни, насаждат напрежение, език на омраза и клевети. Като стъпка към  решение аз предлагам този проект на декларация, каза още Тренчев, като добави, че корпоративното тролене е също толкова негативно като практика, а троленето с цел зловредно насаждане на омраза е наказуемо в българското законодателство.

Участниците подчертаха, че процедурата по разкриване на това кой седи зад троловете е сложна, според закона, защото не е дефинирана като тежко престъпление, което да изисква над 5 или 10 години затвор, като подчертаха, че решението на проблема с троловете трябва да се държи балансът спрямо  свободата на словото, върховенството на закона и човешките права.

Поставиха се въпросите за саморегулация на онлайн-платформите, въвеждането на правила в от самите медии с цел по-качествена размяна на мнения, а не насаждане на клевети и омраза в техните форуми и сайтовете. Като част от решенията беше предложено въвеждането на регистър на троловете, съвместна база данни, която медиите да ползват, за да предпазват форумите си от тролове, технологично решение за филтриране на тролските коментари, които технологични приложения медиите да могат да изтеглят.

Участниците се обединиха, че е добре да се продължи с предложения за промени в интернет-законодателство, саморегулацията на медиите и партиите, преглед на добрите практики на водещите в борбата с троловете сайтове.

Целим да обезмислим финансово и да заклеймим морално тролските пракитки, каза Тренчев, като обобщи, че на кръглата маса възражения по политическата декларация не са направени от участващите представители на БСП, ГЕРБ, ПФ и БДЦ. Той каза, че приветства тяхната готовност да подпишат официално текста на декларацията през следващата седмица, на най-високо ниво от политическите им ръководства.
От бранша на компаниите за дигитални технологии и дигиталните агенции подчертаха, трябва да се обърне внимание на дейността на т.нар. компании за интернет-репутация, които съществуват на базата на подобни тролски поръчки и схеми. Според тях у нас няма интернет законодателство в сектора, което те определиха като недобро.

Блогъри подчертаха, че аспектите на проблема са два – наказателен и комуникационен и ако наказателният може да се регулира законово, то комуникационният не би могъл. Участници от адвокатската общност, подчертаха, че предлагат промяна на чл. 146 и 147 от НК, касаещи текстовете за обидата и клеветата, в които да се включи и състав, свързан с интернет. Подобни нарушения трудно се доказват процесуално по причина, че Законът за електронния подпис например, ГПК, АПК и други закони не дават възможност да се използват електронни документи като доказателства. Те дадоха примери със САЩ, Англия и Швеция, където такива закони има от над 10 години.

Форумът ще има и следващо издание, подчерта Антони Тренчев и каза, че голяма част от посочените положителни практики трябва да намерят реално приложение, за което той ще настоява, включително чрез разширяване на дебата по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Що само троловете-тролките също не са эа подценяване!...А малките тролчета пък колко са вредни-неам думи!!!
  • 2 трол над троловете

    0 0 Отговор
    Това е Киро сега вече го разконспирирах...
    Тролове е чуждица внедрена от колегата Кико в парламента!
    Любимата му чуждица, наедно с любимата му мътеница сутрин на мътна глава!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове