Last news in Fakti

7 Септември, 2011 08:00 1 371 0

Реликвите на Тато събират хиляди в Правец

  • тодор живков-
  • правец

100 години от рождението на бившия първи

Реликвите на Тато събират хиляди в Правец - 1
Къщата на Т. Живков. Снимка: БГНЕС

Макет на Тадж Махал от планински кристал и слон от тиково дърво, дарено от Индира Ганди – това са малка част от подаръците на Тодор Живков, които може да видим в експозиция на Историческия музей в Правец. Изложбата е подредена в музея, намиращ се непосредствено до къщата на бившия първи, чиято 100-годишнина родният му град отбелязва днес.

В колекцията има подаръци от всякакъв материал и от цял свят – от антични предмети на африкански народи, през макети на кораби и съдове от злато до кристална фруктиера с инкрустации, подарена от Михаил Горбачов. Както и седло за камила, дарено от Муамар Кадафи.

Изложбата под надслов „Тодор Живков и светът“ ни показва подаръците, които Живков е получил като държавен ръководител в продължение на повече от 30 години, разказва пред Факти.бг Татяна Борисова, която е директор на Историческия музей в Правец.

„Тези експонати показват дипломатическите отношения на България и останалия свят, културните, икономическите връзки. Посетителите могат да придобият представа за културата на тези народи, тъй като всеки държавник и гост на България е подарявал на Тодор Живков най-доброто, което характеризира неговата страна“, коментира Борисова. Ценни предмети има и от визитите на бившия първи в чужбина. В изложбата са подредени и снимки, разкриващи и семейната среда на Живков и връзката му с родния Правец.

Към музея, който е бивша приемна, има засилен посетителски интерес. Продължават да се събират предмети, свързани с Тодор Живков, за фонда на колекцията на Живков.

Непосредствено до нея е разположена и къщата на Тодор Живков, която представлява етнографска и архитектурна възстановка на късното Възраждане, характерна за 19 век в региона. Частната къща е на два ката – долният за животните и зимнината, и горният – за живеене.

„Историята е учителка на народите. Тя ще даде безпристрастна оценка във времето. Живков има място в българската история и не може с лека ръка това да се отрича“, коментира историкът за разразилите се спорове дали трябват представители на властта да присъстват на 100-годишнината от рождението на комунистическия лидер. „Нищо не трябва да се приема като абсолютно негативно или абсолютно позитивно. Тодор Живков е бил 3 десетилетия начело на страната. Явно е имал качества“, допълни Татяна Борисова.

Очакванията са над 5000 души да посетят Правец.

Къщата и музея, свързани с Тодор Живков, са само част от ценностите, които ни предлага да видим Историческият музей в Правец. В постоянната експозиция на музея може да проследим историята на развитие на района – от древността до наши дни, както и колекции с археология, иконопис, чуждестранно изкуство и други.

 

Още по темата:

Сто години Тодор Живков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА