Last news in Fakti

3 Юни, 2015 14:06 3 441 4

Договорите за концесии на злато остават

  • договорите-
  • концесии-
  • злато-
  • волен сидеров-
  • дънди прешълс

Атака недоволна

Договорите за концесии на злато остават - 1
Снимка: БТА

Народното събрание отхвърли решение за прекратяване на действащите концесионни договори за добив на злато, редки и ценни метали. За предложението гласуваха 48 народни представители от Атака, БСП-Лява България, АБВ, БДЦ и двама „независими. От  ГЕРБ, ДПС, РБ и ПФ общо „против“ бяха 43-ма, а 47 се въздържаха.

Проекторешението на Атака е внасяно в няколко парламента през годините и се състои в две точки – „Възлага на правителството да предприеме необходимите мерки за прекратяване на действащите концесионни договори за добив на злато, редки и ценни метали;  Задължава правителството да състави стратегия за развитието на отрасъла и да предложи нова законова и подзаконова нормативна уредба“.

Според Волен Сидеров Патриотичният фронт пристанал на ДПС и оставиха концесионерите да ограбват подземните богатства на България.

Това стана факт, след като парламентарната група на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов не гласува предложението на Атака за анулиране на сключените неизгодни за страната ни договори с колониални компании за добив на злато, ценни и редки метали.

В т.нар. ден на опозицията, депутатите трябваше да дебатират по темата, но до реална политика не се стигна, според Атака.

„Вече 16 години златото, медта и среброто плюс още, може би, над 30 стратегически елемента се добиват на рудник „Челопеч“ от чуждестранна фирма без почти никакъв, контрол от страна на държавата. От 1999 г., когато находището е отдадено на чуждестранната фирма, до 2014 г. не е направен нито един одит от Сметната палата. Ако това е държавен контрол, за мен това е абсолютна безотговорност от страна на няколко правителства и от страна на държавни институции, които са длъжни да осъществяват контрол какво се добива и какво се изнася“, заяви от парламентарната трибуна при представяне на предложението лидерът на АТАКА Волен Сидеров.

Той припомни, че находището е „подарено“ за 5 млн. долара, без търг, по време на управлението на Иван Костов и по груби сметки е донесло на концесионера печалба от над 7 млрд. лв. докато България е получила нищожните 70 млн. лв. Сидеров акцентира, че в момента страната ни събира само 0,75% концесионна такса.
„През всички тези години… съм напомнял тук на правителствата и пледирал – прекратете тази престъпна концесия. Квалификацията може да се каже, че не е юридически коректен термин, но той е правилен от гледна точка на народния интерес“, категоричен бе лидерът на Атака.
„За да вземете златна концесия в Судан трябва да платите 4-5% такса. Няма държава в света, която да дава златните си богатства за 0,75%. В Мексико, концесиите които се дават за златните находища там, стигат до 30% такса за държавата“, мотивира в заключение предложението националистът Илиан Тодоров.

Концесионните договори в Челопеч са категоричен пример за неизгодни за държавата договори, каза Чавдар Георгиев от БСП и също припомни, че тези договори са сключени по времето на Иван Костов. Георгиев припомни, че при първоначалното сключване на договорите данъкът върху печалбата в България е бил 30%, докато днес той е 10%. В договорът е била заложена и възможност за предоговаряне на концесионното възнаграждение, ако цената на златото се повиши, но тази клауза отпада по време на управлението на НДСВ, а концесионното възнаграждение от 1,5% пада на 0,75%. Какво е това, ако не неизгоден договор, попита Георгиев.

Неговият колега Георги Божинов го подкрепи и заяви, че ако бъде прието споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), подобни договори като този с "Дънди" ще станат непоклатими. Той  обърна внимание на друг аспект от проблема, а именно в кого и защо остава минния отпадък от добиваното злато. Договорът в момента е такъв, че този отпадък остава в концесионера. Става въпрос за 50% отпадък от добитото количество, което остава в концесионера и той може да го обработи след време при добри технологии, без да дължи нищо на държавата, обясни Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 какво е това

    0 0 Отговор
    ако не корупция и нацинално предателство
  • 2 1234

    2 0 Отговор
    90 ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ В ПАРЛАМЕНТА.ТИЯ СА НАПРАВО ЗА БЕСИЛОТО,НАРОДА НЯМА РАБОТА, ПРАВИТЕЛСТВОТО ПЛАЧЕ ВСЕ ПАРИ НЯМА, А ПРЕДАТЕЛИТЕ ГЛАСУВАТ ПРОТИВ И ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ?!?!.ЗАПОМНЕТЕ ГИ ЧЕ ПОСЛЕ ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЯХ, А ДА ГИ СЪДИМ. ТЕ СА ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ,!?,А МОЖЕ БИ НЕ СА БЪЛГАРИ????!?ДА ИМ СЕ ПРОВЕРИ ПРОИЗХОДА,МОЖЕ ДА СА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА!!!!!ЗАТОВА ГЛАСУВАТ ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ ДА СА ДОБРЕ.
  • 3 днес

    0 0 Отговор
    Като гледаме всички безучастно, така ще е. Иначе хленчим, че сме бедни. Апатичен народ, умиращ народ, умрял народ. Затова е така. Ако "Атака" бяха подкрепени, ако българите можеха да погледнат по-далеч от политическото си късогледство и да кажат "не" на ония, дето ги грабят и загробват, всичко тук щеше да е различно. Ама не е. Жалко.
  • 4 Младенов

    0 0 Отговор
    1902год- Елин Пелин в списание "Селска разговорка"
    "И днес, когато се каже държава, трябва да се разбира царството на богатите, които в името на законите, които си пишат сами, взимат хляба от ръцете на това голямо болшинство от ПРОСТ, НЕВЕЖ, БЕДЕН и РАБОТЛИВ НАРОД...."
    Да се поучим от миналото....и от класиците ни....НАРОДЕ!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове