Last news in Fakti

12 Юни, 2015 14:19 1 013 1

Вдигането на прага на ДДС ще подпомогне хиляди малки и средни фирми

  • настимир ананиев-
  • вдигане-
  • праг-
  • ддс-
  • подпомогне-
  • малки-
  • средни-
  • фирми

Предложението на Реформаторския блок да се увеличи прага на ДДС от 50 000 на 200 000 лева ще облекчи и подпомогне малкия и средния бизнес, както и държавната администрация. Това заяви народният представител от Реформаторския блок (ДБГ)и вносител на предложенията за изменение в ЗДДС Настимир Ананиев.

Той обърна внимание, че съгласно действащите правила, всеки собственик на фирма може да се регистрира свободно по ЗДДС или задължително, когато оборотът му достигне 50 000 лева.

Много хора които имат доходи около 60 000 до 80 000 лева се принуждават да правят различни трикове, за да прикрият оборотите над 50-те хиляди лева и да не се регистрират под ДДС и съответно регистрират втора, трета фирма, само и само да не бъдат под ЗДДС, с което директно участват в сивата икономика, разказа Настимир Ананиев.

Народният представител обърна внимание, че ако се приеме праг на ДДС от 200 000 лева това ще подпомогне директно 55 000 фирми в България като тези данни се основават на официалната статистика, която НСИ е направил към 2011 г. На практика обаче, тази мярка ще облекчи два или три пъти повече, защото фирмите които не са регистрирани по ДДС са около 250 000, обясни Ананиев.

Той се разграничи от изразената от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова позиция, че увеличаването на прага на ДДС е изключително тежка процедура, защото изисква съгласуване със Съвета на ЕС. Ананиев подчерта, че самият процес отнема между 5 и 6 месеца и се прави посредством дерогация, каквато в България е извършвана през 2013 г. с облекченията за зърнопроизводителите.

Народният представител обърна внимание, че лично се е запознал с резолюцията на Съвета на ЕС, с което се одобрява решението на Румъния от 2014 г. да увеличи двойно прага на ДДС за фирмите в страната.Настимир Ананиев даде за пример редица европейски държави, които нееднократно са увеличавали прага на ДДС в последните години, сред които Франция, Белгия, Словения, Великобритания, Полша, Литва, Италия, Унгария и други страни от ЕС.

Той подчерта още, че няма пречки пред България да започне процедура по дерогацията за три години, за да се види ефектът, който ще има промяната и даде за пример Полша, която е предприела подобна мярка и на няколко пъти удължава срока на дерогацията заради положителния икономически ефект от вдигането на прага на ДДС.

Според министерството на финансите това ще се отрази на държавния бюджет, но по моя проверка в МФ не е правен анализ на възможните ефекти от вдигането на прага за ДДС, подчерта още Настимир Ананиев. Той обърна внимание, че трябва да се направи анализ на три варианта - вдигане на прага на ДДС на 100 000 лева, на 150 000 и на 200 000 лева, последното е предложението на РБ, за да се види възможният ефект.

Друго ключово изменение, които предлага Настимир Ананиев, е свързано с намаляване на срока за обявяване на регистрация по ДДС от 14 на 10 дни. Третото предложение на народния представител е насочено към малките и микро-предприятия и е свързано с увеличаване на прага на доходи за задължителен одит по Закона за счетоводството от 100 000 на 200 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оеое

    0 0 Отговор
    Вдигането е направено, за да се опитат да съберат повече приходи от малки и средни фирми. Като е по-висок прагът се предполага хората да декларират повече приходи, без страх от задължително минаване по ДДС. Това всичко добре, но основната цел да е подобряване благосъстоянието на държавата и хората. А в случая основната цел е да има повече за крадене за определен кръг хора!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове