Last news in Fakti

23 Юни, 2015 17:34 780 1

Наслагването на две кампании по време на изборите ще създаде сериозен хаос

  • наслагването-
  • две-
  • кампании-
  • изборите-
  • хаос

БСП подготвя искане до КС за обявяване на противоконституционност на отделни текстове от Закона за здравното осигуряване

„Наслагването на местни избори с преференциално гласуване, референдум с три въпроса, ще създаде сериозни и тежки проблеми при нормалното провеждане на изборите“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция в централата на партията.

Той обясни, че освен самия изборен ден и отчитането на резултатите, по време на предизборната кампания ще трябва да се наслагват две кампании – за местни избори и информационна кампания за референдума. Според него трите въпроса, сами по себе си, са достатъчно дискусионни и има различни позиции в обществото, а различните политически партии тепърва ще изработят своите позиции по тях. „Това може да създаде сериозен хаос при провеждането на местните избори. Поне в 4 града ще има и местни референдуми, което означава още наслагване на въпроси. За нас местните референдуми са важни, защото отговарят на местни въпроси, пряко свързани с изборите“, подчерта Миков. Той посочи и част от въпросите: Перник – по отношение на закриване на районните кметства, Габрово и Пловдив – за закриване на електрическия градски транспорт и Кърджали - относно отделяне на отделна община. „Всичко това, насложено, за нас крие риск за провеждане на изборите и отчитане на резултатите“, поясни председателят на БСП.

БСП подготвя искане до КС за обявяване на противоконституционност на отделни текстове от Закона за здравното осигуряване

Михаил Миков заяви, че БСП започва подготовка на искане до КС за обявяване на противоконституционност на отделни текстове от Закона за здравното осигуряване, с които се нарушава равнопоставеността на гражданите, солидарният принцип и категоричната разпоредба на чл.52 от Конституцията, отнасящ се за правото на гражданите да ползват достъпна медицинска помощ и безплатно ползване на медицинско обслужване. Той каза още, че днес ще бъде внесено и искането в КС за ратификацията на договора по дълга от 16 млрд.лв. Миков благодари на Велизар Енчев и народните представители от групата на АБВ, че са подкрепили това искане на БСП.

Председателят на БСП е на мнение, че ниските доходи в България са и една от причините за конфликти, като този в кв. „Орландовци“, както и за влиянието на увеличението на цената на тока върху бедния българин. „Стана напълно ясно, че ниските доходи и данъци обричат страната на безпътица”, коментира той. Миков припомни, че управляващите посочват увеличението на приходите в бюджета, но за бедните - средства няма. „Актуализация на бюджета трябва да има”, категоричен бе той и допълни, че трябва да се размразят плащанията към най-бедните хора у нас. „Вместо с политиката да стимулираш доходите, когато потреблението е свито, правителството отнема на работещите бедни още средства”, подчерта той и допълни, че трябва да се помисли и за диференцирана ставка на ДДС.

Миков коментира и писмото, с което Иван Искров заявява, че ще напусне заемания от него пост. Според председателя на БСП това няма особено правно значение с оглед на действащия закон. „И да не беше този акт на действащия управител на БНБ, от 10 юли тази година тече процедурата по отношение на заемания от него пост в действащия закон“, обясни Миков. „Ние не сме предложили кандидатура за управител и имахме позиция, според която целият управителен съвет на БНБ трябва да бъде сменен. Такава позиция имаше и министър-председателят Бойко Борисов. Сега имаме усещане, че тази негова позиция е сменена“, подчерта той.

Изслушването на КЕВР в пленарна зала е опит да се натовари НС с отговорност

„Ще подкрепим изслушване в пленарна зала на председателя на КЕВР, макар че няма особен смисъл в това. Имаше много и различни изслушвания в комисии, но яснота няма“, категоричен е председателят на БСП. Според него тази процедура не може да даде нещо повече, освен да се реализира опитът за натоварване на НС с отговорност. Той коментира и въпроса за размразяване на проекта „Белене“. „Освен, че това е вариант за намаляване на задълженията и дефицита на НЕК, който е много остър в този момента, това е стратегически поглед за развитието на българската енергетика и перспективите пред нея“, допълни той.

Станислав Владимиров: Проведени са 38 общински конференции, на които имаме утвърдени кандидати за кметове

 „Проведени са 38 общински конференции, като на тях имаме утвърдени кандидати за кметове”. Това заяви секретарят на НС на БСП Станислав Владимиров. Той обясни, че сред кандидатите преобладават мъжете – 29, а жените са 9. Владимиров допълни, че всички те са с висше образование. „Правят впечатление кандидатурите на народните представители от 42-то НС Иван Ченчев за район Оборище в Столицата и Калин Милчев за район централен в Пловдив”, поясни той. Говорителят на НС на БСП и народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов добави, че процесът на усилено провеждане на конференции тече с голям интензитет и до края на месеца се очаква да се проведат около 100 конференции, а до средата на юли над 150.

БСП настоява за ясна българска позиция по бежанския проблем

„БСП настоява за ясна българска позиция по бежанския проблем”, заяви на пресконференция зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията Атанас Мерджанов. Той припомни, че парламентарната група на левицата има позиция по въпроса с бежанците още от началото на годината. „Направихме предложение цялостната координация по въпроса с бежанците да бъде поета от министър председателя. Всички си спомняме  бъркотията между вицепремиера Кунева, военния министър и вътрешния министър. До този момент не сме наясно какво е придвижването по въпроса”, коментира Мерджанов. По думите му сме свидетели на редица оплаквания на шефа на държавната агенция за бежанците, че капацитетът й е изчерпан, но няма ясна българска позиция. Той подчерта, че това става особено важно с оглед на факта, че  на 24 и 25.06.2015г. в Брюксел ще има среща на върха и това ще бъде една от основните теми.

Илияна Йотова: Трябва да следим къде изтичат средствата за справяне с бежанския проблем

„Трябва много стриктно и да се следи разходването на тези 8. млн. лв. които България  получи като допълнителна помощ за справяне с бежанския проблем”, заяви евродепутатът от групата на S&D и зам.-председател на комисията по вътрешна сигурност в ЕП Илияна Йотова. Тя подчерта, че левицата има съмнения доколко рационално се изразходват тези пари и къде изтичат. Йотова обясни и че в последните седмици  е била затрупана от писма от български лекари преводачи, за това, че от Коледа насам Българската агенция за бежанците не им изпраща дължимите суми. „Нашите притеснения са свързани и с натъпването на летния сезон и поддържането на хигиената в бежанските лагери и потенциалната опасност от епидемия”, каза още тя.  
Йотова изрази притеснение за няколко основни въпроса: не се знае каква е българската позиция и с какво българският министър-председател ще отиде в Брюксел, каква ще е позицията му по отношение на 60-те хиляди бежанци, които в следващите две години трябва да намерят подслон в Европа, ще трябва ли България да остане в групата страни, приемащи бежанци или като Италия и Гърция ще е страна, от която ще бъдат разпределяни бежанци в други държави. „Нащият интерес е да попаднем във втората група страни, защото България има тежки проблеми и всички статистически данни показват, че нашият капацитет е вече изчерпан”, категорична бе тя.

МС не може да вземе решение зад гърба на депутатите и българските граждани

Илияна Йотова подчерта нуждата от провеждането на дискусия на тази тема и в Народното събрание. „Това решение на Министерски съвет не може да бъде взето нито зад гърба на народните представители, нито зад гърба на българската общественост, защото става въпрос за национален интерес”, заяви евродепутатът. Тя подчерта, че като зам.-председател на комисията по вътрешна сигурност на ЕП ще бъде докладчик по оценката на парламента за мерките, които ЕК вече е предложила. „Моята амбиция е в тази оценка да влезе и  сухопътната граница с Турция, особено заради тревожните данни, идващи от там”, заяви Йотова и допълни, че близо 2 млн. бежанци са в Турция и ще трябва да има нов кръг от преговори с нашата страна, за това кой и как ще бъде пропускан. Тя подчерта, че по данни на международни и европейски служби за сигурност със затягане на колтрола в Средиземно море, голяма част от бежанците ще потърсят път през сухопътната ни граница с Турция и неразработените пътища през Черно море. „Всичко това поставя въпроса не само за националната ни сигурност, но и за тази на Европа”, заключи Илияна Йотова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕДНАГА

    0 0 Отговор
    КАК СИ ПРИЕХТЕ 16милиарда ЗАЕМ БЕЗ ДА ПИТАТЕ ХОРАТА,ТАКА ПРИЕМЕТЕ ВЕДНАГА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОНЕ ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ И СУБСИДИИ ЗА ПАРТИИТЕ ОТ 2,50лв.ЗА ГЛАС И НОВИ ИЗБОРИ. ЗАЩОТО НА РЕФЕРЕНДУМА ЩЕ ЗАМАЖЕТЕ САМО ОЧИТЕ НА ХОРАТА НО ГЕРБ И ДПС ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ПРОТИВ И НЯМА ДА МИНЕ НО ХОРАТА НЯМА ДА РАЗБЕРАТ ,ЧЕ СТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ .КАКВО ОБЩО ИМА МЕЖДУ ГЕРБ И ДПС??????????? И РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове