Най-северната лонгозна гора в Европа е у нас

Поддържаният резерват Балтата обхваща устието на неголямата река Батова в Северното Черноморие

Публикувана: 9 Юли, 2015 07:45
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1544
ШРИФТ ПЕЧАТ

Поддържаният резерват „Балтата” обхваща устието на неголямата река Батова в Северното Черноморие. В него се опазва най-северно разположената в Европа лонгозна гора, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

Два пъти в годината, при пролетното пълноводие и есенното покачване на водите реката излиза от коритото си и залива гората. Защитената местност е 206 хектара. Лонгозната гора всъщност е и главната причина за сформирането на резервата, защото приютява редки, растителни и животински видове. Гората е естествена и на сравнително млада възраст – 45-60 г. Съчетанието на светлолюбиви и сенколюбиви дървета и храсти й придава етажиран вид.

Климатът на мястото е изключително влажен, а наличието и на алувиални песъчливо-глинести почви по тези места предполага развитието на два основни дървесни вида, спадащи към флористичния свят на резервата – става въпрос за остролистия ясен и полския бряст. Сред другите дървесни растения широко разпространени в района са полски клен, обикновен габър, летен дъб, черна елша, бяла топола, дива круша, бяла върба.

От представителите на лианите в резервата най-често срещан вид е скрипката, с която преди години била напълно обрасла местността, правейки почти невъзможен достъпа до вътрешността заради бодливия пояс на скрипката. Увивни растения (лиани) като скрипка (бодлива лиана), гърбач, бръшлян, дива лоза, обикновен повет се преплитат гъсто около дърветата, образуват плътна, бодлива преграда и придават на гората вид на непристъпна джунгла. Особено странни са лианите, висящи по клоните като зелени гирлянди и драперии.

Многоцветен килим от треви и цветя – блатно кокиче, божури, перуника, див зюмбюл, очиболец, момкова сълза, медицинска ружа, черен и бял оман, мехунка, острица и върбовка, покрива резервата в различни сезони от годината. Блатното кокиче има по-високо стъбълце от обикновеното и е с няколко цвята. То обича влажни и сенчести места. Най-големте му находища са по устието на българските черноморски реки . Растението е отровно. Естествените му популации са застрашени от унищожаване и видът е включен в Червената книга на България. От него се получава нивалин – международно признат лекарствен препарат.

Лонгозната гора и гъстата тръстика в разливите и мочурите на реката са убежище за разнообразни животински видове – земноводни, влечуги, птици и бозайници. Птичата фауна е представена от кълвачи, папуняк, гривек, чайки, ангъчи, корморани и др.

Резерватът може да се посещава целогодишно, но периода април – май е най –подходящия, защото тогава може да се наблюдават блатно кокиче и божур.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Радан Кънев
Лидерът на ДСБ Радан Кънев пред Нова телевизия с коментар за премиера Бойко Борисов, който в петък свика срещата на правителството с подкрепящите го партии.
Абе, бай Х.й ти с кого се държиш така, бе. Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?!"

Още бисери