13 Септември, 2011 17:51 965 0

Брюксел: Няма да спираме парите за магистралите ви

  • томислав дончев
Брюксел: Няма да спираме парите за магистралите ви - 1
Архив

България и занапред ще може да получава пари от еврофондовете за магистрали и други пътни проекти, увериха от Европейската комисия по повод информацията, че от 2014-а до 2020-а година парите за инфраструктура ще бъдат орязани за сметка на еко и енергийни проекти и иновации.

Изненадващо преди няколко дни вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев съобщи, че на страната ни може да се наложи да убеждава Брюксел от нуждата за инвестиране в пътни проекти.

“Трябва да е ясно, че следващата бюджетна рамка ще е много различна. Идва краят на щедрото финансиране на проекти от полза за ЕС и отделните държави", заяви той.

По думите му занапред отпусканите европари за дадена държава ще са пряко свързани с разходите на собствената й хазна и ако се допусне дефицитът в бюджета да мине 3%, най-вероятно ще последва орязване на еврофондовете й.

Днес обаче говорителят на комисията по въпросите на регионалното развитие Тон Ван Лиероп успокои, че на страната ни все пак ще й се размине.

„Ние искаме да поставим фокуса върху проектите, свързани със стратегията „Европа – 2020", но разбира се, за определена група страни, сред които е и България, ще остане на разположение Кохезионният фонд. От него все така ще може да се финансират инфраструктурни проекти. Ние си даваме сметка, че някои страни-членки имат да наваксват с инфраструктурата, и този фонд ще остане именно за тази цел", обясни той.

Лиероп уточни, че що се отнася до фонда за регионално развитие и Социалния фонд акцентът ще падне върху приоритетите на стратегия "Европа-2020", защото освен от инфраструктура, има нужда и от иновации, и от ефективна социална политика, и от енергийна ефективност.

„Ние работим с България по такива проекти и в момента", добави говорителят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА