Last news in Fakti

24 Юли, 2015 12:59, обновена 24 Юли, 2015 18:27 1 788 0

Пожар гори в Рила

  • пожар-
  • рила-
  • гори

Пожарът навлезе в гората

Пожар обхвана част от природен парк „Рилски манастир”. Огънят гори в алпийската част на Рила планина, над гората, съобщиха от полицията в Кюстендил.

Пожарът е обхванал около 30 дка сухи треви и храсти, в района на вр. Върла. На място има екипи на противопожарната служба на горското стопанство.

Сигналът за пожара е постъпил снощи около 23,30 часа, а днес сутринта за мястото са заминали екипите.

Няма опасност пожарът да навлезе в горски масив, уверяват от МВР. По искане на община Рила е изпратен хеликоптер, който е огледал вече мястото, осигурена е и площадка за кацане, както и място за пълнене с вода. Вергтолетът Ми-17 е излетял от авиобаза Крумово, съобщиха от военното министерство.

В момента 55 души от Югозападното държавно предприятие са се включили в гасенето на треви и храсти, които горят в района на Природен парк „Рилски манастир”.

На място има близо 80 човека, сред които и служители от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, както и работници от Рилската обител, съобщиха от земеделското министерство малко след 13 часа.

Има разрастване на пожара, обхванати са около 50 дка, съобщи към 15 часа за Факти.бг говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка. Тя увери, че пожарът е във високата част на планината и няма опасност за гората.

Днес към 16,41 часа съобщиха от Министерство на околната среда и водите: "Хеликоптер МИ-17 от ВВС и над 100 служители  на Дирекция „Национален парк Рила”, Дирекция на Природен парк Рилски манастир, ЮЗДП, РДГ-Кюстендил, Рилската Света обител и пожарникари от РСПБЗН – гр. Рила участват в гасенето и ограничаването на пожара на територията на резерват „Риломанастирска гора” под Додов връх. В гасенето са се включили и 20 румънски доброволци.

Засегната от пожара е високопланинска растителност и гора от смърч, бял бор и дъб с локалитет в отдели „19“ и „20“, между местността „Калугерски дол“ и до изворите на  река Друшлявища.

Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на парка е, че обхванатата от пожара територия е с надморска височина 2000-2100 метра, на трудно достъпен терен, с наклон от 45 градуса и е разпространен на площ от 10 хектара.

На 23 юли около 23 ч. е получен сигнал на дежурния телефон на Дирекцията на „Национален парк Рила“. Директорът на парка е привел незабавно в изпълнение оперативния план за противопожарна дейност на Д „НП Рила“, уведомени са  ГДПБЗН - София и Министерство на околната среда и водите."

Във връзка с пожара  в района на Рилския манастир, министърът на отбраната Николай Ненчев тази вечер ще посети района и ще се запознае на място с усложнената обстановка.

Не е имало инцидент с хеликоптер от състава на авиобаза Крумово, съобщиха от Министерство на отбраната. По време на полета  е установено отклонение от нормалния режим, в следствие на високата температура от пожара. Вертолетът се е завърнал в авиобаза Крумово, където му е направен веднага технически преглед. Хеликоптерът вече е в готовност /бел. ред. 18,21 ч./ да се включи отново в погасяването на пожара, докато времето го позволява.

Утре 25 юли 2015 г., 35 военнослужещи, заедно с два хеликоптера ще се присъединят към екипите на ГД „Пожарна безопасност“ в гасенето на силния пожар.

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще остане на мястото на пожара, докато обстановката не бъде овладяна.

От МВР съобщиха: Инструктажът за всички хора, желаещи да се включат с доброволен труд в погасяването на пожара, ще бъде утре в 8.00 часа сутринта на паркинга на Рилския манастир.

От съображения за сигурност гасаческите действия ще се извършват само в светлата част на денонощието, а през нощта екипи ще обхождат периферията на огнището, за да не бъде допуснато разрастване на пожара. 
Утре в борбата с огнената стихия ще се включи летателна техника от ВВС и 35 военнослужещи. Сформираните гасачески групи се нуждаят от доброволна логистична подкрепа. Всички хора, желаещи да се включат с доброволен труд, и доброволните формирования от общините Кюстендил, Дупница и Кочериново трябва да се явят за инструктаж утре в 8.00 часа сутринта на паркинга на Рилския манастир. Необходимо е да бъдат в добро здравословно състояние и да са екипирани с подходящо туристическо облекло".

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове