Last news in Fakti

15 Септември, 2011 10:24 758 0

Трайков: Води се агресивна кампания срещу българския туризъм

  • софия-
  • трайчо трайков-
  • румен петков-
  • руските туристи
Трайков: Води се агресивна кампания срещу българския туризъм - 1
Трайчо Трайков /Снимка БГНЕС/

"Свидетели сме на агресивна кампания срещу българския туризъм. Не само чуждите граждани, но и ние сме заложници на война между две търговски компании", заяви тази сутрин от парламентарната трибуна икономическият министър Трайчо Трайков.

Той каза това по повод обвиненията и исканата му оставка от левите депутати заради скандала с руските туристи. Една партия също вдигна знамена срещу страната, срещу туризма, продължи той. За нас, като правителство, случаят с блокираните чужди туристи също е неприятен на фона на 40 % повече издадени визи и 20 % повече руски туристи през летния сезон тази година, отбеляза министърът. "Не мога да преглътна евтиното политическо заиграване с туристическия бранш от ляво. И се чувствам отговорен да опресня късата политическа памет на левицата", заяви Трайков и напомни правната страна на случилото се.

Туроператорът, с който туристите са сключили договор в своята страна трябва да изпълни всички клаузи по договора и носи отговорност за всяко неизпълнение по него, посочи той. Така постъпи финландският оператор, но руските граждани са закупили пакетни пътувания от руски туроператори , следователно защитата на руските потребители може да се осигури единствено от руското законодателство, съгласно сключените договори с руския туроператор, обясни министър Трайков. И подсети публиката, че Русия не е член на ЕС и не е задължена да спазва европейската директива 90/314. Предвидени са три механизма за обезщетяване - ние сме избрали застраховката като вид гаранция, продължи той и заподозря, че няколко големи туроператори у нас имат сметка да монополизират този бизнес у нас.

Не бива от един случай да се правят глобални изводи за един успешен туристически сезон и да се търси възможност за атака срещу държавата при неуреден спор между две търговски дружества, е позицията на икономическия министър. Очакваме солидарна загриженост от всички за решаването на този проблем, каза той. Къс е ефектът от политическото заиграване като повод за поредно влизане в конфликт пред очите на основателно възмутената преса в Руската федерация, смята Трайков. Вчера бяха извозени последните руски туристи и започвам да си мисля, че някой е извозил и вас да предприемете политическа атака в рамките на предизборната кампания, за да убедите хората колко некадърни са управляващите, допълни Трайков. Всяка кризисна ситуация е повод за добрия управленец да потърси поуки и затова е и създадената от мен комисия за проверка и анализ на случая.

Депутатът от КБ Румен Петков отговори на министъра като започна с намеци за имотно състояние на управленци: никога наш министър не е имал вила на плажа, каза той. Правителството на България трябва да изиска достатъчна гаранция от продавача на пакетна туристическа услуга, а вашият зам. министър обяви, че тепърва ще се занимава с евродокументите, посочи той. Днес не можем да изчислим щетите, които нанесохте на туризма заради вашето незнание, некомпетентност и некадърност, обърна се той към управляващите. Тази ваша неграмотност ще се плаща от всички, а щетите могат да надхвърлят в бъдеще и 1 млрд. евро, предупреди Румен Петков.

Информацията е на БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА