Last news in Fakti

3 Август, 2015 10:20 794 0

Работата по възстановяване на Мизия не е приключила

  • бедствия-
  • мизия-
  • наводнения-
  • работата-
  • кристалина георгиева

За Мизия са предоставени 4 милиона лева от ЕК. Бедствия ще се случват и трябва да бъдем подготвени за тях, заяви Кристалина Георгиева

Работата по възстановяване на Мизия не е приключила - 1
Снимка: БТА

"През тези дни само преди една година небето над Мизия се разтвори и градът преживя едно от най-големите бедствия в историята си.Трагедията на Мизия докосна много българи. И когато си спомняме тези, които загубиха живота си в бедствието, не трябва да забравяме хората, на които то отне постигнатото през целия живот и бяха принудени да започнат отново от нулата. Това заяви заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която през миналата година в качеството си на европейски комисар за хуманитарната помощ и реакция при кризи посети бедстващия град. На 2 август 2015 г. се навърши 1 година от голямото наводнение в гр. Мизия

Бедствието извади на показ и най-добрата страна на българския народ - съпричастността и солидарността. Като българка бях и дълбоко трогната, и възхитена от всеотдайността и решителността на спасителите и пожарникарите, които помагаха на хората в най-тежките часове, доброволците, които с месеци чистиха наводнените домове, хилядите, които дариха средства и материали на хората в Мизия, за да започнат да възстановяват живота си.

Европейският съюз също прояви солидарност като предостави 4 милиона лева в помощ на пострадалия район.

Въпреки това дори и днес работата по възстановяване на Мизия далеч не е приключена. За съжаление подобни бедствия имат тежки и дългосрочни последствия. Но урокът, който можем да извлечем от тях, е, че трябва да бъдем подготвени. Европейската статистика показва, че всяко евро вложено в превантивни дейности спестява между 4 и 7 евро щети при бедствие.

С промяната в климата е ясно, че бедствията ще се случват по-често и едва ли ще можем да ги предотвратим. И за това трябва да ги предвидим и да инвестираме в подготовка за посрещането им - и в развитие на възможности за спасяване и възстановяване; и в превантивни мерки при изграждането на обекти и инфраструктура; и в личен план, чрез застраховки на личното имущество в рисковите райони.

Оперативните програми за използване на европейските средства в България предвиждат такава превантивна политика и за много от проектите има изисквания за подобни мерки. Превенцията и подготовката обаче трябва да станат част от мисленето на всички българи, за да не позволяваме всяко бедствие да се превръща в трагедия."

Георгиева благодари лично по телефона на кмета на Мизия д-р Виолин Крушовенски за удостояването й с възпоменателен плакет във връзка с годишнината от трагичните събития. Двамата обсъдиха и възможностите за ускоряване на процедурите за възстановяване на града.

През април 2015 г. Европейката комисията отпусна 4 млн. лева от фонд "Солидарност" на ЕС за възстановяване на щетите от наводнението в Мизия.

На 23 юли 2015 г. ЕК одобри и помощ от 12,5 млн. лева за България за справяне с последиците от тежките зимни условия през януари и февруари тази година.

През 2014 г. България получи 21 млн. лева за възстановяване на щетите от наводненията в Североизточна България.

Финансовата помощ от фонд "Солидарност" може да се използва само за покриване на разходите за основни неотложни и възстановителни дейности и за възстановяване на ключова обществена инфраструктура, пострадала при бедствия.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове