Last news in Fakti

16 Септември, 2011 08:26 970 0

Как се купуват на гласове?

  • избори 2011-
  • пловдив
Как се купуват на гласове? - 1
Снимка: БГНЕС

От създаването си през 30-те години на миналия век до днес пловдивският квартал Столипиново има много имена - от "най-голямото ромско гето", до "хероиновото депо на България". Кварталът вече има свои сателити в няколко големи западноевропейски града, а властите неофициално говорят за "износ на престъпност". С безработица от над 85% пловдивският район "Източен" отдавна се е превърнал в работещ цех за изборни победи.

Христо Марков е смятан за един от бащите на демократичните промени у нас. Депутат от Седмото Велико и 36-тото Народно събрание. Разказва, че е правил експеримент, в който е успял да купи малък брой гласове в село Мътеница, Хисарско. Експериментът е опит да се докаже, че не етносът, а социалното положение въвлича хората в изборната търговия.

В район "Северен" на община Пловдив открито се продава всичко - от контрабандни цигари до изборни гласове. Ангел, наричан Ахмед, е един от кварталните отговорници в Шекер махала. Хората от улицата го викат, след като хората от екипа на bTV се представят за партийни пратеници. Така измислената партия "България за традиция и възход", или на кратко БТВ, започва предизбораната си кампания в Пловдив. Без идеология и без политическа агитация.

Ангел твърди, че на миналите избори "изкарал без проблем" Владимир Кисьов. Кисьов е първи мандат общински съветник от ССД в пловдивския общински съвет. Това лято той привлече внимание към себе си, след като напусна партията си и премина в редиците на Съюз за Пловдив.  Общинският съветник призна, че преди последните избори местни дилъри са му предлагали 1000 гласа, но заяви, че никога не е купувал избиратели. Владимир Кисьов отказа да застане пред камерата на bTV. 

Срещу 600 лева екипът на телевизията получи списък с трите имена и ЕГН-тата на 30 души. Данните са попълнени на ръка в готова бланка за регистрацията на неизвестна досега партия. Кметът на район "Северен" потвърди, че това са хора, които реално съществуват към днешна дата и живеят в квартал "Шекера". 

За да уверят в подготовката си, дилърите от "Шекера" показаха и тетрадка със стотици лични данни, използвани при водене на изборен отчет. 

От години в ромските махали е в ход узаконяване на платените гласове. Регистрацията като застъпници осигурява на всички участници в престъпната схема легитимно участие в изборния процес. В пловдивската Шекер махала живеят близо 5000 души, като 3000 от тях имат право да гласуват. Броят е нищожен в сравнение със Столипиново. Хората, които осигуриха гласовете за партия БТВ уредиха и среща с друг дилър, който може да гарантира хиляди гласове. 

Самият той без притеснение твърди, че е изпълнителен директор на фондация "Сдружение на малцинствата". Казва, че досега работел със СДС. Справка за фондациите, които действат на територията на Столипиново, показва, че "Сдружение за малцинствата" наистина съществува,  в графата "лице за контакт" е записано името Юсеин Мехмед. Мъжът е с видимо самочувствие на човек, който отблизо познава изборния процес. С по-големия брой гласове нараства и цената на отделната бюлетина, която трябва да бъде пусната за новата партия БТВ.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА