Last news in Fakti

16 Септември, 2011 16:54 2 120 0

Откриха предсрочно реставрираната Ески джамия в Стара Загора

  • ески джамия-
  • борисов-
  • рашидов-
  • уорлик

Сред гостите бе и американският посланик Джеймс Уорлик

Откриха предсрочно реставрираната Ески джамия в Стара Загора - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откриха този следобед реставрираната Ески джамия в Стара Загора, съобщава онлайн изданието Старозагорски новини. В церемонията участваха и старозагорските народни представители от ГЕРБ, депутатът в Европарламента Илиана Иванова, кметът на общината проф.Светлин Танчев. Въпреки необичайната за сезона жега събитието събра и много граждани – около хиляда.

 

Ески джамия вече на практика е действащ музей на религиите. Тя е българският Йерусалим, средоточие на много религии и култури. Тя е и значим туристически център, който ще привлича средства за Стара Загора, отбеляза в словото си Вежди Рашидов, като я сравни по значение с Колизеума и църквата „Света София“ в Истанбул. Министър Лиляна Павлова пък обеща средства за продължаване на проучванията на археологическия резерват „Августа Траяна“ в Стара Загора.

Премиерът връчи ключа на Ески джамия на проф. Танчев, след което Борисов, двамата министри и кметът прерязаха лентата на обекта.


Стара Загора ще получи още 40 млн. лв. по различни програми за транспорт, здравни и социални заведения, каза пред старозагорци Бойко Борисов. Той обяви, че Стара Загора ще се сдобие и с морски плаж на час и нещо път, след като до година-две магистрала „Тракия“ стигне до Бургас. На 26 октомври ще бъде готово и осветлението на стадион „Берое“. В знак на уважение премиерът получи зелена беройска фланелка с номер 9 и с името му, изписано на гърба й, от члена на ръководството на футболния клуб Михаил Боендруков.

Проектът „Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на Музей на религиите в Стара Загора“ е на стойност 2,37 млн. лв. Той бе осъществен с финансовата подкрепа на оперативна програма „Регионално развитие“, която пое 85% от разходите. Ремонтът на сградата, изпълняван от консорциум „Ески Зара“, приключи в началото на септември. Консервирани и реставрирани са раннохристиянският храм, тракийският некропол и праисторическото светилище, открити вътре в джамията. Напълно възстановени са стенописите от началото на 19-и век, цялата пластична и многоцветна декорация, подкуполното пространство, михрабът (олтарът) и мимбарът (амвонът), откъдето се водят проповедите. Направени са кабелизацията и осветлението, противопожарното известяване, прожекторите за художественото осветление, подът и пътеките за обхождане на обекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА