17 Септември, 2011 15:09 767 0

Младенов: Българите не са втора ръка граждани в ЕС

  • шенген-
  • холандия-
  • николай младенов

България готви отпор за промените в Шенгенското законодателство

Младенов: Българите не са втора ръка граждани в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

 

Нашите граждани не са втора ръка в Европа, заяви на извънредна пресконференция министърът на външните работи Николай Младенов. Изявлението му дойде след вчерашното решение на Холандия да наложи вето на присъединяването на България и Румъния в Шенген – мнение, което споделя и Финландия. „Подобен тип поведение не създава добър прецедент, а напротив – нарушава практиката от последните години в ЕС – да се търси консенсус и съгласие“, отсече министърът.

Той настоя страната ни да получи дата за присъединяване на 22 септември, когато има среща на вътрешните министри на страните от ЕС.

Ако България не получи зелена светлина за Шенген, страната ни ще преосмисли отношението си към предстоящите промени в Шенгенското законодателство, което към момента е за подкрепа, стана ясно още от думите на първия ни дипломат.

„Решението на Холандия игнорира факта, че България е изпълнила техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство“, контрира Младенов, според когото ЕС има интерес да се присъединим към свободното пространство за движение на хората, стоки и услуги. Това е в интерес на сигурността на всички в ЕС, включително и на холандците, заяви министърът.

„Ако се вземе разумно решение, което отговаря на интересите на всички в Европа, ще подкрепим реформата на шенгенското законодателство в ЕС, но ако такова решение не се вземе, ще трябва да обсъдим много внимателно политиката си на подкрепа за това законодателство“, допълни Николай Младенов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА