Last news in Fakti

12 Септември, 2015 14:03 928 2

Кунева: ЕС се заема с бежанците

  • ес-
  • бежанци-
  • меглена кунева-
  • бежанци

В понеделник в Брюксел в рамките на два съвета - Съвет Общи работи и Съвет Правосъдие и вътрешен ред ще бъде обсъждан въпроса за бежанската криза в Европа и предложението на ЕК за задължителни квоти. България има национален интерес от силна обща европейска позиция и активното участие на всички страни членки. Това заяви на пресконференция във Велико Търново вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Според нея най-напред е важно европейските държави да си дадат сметка, че бежанският проблем ще продължи да съществува години наред, че не е в рамките само на една страна и че съюзът може да се справи с него само ако действа единен.

Кунева посочи, че решението за точни размер на квотите за преразпределяне на мигрантите едва ли ще бъде решен в понеделник, но коментира, че България има интерес да се приеме принципа на солидарността. Ние сме първа страна, външна граница на ЕС и сега ситуацията е овладяна, но представете си, ако изведнъж в България дойде огромна вълна бежанци, както сега в Гърция и Унгария, тогава ние ще сме тези, които настояват за преразпределяне, заяви Кунева. Тя изрази надежда, че решението на страните членки ще бъде взето със съгласие, а не с квалифицирано мнозинство.

Кунева коментира още, че Турция се държи по начин, който отговаря на всички критерии на добросъседството, но и също на поетите ангажименти като страна членка.

Вицепремиерът каза още, че размерът на кризата е толкова голям, че трябва да се прави ясно разграничение между икономически мигранти и бежанци, както и да се засилят механизмите за проверка на влизащите в потока, за да се идентифицират тези, които идват с лоши намерения. По думите й присъединяването на България и Румъния към Шенген е част от този процес.

По отношение на антикорупционния закон Кунева беше категорична, че ще разговаря отново с народните представители, за да бъдат постигнати всички гаранции, че Националното бюро за предотварятване на корупцията ще бъде независим орган. Идеята че този орган ще бъде зависим от Народното събрание или от Министерски съвет ми е дълбоко чужда, аз искам силен независим орган. Оттук нататък вървим към това да наложим всички нужни гаранции за това, заяви тя.

По думите й е било странно, че депутати хем искат органът да се избира от парламента и в същото време критикуват работата на сегашната Комисия за конфликт на интереси и т.нар. тефтерчета на Филип Златанов. Тя беше избрана именно от парламента, това е сегашното положение, което искаме да променим, посочи вицепремиерът.

Тя изрази учудване, че те не приемат идеята част от изпълнителната власт да прави проверки за имуществото и конфликт на интереси на депутатите. По думите й народните представители могат да бъдат проверявани от НАП и спирани на пътя от КАТ, а това също са органи на изпълнителната власт.

Кунева изрази съжаление, че ще се загубят няколко месеца, тъй като законопроектът не може да бъде внесен преди декември, а след това не е ясно колко бързо ще се приеме от депутатите.

Относно вчерашната среща на европейските посланици с парламентарната комисия по външни работи и председателите на парламентарни групи, Кунева беше категорична, че е нормално страните-членки на ЕС да имат отношение към важен въпрос като борбата с корупцията, който е и обект на мониторинг от страна на Европейската комисия. Кунева посочи, че когато докладът се готви, страните се допитват до своите посланици в България и Румъния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 американеца еврофил

    0 0 Отговор
    Разгромяваща реч в лицето на европосланиците дръпна лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който ги уличи, че се намесват във вътрешните ни работи и нямат право да ни дават акъл какви закони ще приемаме, или не.

    Националистът протестира, че външната комисия е поканила да бистри с дипломати от ЕС антикорупционния закон на Меглена Кунева, който бе отхвърлен от парламента. Това противоречало на вътрешния правилник.

    "Ние суверенна държава ли сме, или сме вече някаква територия, в която нашите българските закони трябва да ги консултираме с посланиците на чуждите държави?", изригна още в първата минута на срещата с чуждите посланици и депутатите от външната комисия по темата корупция и най-вече за отхвърления закон на Меглена Кунева. Въпросната комисия е в отговор на писмото, което написаха в защита на Кунева европосланиците.

    "Тук имаме явен опит чужди посланици, които нарушават Виенската конвенция да не се месят във вътрешните работи на държавите. В кой парламент закони на съответната страна се обсъждат в присъствие на български посланик или на друг чужд?", хвърли Сидеров въпроса в очите на гостите и на вицепремиерката Меглена Кунева. "Ние, българите, сме поставени в унизителното положение да стоим тук и да се обясняваме на чужди чиновници", стреля националистът от упор към чуждите гости в парламента.

    В присъствието на френския посланик той уличи държавите, чиито посланици присъстваха на срещата, че не от днес са затънали в много повече корупционни скандали,

    отколкото нашата страна.

    "Има ли в последните 50 години френски президент, който да не е затънал в корупция?", попита Сидеров с поглед към френския посланик, като даде за пример Жак Ширак.

    Продължи да нарежда и по адрес на Израел и Нетаняху, когото също цитира като уличен в корупция. За финал остави припомнянето за корупционния скандал със сегашния шеф на еврокомисията Жан-Клод Юнкер още по времето, когато беше премиер на Люксембург.

    "Тези държави, които са символ на корупцията, застават със своите представители, да ни учат.. Тези същите държави, които отнеха парчета от българската територия, днес имат наглостта да посочват към България. Не, господа и дами, вие сте корумпирани, вие сте олицетворение на корупцията"!, изригна Сидеров към дипломатите. Той попита още защо на срещата са поканени Израел, САЩ и Швейцария, след като не са членки на ЕС. Националистът унижи и публично Кунева, като я накова пред чужденците за лъжата й пред българските избиратели, че трябвало да затворим 3 и 4 блок на АЕЦ по искане на Брюксел.

    И призова българските политици и държавните институции да престанат със слагачеството към чуждите посланици и държави. Сидеров обяви, че "Атака" е внесла декларация в НС, с която парламентът да сложи край на намесата на чуждите посланици в нашата политика.

    След канонадата на лидера на "Атака" по адрес на дипломатите, след която не им бяха спестени някои нелицеприятни истини и от Янаки Стоилов, и от Красимир Каракачанов в духа на Сидеров, но по-дипломатично изказани, шефката на външната комисия Джема Грозданова побърза да закрие срещата малко по-малко от час след започването й.

    Преди това шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов единствен се извини на чуждите дипломати заради поведението на Сидеров.

    "Искам да се извиня, ако някой от вас се е почувствал засегнат", опита се да замаже скандала Цветанов

    и ги увери, че всички в евроатлантическата общност се борим заедно с корупцията.

    Пред медиите Цветанов коментира, че не трябвало да бъдем така агресивни към чуждите гости.

    От името на всички две думи в рамките на бон тона каза холандският посланик Томас ван Орсхот, който дипломатично изрази увереност, че всички парламентарни групи подкрепят борбата с корупцията.

    С провесени носове от сбирката си тръгнаха и гостите, видимо обидени, и вицепремиерката Меглена Кунева, а френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, тотално изнервен, хвана ръката на репортерка с диктофон заради нежеланието си да коментира случилото се. После той и някои посланици се събраха в стаята на парламентарната шефка Цецка Цачева.
  • 2 възмутен

    0 0 Отговор
    Навярно БГе първа страна наЕСкоято много отдавна сме я препълнили с бежанци, емигранти и с отенциални терористи между тях.
    Докато продължава войната и като външна граница ще продилжим да бъдем вход за бягащите от близкия Изток ,средна Азия и Африка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове