21 Септември, 2011 11:33 877 0

Михаил Миков: С промените в митниците закривате Икономическа полиция

  • митници-
  • михаил миков
Михаил Миков: С промените в митниците закривате Икономическа полиция - 1
Снимка: БГНЕС

С предложения законопроект за изменения в Закона за митниците, правителството гласува недоверие на МВР относно капацитета му да разследва митнически и данъчни престъпления. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

Депутатите разглеждат промени в Закона за митниците на първо четене във връзка с възстановяването на правомощията на митническите органи за разследване на митнически престъпления.

Парламентът обсъди на първо четене два проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

С втория законопроект за изменения в НПК избраници от ГЕРБ, "Атака" и БСП правят опит да спрат практиката укрилите се от правосъдието да саботират влезлите в сила срещу тях присъди.

Според Миков, „гласуването” на недоверие става при условие, че контрабандата е възлов проблем на държавата. „Тя е основен източник на акумулиране на средства в черната икономика. Контрабандата се определя като проблем от чуждестранните партньори”, подчерта той.

Миков отбеляза, че във внесения законопроект се предлага разследването и на данъчни престъпления, а както е отбелязано и в мотивите – разследване на неправомерно получаване на големи суми от държавния бюджет. „Къде отива Икономическа полиция, къде отива разследващият капацитет на МВР?”, риторично попита той.

Миков припомни, че практиката на митническото дознание е съществувала до 2005 г., когато е била отменена, защото тогава е било констатирано, че през 2003 г. е имало 5 преписки, а през 2004 г. – с 30 % по-малко за две години функциониране на митническото разследване. „Има един фундаментален въпрос от дебата през 2005 г. – до колко е целесъобразно контролните и административно-наказващите функции на митническите органи да се смесват с функциите на МВР за разследване”, каза още бившият вътрешен министър.

По думите му - абсурдно е митническите органи да се занимават с неправомерно получаване на големи парични суми от държавния бюджет. „Какво казваме с това на нашите партньори – че всичко направено до момента не дава никакъв резултат. Големият въпрос за корупцията в митниците остава. Как ще стане така, че едно и също лице ще може и да контролира и да разследва? В кои арестни помещения ще се реализира мярката „задържане”, кой ще отговаря за задържаните, как ще се покриват разходите по това?”, зададе още въпроси Михаил Миков.

Според него, предложените промени в законодателството не обясняват защо не се дават на НАП същите функции за разследване на данъчни престъпления и защо митниците ще задържат за 24 часа, а органите на НАП – не. „Тези въпроси ще висят в пространството, докато не се намери някой министър, който да обясни всички това”, заяви Миков.

Той смята, че е удачен примерът - заради опасността за делфините в Черно море да бъдат поискани разследващи ветеринарни лекари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА