Last news in Fakti

6 Октомври, 2015 06:28 939 4

Чакаме за Шенген поне до 2017 г.

  • печата-
  • шенген-
  • визи-
  • магистрала-
  • тракия

„24 часа”

Чакаме за Шенген поне до 2017 г.

България ще трябва да чака поне до есента на 2016 г., за да получи евентуално дата за присъединяване към Шенген. Самото падане на границите пък няма да стане преди 2017 г. Това е най-оптимистичният сценарий, по който работи българското правителство. Причина за това е отказът присъединяването към Шенген на България и Румъния дори да бъде обсъждано на срещата на вътрешните министри от ЕС в края на тази седмица. Първоначалните очаквания и на двете страни бяха, че на съвета на 8 октомври ще им бъде определена дата за присъединяване поне с въздушните граници от началото на следващата година. Разширяването на тенгенското пространство с България и Румъния обаче дори не е включено в дневния ред на съвета, на който участие ще вземе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 

„Труд”

Магистрала „Тракия“ отесня

Последните измервания на трафика по магистрала „Тракия“ показват, че в участъка София-Пловдив често има дни, в които се движат по 73 000 и дори 75 000 коли на денонощие. След Пловдив трафикът рязко спада и до Бургас минават не повече от 40 000 превозни средства на денонощие. Според българските, а и европейските норми, при трафик от над 70 000 коли магистралата трябва да се състои от 3 активни ленти за движение в едната посока и една аварийна. Т.е. „Тракия“ в частта между София и Пловдив с нейните две активни ленти вече е отесняла. Ако трафикът продължи да расте със сегашните темпове, ще трябва да свикваме с тапите не само при ремонти и при катастрофи, прогнозират експерти. Според нормите за строителство скоростен път с по две ленти в едната посока и без аварийна се прави при трафик от 12 000 до 20 000 коли в денонощие, при 20 000 до 70 000 автомобила се прави магистрала с две активни ленти в едната посока плюс аварийна, а над 70 000 - с по три активни ленти.

 „Сега”

 Пенсиите у нас са сред най-неадекватните в ЕС

Пенсиите в България са сред най-неадекватните в ЕС. У нас пенсията е едва 39 на сто от средния доход на човек в предпенсионна възраст (в групата между 50 и 59 г.), докато в ЕС средното ниво на заместване е 56%. По-зле в това отношение са само в Ирландия и Естония, където процентът на заместване е 27%. Данните са от доклад на ЕК, представен вчера от Съвета на ЕС по заетост и социална политика. Българските пенсионери са най-застрашените от бедност и социално изключване в сравнение с останалите страни от Европа. У нас почти 60 на сто от възрастните хора на 65 г. и повече са в риск да изпаднат в мизерия при средно 18 на сто за ЕС. Малко пред нас в дъното на класацията, но със значително по-нисък процент, са Латвия (с 38 на сто) и Румъния (с 37 на сто). Страната ни е сред първенците по дял на възрастните, които живеят в собствен дом - малко над 90 на сто от хората над 65 г. Това има и отрицателен ефект - според данните всеки пети пенсионер у нас е пренатоварен с разходите по дома си, тоест харчи над 40 на сто от дохода си по къщата. 

 „Капитал дейли”

БНБ окончателно скри данните за кредитите и депозитите на банките

Българската народна банка спира да публикува тримесечните справки с "Данни за дългови ценни книжа, кредити и аванси и депозити" за българските банки, както и обобщената информация за лошите кредити и обезценките в системата. Това става ясно от бележка към надзорните данни за банковата система към 31 август, публикувани в края на септември. Решението идва, след като от юни насам централната банка временно спря да качва на сайта си тези данни. Първоначално нямаше обяснение за причините, а след въпроси от медии се появи кратък анонс, че се извършва преглед на публикуваните от БНБ данни с цел "да се постигне по-висока степен на хармонизация с данните за кредитните институции, публикувани от други надзорни органи и централни банки в ЕС". Изглежда, хармонизацията протича по най-лесния начин, тъй като БНБ без много обяснения преустановява достъпа до информация, налична от години.

 „Стандарт”

Хотели и заведения плащат с 25% по-малко за музика

25% по-ниски такси ще плащат през следващите пет години собственици на хотели и заведения за авторска музика. Това става възможно, след като Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, "Музикаутор" и "Профон" подписаха тристранно споразумение. Новата тарифа ще влезе в сила от януари 2016 г., след като бъде одобрена от Министерството на културата. Зимните обекти ще плащат за авторска музика по-малко от началото на следващия ски сезон. Към момента обаче едва 10% от всички 100 000 туристически обекта плащат за звучащите песни в тях. Това ни нарежда на едно от последните места по събираемост в ЕС. Затова и трябва да се засили контролът, категорични бяха от организациите за колективно управление на музикални права. Организациите се обединиха и около идеята за промяна в Закона за авторското право и сродните му права. Чрез нея ще се делегират правомощия за извършване на проверки на местните власти и на инспекторатите в търговските отдели и други сходни структури на общините.

 „Монитор” разглежда темата под друг ъгъл:

Пиратска музика за 10 млн. лева въртят кръчмите

10 млн. лева годишно са загубите от пиратска музика в заведенията. Над 100 000 са заведенията у нас, в които звучи музика, но само около 15 000 от тях плащат авторски права. Това съобщи за „Монитор” Момчил Даскалов, мениджър „Лицензиране на публични изпълнения” в „Музикаутор”. Загубите са много сериозни, двете сдружения за колективно управление на музикални права у нас събират на година само 2 млн. лева без ДДС, уточни експертът.... В момента за ресторант с 50 места общата дължима сума годишно за музика към двете организации е 1000 лева. С новото споразумение таксата пада до 750 лева, а за членовете на ресторантьорската асоциация намалението е с още 50 на сто, което на практика означава, че собственикът ще даде 375 лева. Сметките на „Музикаутор” показват, че сега се дължат по 7 лева за място в заведение с една звезда и 8 лева за заведение с две звезди. Сходни са тарифите на „Профон”. При хотелите пък легалната музика струва 1,50 лева на легло годишно за обекти с една звезда, а за петзвезден хотел сумата е 5,50 лв. на легло.

„Дума”

Филми от цял свят гледат в Балчик

Международният фестивал за късометражно кино, дигитални изкуства и нови медии "В Двореца" започна тазгодишното си тринадесето издание в пленарната зала на община Варна и продължава до 10 октомври. Филмите са в четири жанра -  игрален, документален, анимационен и експериментален. Събитието започна със селекцията от най-добрите късометражни български филми, а през останалите дни от фестивала ще бъдат прожектирани подбрани късометражни филми от цял свят. Над 20 доброволци от Испания, Португалия, Италия и Латвия са се включили в организацията на проявата тази година. В рамките на Международния фестивал част от доброволците ще направят уникални флашмоб демонстрации, които представят заложените идеи и теми в късометражните филми. Те ще модерират и обучителни ателиета с младежи от днес до 9 октомври.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 димо

    0 0 Отговор
    Не, не чакаме (в множествено число) а само Кунева ще остане без материал да се лигави по медиите.
  • 2 тъй

    0 0 Отговор
    Ай стига глупости...какъв шенген, кви пет лева...запада се охАка, като отвори вратите си за милиони араби и афрканци и сега пак не ни искали Аайдее дръжте се щенген без Мен! Може да съм мургав тракиец, но съм Европеец, е поне Балканец
  • 3 тошибиян

    0 0 Отговор
    а за талибаните интеграция на момента..зна4и сме по нежелани от талибаните дори
  • 4 еттт

    0 0 Отговор
    пази боже да влезем в шенген ..цялата ислямска орда засипваща европа ще почне да нахлува от тука
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове