Last news in Fakti

7 Октомври, 2015 16:25 1 816 2

Водният цикъл на Велинград е забавен по субективни причини

  • водният цикъл-
  • велинград-
  • субективни причини-
  • иван лебанов

Иван Лебанов за проблемите в курортния град

Водният цикъл на Велинград е забавен по субективни причини, нямаме проблем с отпадъците, това са пълни глупости. Това твърди в интервю за Факти.бг настоящият кмет на Велинград Иван Лебанов, който отново се кандидатира в листата на БСП за кмет на града. Лебанов бе любезен да отговори защо общината е задлъжняла и бе категоричен, че при него "няма задна".

Каква е причината община Велинград да няма проект за подмяна и разширение на ВиК мрежата?

Ако се говори за водния цикъл, ние сме в една напреднала фаза. Даже част от проектите ги правим в момента – околовръстния път, централната улица на Велинград... Но действително там имаме едно забавяне – и по обективни, и по субективни причини.

Доколкото сме информирани - на три пъти - март и септември 2008 г. и юни 2010 общината е била поканена от МОСВ да представи проекти и да кандидатства за безвъзмездно финансиране. Едва третия път е представен проект, който е бил върнат с множество бележки и препоръки за ревизия. Проблем с административния капацитет и експертите ли сте имали?

Проблемът беше по субективни причини.

Какво значи субективен?

Означава политика.

Т.е., някой Ви е пречил?

Така предполагаме.

Все пак сте били кмет. Кой Ви е пречил – институция, човек?

Не искайте имена от мен. Вижте, аз съм сменил шест министър-председатели, различни депутати от различни партии... Когато политиката се намеси агресивно, тогава не е добре за никой...

Сериозни са проблемите с отпадъците. Защо общината отказва да се включи в Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пазарджик?

Това са пълни глупости! Ние участваме в Сдружението и 11 общини сме сред първите, които сме подписали да изнасяме отпадъците си. Ние участваме в регионалното сдружение на общините, чиито битови отпадъци ще бъдат пренасяни в депо около Пазарджик. Ние сме от инициаторите. За нас е важно да закрием нашето сметище по две причини. Първо – Велинград да се развива като жилищно строителство към село Драгиново, където е сметището. Второ – на километър от сметището е минералната вода на Драгиново, която аз съм я върнал на община Велинград, заедно с още едно находище. Искаме там да развиваме туризъм, искаме там да се развива града – да има къщи, хотели и така нататък...

Община Велинград е сред общините, които са най-големи длъжници...

Това са пълни глупости. Не казваме, че сме велики, но община Велинград има кредит, който е теглен за да може да се разплащаме по европейските програми. Вие знаете, че трябва първо да се разплатим и чак тогава парите се връщат. Ако ги нямаме, не можем да приключим с дадения проект. Да, имаме 5 милиона лева кредит, с който обслужваме европроектите. Той бе гласуван от общинския съвет В цялата страна е така. Коя община не тегли кредити?

В интернет страницата на РИОСВ Пазарджик пише че общината дължи 1 560 000лв., които предстои да се съберат с принудително вземане от държавата. Това са екотакси от 2011 година насам. Как ще се справите с този проблем?

Точно така. В момента плащаме за нещо, което не съществува. Вижте и другите общини. Пазарджик не плащат, Брацигово не плащат, Ракитово не плащат. Ние плащаме сега за нещо, което е виртуално – сметището или завод за отпадъци, което ще бъде край Пазарджик още не съществува, но ние, общините, трябва да плащаме. Защо?

Такъв е законът.

Такъв е законът, но той справедлив ли е?

Справедлив или не, трябва да се изпълнява...

Като го има, тогава ще плащаме.

Нали тези екотакси се събират, за да се изгради заводът?

Така е, но проверете какви данъци плащат хората за такса смет по брой население. Ще видите, че ние сме с най-ниската цена. Какво да изисквам аз тук от хората при, 35% безработица, да плащат още ли?

Какви са Вашите намерения, ако бъдете избран?

Продължавам напред. Тук сега говорят за промяна. Каква промяна?! Промяната започна преди осем години. Моите съграждани знаят, че тогава Велинград се наричаше по друг начин, ако си спомняте... Беше Беевград... Всички нечисти бизнес интереси бяха изчистени. Високо строителство, плътност на застрояване – аз съм бил кметът който го е спрял това нещо. Да не сме като Банско, да не сме като Черноморието. Кой върна на Велинград парк „Клептуза“? Аз съм го върнал от държавна в общинска собственост.

Говори се за липса на прозрачност при обществените поръчки. Камарата на архитектите в България отказва да участва в тях.

Камарата на архитектите не ме интересува. Аз обявявам обществена поръчка. Който иска да участва, включително и (фирми) от Европейския съюз имат право да участват. Камарата на архитектите участва в идейния проект на „Клептуза“. Този проект е добър.

Продължавам в същия дух. Всички боклуци – в преносния и в другия смисъл, ще бъдат изчистени. При мен няма задна. Продължавам напред. Всички, които ми говорят за промяна... Каква промяна?  Да режат горите ли, да отрежат и Велинград ли? Иван Лебанов няма да допусне Велинград да се реже, както режат горите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велинградчанин

    0 0 Отговор
    Пак си бил пиян, Иване !
  • 2 чепино

    0 0 Отговор
    Той освен,че е пиян е и некомпетентен и говори глупости
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове