Last news in Fakti

12 Октомври, 2015 16:20 2 176 4

Панчарево залага на туризма, културата и спорта

  • район панчарево-
  • димитър сичанов-
  • избори-
  • туризма-
  • културата-
  • спорта

За нас е изключително важна работата в областта на екологията, подчерта Димитър Сичанов

За нас е изключително важна работата в областта на екологията. Реализирахме общо 8 проекта по програма „Зелена София“ в селата Кривина, Железница, Пасарел и Казичене. Това заяви в интервю за Факти.бг досегашният и настоящ кандидат-кмет от листата на ГЕРБ за район Панчарево Димитър Сичанов. Той подчерта, че освен в туризма, район Панчарево трябва да се развива в културно и спортно отношение.

С какви постижения отбелязвате приключването на мандата?

Като част от екипа на Йорданка Фандъкова, заедно с кметовете на кметства по населените места в най-големия по територия район на Столична община – район Панчарево, работихме по поетите ангажименти, включени в нейната програма 2011-2015 г.  

Постигнахме видими резултати в сферата на образованието - построихме нови сгради на детската градина ОДЗ 180 и 84 ОУ „Васил Левски“ в село Герман. Осигурихме около 70 нови места в детските заведения в района, с което решихме проблема с чакащите прием деца. Ремонтирахме и въведохме мерки за енергийна ефективност в общо 13 от детските заведения и училищата в селата Бистрица, Казичене, Панчарево, Кривина и Лозен.  

За нас е изключително важна работата в областта на екологията. Реализирахме общо 8 проекта по програма „Зелена София“ в селата Кривина, Железница, Пасарел и Казичене. Основните дейности на проектите включват благоустройство, подобряване, поддържане и използване на прилежащите територии, зелени площи и парково обзавеждане, с цел повишаване качеството на живот и отдих не само на живущите, но и на всички почиващи в района. Изградихме и модернизирахме общо 9 детски площадки, като извършихме ремонт на всички детски площадки в района. Засадихме над 700 бр. дървета в района.

Усилията ни бяха насочени и в посока на инфраструктурните подобрения в района - реновирахме с асфалтова и паважна настилка над 35 000. кв.м. във всички села в район Панчарево. Възстановихме около 63 000. кв.м. пътна настилка по текущи ремонти и 4276 кв.м. тротоари. Изградихме подпорни стени в с. Панчарево и с. Кокаляне. Реновирахме канализацията в с. Бистрица. Проблемът с канализацията е актуален за целия район. Решението му е дълъг и тежък процес, чието начало поставихме през последните четири години. Възложихме предпроектно инвестиционно проучване, оценка въздействие на околната среда и проект за селата Кривина, Казичене, Бистрица и Кокаляне. През следващата година ще възложим такива в селата Герман и Лозен.

В сферата на транспорта можем да се похвалим с 10 обновени автобусни линии, които обслужваш нашия район. Освен удобни и приятни за пътниците, те значително спомагат за намаляването на вредните емисии в София. В големите села от район Панчарево подновихме и спирконавесите.

Кои са акцентите във Вашата програма за развитието на район Панчарево?

Аз, заедно с всички кандидати за кметове на кметства от район Панчарево на ПП ГЕРБ, ще надградим видимите резултати, които постигнахме в сферата на инфраструктурата - асфалтиране на централни и вътрешно-кватрални улици в селата, изграждане на осветление и видеонаблюдение във всички населени места. Ще модернизараме и благоустроим стадионите в селата, ще изградим две многофункционални спортни игрища - в с. Кривина и в с. Железница, където липсват такива. Ще ремонтираме и културния дом в с. Панчарево.

Друг важен проблем, с който аз като кандидат за кмет на район Панчарево се ангажирам, и който е заложен в Програма 2015-2019 г. на Йорданка Фандъкова, е да разширим гробищните паркове на селата Кокаляне, Казичене и Герман, както и да изградим нови такива в селата Бистрица, Пасарел и Лозен.

Ще продължим с въвеждането на мерки за енергийна ефективност в общинските училища и ще завършим подпорната стена на р. Бистришка в с. Панчарево.

Това е, може би, най-зеленият район на София. Какви са туристическите му предимства и как смятате да ги развивате?

Считам, че освен в туризма, район Панчарево трябва да се развива в културно и спортно отношение.

Район Панчарево е част от „Природен парк Витоша”. Селата Бистрица и Железница са високопланински и през тях минават много от туристическите маршрути и екопътеки на парка. От две години район Панчарево съвместно с „Природен парк Витоша”, който е водещ,  участва активно по проект, в който е заложено да бъдат възстановени голям брой мостове, пътеки, места за отдих и съоръжения.

Друго място, представляващо интерес за туристите, е Лозен планина и по-специално връх Половрак. Район Панчарево, съвместно с издателство „Аз Буки”, спечели проект, по който заедно възстановихме мемориала на незнайния четник от хвърковатата чета на Георги Бенковки. В последните три години ученици от училищата в района празнуват  там 2-и юни - Деня на Христо Ботев. До мястото изградихме и указателни табели. Поставили сме си задача да поставим указателни табели по екопътеката, свързваща Лозен и Пасарел и да възстановим счупените.

Постоянен интерес за туристите представлява и историческата крепост „Урвич”. Заедно с крепостната черква „Св. Илия”, тя е непрекъснато изследвана. Столична община отпуска средства за финансиране на разкопки, осъществявани от екипа на проф. Овчаров.

Една от най–посещаваните туристически зони в района е Панчаревското езеро. Местността съчетава в себе си неповторимия ландшафт на водната площ и средновисоката планина. Цялата територия е незасегната от замърсяванията на големия  град, което позволява тук да се развива разнообразна дейност,  свързана с отдиха и туризма -  водни спортове и риболов. Национална гребна база „Средец“, която се намира на Панчаревското езеро, е единствената гребна база на територията на София. Район Панчарево, заедно с държавата и всички дружества, които стопанисват езерото, ще продължим поддържаме и почистваме от замърсявания бреговете на езерото. На територията на район Панчарево се намира и язовир Искър, който е примамлива дестинация за хората, практикуващи риболов.

Все по-популярен напоследък става и велотуризмът. Именно там ще се стремим да привлечем нови туристи, които идват в района заради добрите условия за планинско колоездене, без екстремни височини и опасни участъци. За целта сме поели ангажимент да изградим велоалея в зоната за отдих в село Панчарево.

През последните няколко години в район Панчарево се организират няколко спортни и културни мероприятия, сред които традиционният полумаратон около езерото, бягане с препятствия “Legion Run Sofia 2015”, който събра близо 2000 участника, Европейска алея на културата – „Панчарево диша” и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Панчо

    0 0 Отговор
    Пропусна да изтъкне големите постижения в корупцията.
    По този показател е на челно място в ЕС.
  • 2 Шефьор

    0 0 Отговор
    Построи "най-евтиното" училище. Построи детска градина в разливната зона на реката. Само успехи. Дано не стане нещо, че тогава, ще му гледаме сеира на Сичанката.
  • 3 Fiuuuu

    0 0 Отговор
    Туризъмът къде е? Културата къде е? Само надупчени улици, счупени тротоари и бездомни кучета - в това се превърна Панчарево. Превърна се от най-хубавия район в най-разпадналия се район. Осоебо село Панчарево, в което не е инвестирано от 4-5 години! Ами всичко се разпада - мостове, улици, стълби...
  • 4 Наталия Александрова

    0 0 Отговор
    Скъпи коментатори, когато говорите добри неща, покажете си имената, когато плюете, също излезте с истинските си имена! Защото това което споделят първите трима коментатори не е вярно! През последните 4 години всички 10 села от района се развиват в положителна посока. Надградиха се добрите инициативи, които бяха направени преди 2011 г. Но през тези 4 години се работеше със сърце и хъс във всички насоки. Наистина има още много неща, които трябва и може да бъдат направени, и съм сигурна, че екипът, който работи през мандат 2011-2015 г. има воля и знае как да се случат нещата! Успех!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове