Last news in Fakti

26 Септември, 2011 21:42 2 406 0

Размирици и в София

  • софия-
  • катуница-
  • протест-
  • сблъсъци

След Пловдив

Размирици и в София - 1
Снимка: БГНЕС

Напрежението на митигна в подкрепа на жителите на Катуница в София ескалира – счупени витрини, хвърлени камъни, расистки викове от страна на протестиращите. Тълпата, съставена предимно от млади хора, започна хвърлят стъклени бутилки, още през сградата на парламента. След това демонстрантите се отправиха към джамията "Баня Баши" в столицата, но бяха пресрещнати от полицаи в района на Министерския съвет, което още повече отприщи недоволството им.

По сведения на граждани на крак са вдигнати и служители на Гражданска защита. Районът около джамията е ограден от кордон полиция, както и градинката пред Централната баня. Целият район е блокиран, движението е затворено, а коли на жандармерията кръстосват улиците. Няма яснота какво се случва, предаде БГНЕС.

Полицията успя да разпръсне протестиращите, някои от които са във видимо нетрезво състояние. Участниците в шествието се заканиха, че ще се отправят към най-близкия ромски квартал, допълва Дарик.
Обявеният за мирен протест в столицата тръгна около 19.15 часа от пилоните на НДК към площада пред Народното събрание, тъй като според протестиращите на НДК има музикално събитие, което е провокация към тяхната акция. На протеста се събраха около 1000 души, на възраст между 18 и 30 години, организирани чрез социалната мрежа Facebook. По пътя си до парламента те мощно скандираха "Българи, юнаци", като през цялото време бяха съпровождани от органите на реда.

"Искаме да изразим гражданската си позиция, но не смятам, че всички роми са виновни", заяви за БГНЕС 30-годишният Васил Коцев, който потвърди, че не е член на никоя политическа партия и не е националист. "Не искаме етнически войни и напрежения, искаме просто ромите да знаят, че законите важат за всички", каза той. "Държим да си плащат данъците, както и ние си плащаме и да влязат в нормалните граници на обществото", допълни протестиращият Коцев. "Не приемаме убийството на никого – два човешки живота са загубени заради един, който си мисли, че е Бог", повиши глас Васил Коцев. "Правителството трябва да разбере, че няма богове и да махне политическия чадър", настоя той. "Не е правилно и е подсъдно да се палят къщи, но хората там просто бяха озверели", настоя Коцев да се разбере от гражданите това. И попита: "От къде цар Киро има тези имоти? Защо ние работим за по 300 – 400 лева, а други си правят каквото искат?", продължи младият човек.

Друг участник в протеста, дошъл тук пак по призива на една от групите в социалната мрежа, е Деница Иванова. Тя е на възраст около 20 години. "Тук съм, за да отстоявам гражданските ни права", каза тя. Според нея българската държава е безсилна, тъй като ромите са мнозинство. Тя препоръча на управляващите да съберат ромите в гето, защото семейството й е лично пострадало от тях. "Ромите издевателстват над старите хора", добави Деница Иванова и разказа как нейната баба, която живее в "Захарна фабрика" непрекъснато е жертва от страна на ромите в квартала, които товарели на каруца дори паветата от пътеката пред дома й.

 

Сблъсъци в Пловдив на митинга за Катуница


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА