Last news in Fakti

26 Септември, 2011 21:19 2 105 0

Сблъсъци в Пловдив на митинга за Катуница

  • пловдив-
  • катуница-
  • софия-
  • протест

Около 1000 са протестиращите пред парламента в София, в Бургас е шествието е спокойно

Сблъсъци в Пловдив на митинга за Катуница - 1
Снимка: БГНЕС

Сблъсъци възникнаха между протестиращи и полиция в Пловдив по време на шествие в подкрепа на жителите на Катуница. Протестиращи заявиха за Дарик радио, че органите на реда са използвали сила, за да ги разпръснат. Стотици хора от различни възрасти се събраха на протест пред паметника на „Съединението" в Пловдив. Оттам потегли шествие в посока главната улица на града. Достъпът до Джумая джамия е бил блокиран от полицаите, за да предотвратят ексцесии. Историческата джамия е с няколко счупени прозореца.

За Дарик участници в шествието заявиха, че умишлено кордоните на полицията и жандармерията са водили шествието в посока Аджисан махала, за да могат по-лесно да бъдат отблъснати и на кръстовището на църквата Св. Петка участниците в протеста са били изблъскани от силите на реда.

Около 1000 души, на възраст между 18 и 30 години, се събраха също на площада около НДК в София на протест в подкрепа на исканията на жителите на Катуница, които настояват ромската фамилия на Рашкови да бъде изселена от селото. Участниците в протеста решиха да се преместят пред сградата на Народното събрание, а причината бе провеждащият се пред НДК концерт. Младежите скандират обиди и настояват: "България, освободи се". Около паметника на Цар Освободител освен протестиращи, които според полицията са главно фенове на футболни клубове, има и много полиция.

Мирно протестно шествие в памет на момчета от село Катуница тръгна от центъра на Ловеч. Над сто човека се събраха пред СОУ "Климент Охридски" в центъра на града. Те ще премитат през пешеходната зона и Покрития мост и ще стигнат до училище "Тодор Кирков" в квартал "Вароша", където ще се спрат за едноминутно мълчание в памет на починалия 19-годишен Ангел и 16-годишния Павел, допълва БТА.

Над 1000 души се събраха пред Катедралата във Варна. Към тях се присъединиха и около 100 рокери и фенове на футболните клубове "Спартак" и "Черно море". Протестиращите останаха пред храма около 30 минути, пеейки химна и скандирайки "Българи, юнаци!". Малко по-късно те блокираха за кратко движението по булеварда, след което се насочиха към областния клуб на ДПС. Там множеството скандираше антиромски послания. От клуба на партията варненци тръгнаха към областната управа, откъдето бяха върнати обратно от жандармеристи и поеха в посока към Колхозния пазар.

Мирно протече шествието в Бургас. Около 600 граждани се събраха в центъра на морския град. Оттам потегли шествие, което затвори централната улица на града. Събралите се бяха най-вече младежи, сред тях имаше и млади семейства с деца. Организаторите прочетоха протестна декларация, в която заявиха: „няма утре и другата седмица, всичко се случва днес".

Групата в подкрепа на арестуваните българи при безредиците в селото достигна над 57 000 души.

 

Тема в развитие

БХК иска тежки санкции в МВР заради Катуница

Погребаха и 17-годишния Павел Толев в Катуница

Кирил Рашков се укривал в Боровец

Първанов и Борисов се обединиха за Катуница

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА