Last news in Fakti

2 Ноември, 2015 12:12 1 688 2

Местан: Стратегията за измитане на ДПС се провали

  • стратегията-
  • измитане-
  • дпс-
  • провали-
  • лютви местан
Местан: Стратегията за измитане на ДПС се провали - 1
Снимка: БТА

И този път най-вероятно ще станем свидетели на превратно тълкуване на резултатите и опит за създаване на реалности, които не се потвърждават от изборните резултати, чрез механизмите на внушение. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция, на която отчете резултатите от местните избори с цифри и факти. Стратегията за измитане на ДПС се провали на тези избори, партията е жива, заяви Местан. Той бе категоричен, че и втората политическа цел разширяване на географията, е постигната. ДПС е самостоятелна политическа сила и не трябва да бъде пришивана към БСП. Местан бе категоричен, че ДПС е втора политическа сила по избор на партийни листи и трета политическа сила по избрани кметове.

Новата кауза на ДПС е да върнем политиката към морално-идейните основи. Това заяви лидерът на движението, заяви Местан. Според него, ако политиката не стъпва на своите изначално морално-идейни основи, се превръща в нещо друго.
Лютви Местан подчерта, че резултатът за движението на местния вот е "без нито един корпоративен глас". Той заяви, че никой не може да уличи ДПС в купуване на гласове. Купеният вот не само, че не е ресурс за ДПС, това е най-големият ужас на ДПС, най-страшният бич за ДПС, който ерозира точно потенциала на ДПС, подчерта той

Според Местан, четири са безспорните критерии, по които трябва да бъдат измервани изборите - брой получени гласове за партийната листа, брой спечелени кметове на общини с партийните листи, брой общински съветници и четвъртият критерий - брой кметове на кметства.

Резултатът на ДПС е, според ЦИК от  2 833 000 действителни бюлетини по партийни листи, те се разпределят за ГЕРБ – 871 000 гласа, БСП – 287 000 гласа, ДПС – 267 000 гласа, РБ – 169 000, Атака – 52 000, ВМРО 30 000 гласа , други – 978 000 гласа. В тях ние имаме още близо 35 000 гласа от коалициите. Съвършено коректно не ги добавих тези гласове към общия резултат. Коалицията, с която се явихме в област Враца се състои от ДПС и НДСВ и други малки партии, съотношението е следното 10 600 гласа за ДПС – 379 000 гласа за всички партии, с които се коалирахме, също не ги прибавям. По същият начин стоят нещата в Добрич, Велико Търново, Благоевград. Лидерите и на други партии трябва да разграничат вотът от чисто партийните листи от този с коалициите, призова Местан. По този показател ДПС е трета политическа сила с минус 20 000 гласа от БСП и далеч по-напред от всички участници.

Местан отбеляза, че  няма нищо по некоректно вотът за местен вот на ДПС да се сравнява с парламентарните избори. Заради фигурата на уседналост ДПС губи обективно не политически, а служебно около 150 000 гласа, горе долу са толкова избирателите ни от чужбина и са лишени от глас. Само в България при уседналост се лишава от глас, в Европа не е така, заяви лидерът на ДПС. Вотът за ДПС следва да се сравнява с други местни избори. През 2015 г. той е около вота, който получихме около 2011 г. Но през 2011 г. нямаше преференциално гласуване. Всяка недействителна бюлетина е несвършена работа от ръководствата на партиите и това е задача, която ще стои пред партията ни. Ще разгърнем огромна обучителна кампания далеч преди местните избори.При 465 000 недействителни бюлетини през 2015 г. с оглед реалната политическа воля на избирателите, ДПС щеше да е втора политическа сила. Споделям дълбоката си убеденост, че това е факт, заяви Местан.На местните избори през 1999 г. ДПС имаше едва 226 000 гласа, 2003 г. – 258 000 гласа.

Стратегията за измитане на ДПС се провали на тези избори, партията е жива. Искам да благодаря на всички избиратели за този вот. Целта на ДПС е да върнем политиката към морално - идейните основи.

Брой кметове – уникално интересен резултат при същински партиен вот на първи тур, вотът за втория тур вече е нещо съвсем различно, тъй като се консумира от всички останали, които са отпаднали. На първи тур ГЕРБ има 59 кмета, ДПС – 29, не включвам Хайредин, БСП-14, РБ – 3-ма, БДЦ-1 ВМРО – 1. На втория тур ДПС печели още 4-ма с партийни листи, БСП 18, ГЕРБ 59, РБ -4 с условности.Общо от двата тура ГЕРБ има 118 кмета, ДПС – 33, БСП – 32, РБ – 7, БДЦ – 2, ВМРО – 1 НФСБ – 1.

При коалиционните кметове на втори тур спечелихме и Борован, тази община гласове за ДПС и всички останали, индентична и ситуацията и в  Роман и др. Ще спестя анализа за Неделино, но не и Хаджидимово – кметът  е избран от ДПС и НДСВ, този кмет се появи и сред РБ. Лидерите на партии да не изпадаме в подобни трагикомични ситуации, предупреди Местан.

Брой общински съветници – с еднопартийни листи:  ГЕРБ – 1658, БСП – 765, ДПС – 761 – почти втора политическа сила и тук не добавям Добрич, Враца, Ловеч, РБ – 236. Категоричен резултат, заяви Местан.

При избора на кметове на кметства ДПС има традиционно силно представяне по този показател. На първи тур ДПС е първа – 790, ГЕРБ – 621, РБ – 271. Втори тур – ГЕРБ – 951, ДПС – 864, между 25 и 27%, т.е. всеки четвърти кмет е от ДПС. БСП е едва трета с 416, и това са резултати без коалиционните кметове на ДПС.

Твърденията, че едва ли не БСП и ДПС губят тези избори, искам да заявя комичната теза да ни пакетират с БСП, ако не бе преднамерена щях да кажа, че е  глупашка, каза Местан. Ако някой има идея да се сгуши под мощното рамо на батко Бойко Борисов, това си е негов проблем. ДПС по никакъв начин не може да бъде пришита към БСП.ДПС има стратегия да се утвърди като реален самостоятелен либерален субект. Избирателят на ДПС е голям и има редица по-голяма заслуга за избиране на различни кметове при коалиционния вот. Елиминиране за отслабване на стратегията за измитане на ДПС, провали тази стратегия.

Борино ДПС печелят тази община на първи тур. Рудозем излезе с еднопартиен кандидат, впечатляваща победа за Пехливанов. Благодаря и на избирателите в Мадан, сега победата е на първи тур с над 70%. За първи път имаме Ситово, Своге, Роман, похвали се ДПС.

Втората цел преди изборите бе разширяването на ДПС по географски принцип. Стратегията не свежда до брой спечелени кметове на общини. Искам да кажа, че имаме нови общински съветници в общини, където, никога преди това не е имало такива – Видин, Берковица, Монтана, Вълчи Дрън, Стрелча, Враца, Оряхово, Мездра, Бяла, Слатина, Свищов, Елена, Сухиндол, Перущица, Кюстендил, Мъглиж, Даскалово, Гълъбово, Сливен, Твърдица и т.н. Теза, която се потвърждава от неумолим език на числата.

Чувствителен ръст на съветници с близо 100 повече от 2011 г. По брой самостоятелни мнозинства в местните парламенти ДПС е втора политическа сила.

Имаме и неуспехи, загубихме няколко нетрадиционни общини Гърмен, Исперих, Кубрат.  Котел също, но тя не е сред нетрадиционните. Силни сме, защото умеем да четем предупредителните знаци, които ни дава избирателя. Тези резултати разбиват на пух и прах в традиционните райони, че той е вързан към ДПС. Политическият мегдан е отворен. Ние ще извлечем тежки уроци от загубените общини, в това е нашата сила.

Попитан как си обяснява успеха в Северозападна България, Местан заяви: Не знам дали съзнавате, че това съдържа в себе си чудовищна теза. Вие казвате как печелите гласове във Враца след като там не живеят етнически турци. Това не е за първи път. Ето точно тезата, която се съдържа във въпроса е проблематична. ДПС ще акумулира все повече гласове и то не само на мюсюлмани. Това са области, в които ние в зората на демокрацията сме имали 0 гласа. Това показва, че усилията ни не са напразни – да се изграждаме като национал-либералната партия на България.

По думите му никой не може да уличи ДПС в купуване на гласове. Най-страшният бич за ДПС е купеният вот. Ако си представим една ситуация без купени гласове ДПС ще може да говори не за второто място, а за нещо далеч по-амбициозно. Загубите за ДПС са уроци, а ние знаем да четем.

Попитан след окончателните резултати има ли алтернатива настоящата коалиция между ГЕРБ и РБ, Местан заяви, че партията никога няма да се откаже от твърдението си, че управляващата коалиция е порочна, но как и с кой ще управлява е решение на премиера Бойко Борисов.

Вотът за ДПС е добра новина освен за нас, но и за Европа, защото моделът, който носим в себе си, се оказва важен, заяви той. Страхът от бежанците не е страх от тях. Страхът е от проникването на бацилите на радикализма и фундаментализма, а продтиводействието на тези две неща е в основата на раждането на ДПС. Точно в този балкански регион да има такава ценностна бариера е добра новина и за Европа, заяви Местан.

Той подчерта още, че 465 хил недействителни бюлетини трябва да бодат очите и съвестта, защото това е въпрос на представителност на властите. Практически не се зачита и политическата воля на избирателите, заяви той. По думите му ДПС ще състави екип, който да работи по въпроса, какво в законодателството трябва да се промени.

За втория тур активността е ниска, защото много от гражданите не припознават свои представители. Това е силен аргумент противя идеята за един задължителен вот, за който казвам, че точно на балотаж мачка свободната воля на избирателя. Това е анормално състояние, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    Всичките управляващи си приличат, мислят само за власт, победа и как да смачкат опонента.
    Властта за тях е самоцел, а ние сме просто електорат и 5 пари не дават какво става с нас.

  • 2 опала

    0 0 Отговор
    "Това заяви лидерът на движението, заяви Местан." ;)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове