Last news in Fakti

28 Септември, 2011 09:43 732 1

Местан: Улицата не може да правораздава

  • местан-
  • катуница-
  • дпс

Българското общество не е готово да понесе кандидат за президент и вицепрезидент от ДПС

Местан: Улицата не може да правораздава - 1
Снимка: БГНЕС

В България се случва нещо твърде опасно, затова няма по-важна цел от овладяването на ситуацията и от това да се попречи на ескалацията на напрежението, от разширяването на нейната география. Това каза пред БНТ заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Защото ако се допусне подобен сценарий, страната ще се изправи на ръба на етническия конфликт, застрашава се най-висшата ценност на българската демокрация – етническият мир.

Всички институции и отговорни политически партии в страната трябва да осъзнаят своята отговорност за избягването на този сценарий. Ако в нечия глава се върти идеята да провокира първични страсти и да ги използва за изборни цели, час по-скоро да се опомни, защото това е опасна игра, тук няма победители, а губят всички, категоричен бе заместник-председателят на ДПС.

"Какво става с българския етнически модел, с визитната картичка на българската демокрация", попита Местан. Той заяви, че всички български държавници с това се хвалеха пред света.

"Оказва се, че зад израза клокочат проблеми, които се нуждаят от стратегически осмислени решения, оказва се, че моделът не е еднократен акт, той не е априорна даденост. Отговорността на правителството е най-големият проблем. Спрените през последните 2 години интеграционни процеси е първата посока на отговорността, втора посока на отговорността е манталитетът на властта, силовият манталитет на властта.

В лицето на "Атака" това се пренася върху българските граждани, отравя отношенията между тях. Не на последно място в решителните часове след трагедията в Катуница, в една правова държава престъпленията, нарушенията на закона се наказват от компетентните държавни органи, в случая от съда. Улицата не може да наказва, тя не може да правораздава", заяви Местан. Той каза, че "в първите часове правителството отсъстваше или взе позицията на безучастен наблюдател на събитията на улицата".

"Правителството закъсня със своята реакция, можеше да се избегнат ексцесиите, можеше да се попречи на разширяването на тяхната география, защо се допусна и кой насочи протестите към Пловдив, Варна, Плевен, към Чирпан, къде ли не", попита Местан. И сам отговори, че това е този, който има интерес от заиграването с етническата карта, от използването на първичните страсти с предизборна цел, този, който има интерес да пренесе предизборните дебати от плоскостта на нормалната политика в дебата на екстремна политика.

"Знам, че всичко, което казваме от ДПС сега може да се атакува с тривиалното, че се използва за предизборни цели ситуацията в страната. Напротив, ние пледираме да не се изчерпват предизборните дебати с тази тема, това работи за властта. Прави се опит ДПС да бъде провокирано, защото след Катуница прицел на уличната агресия са офисите на ДПС. Опожарен изцяло е офисът ни в Столипиново, изпотрошени са стъклата на офисите ни в Плевен. Но няма да успеят тези провокации.

ДПС ще държи отговорно всяко българско правителство, което не успява да защити здравето, сигурността и живота на всички български граждани, няма да позволим агресията на улицата да се насочи за сплашване или за застрашаване на сигурността на невинни български граждани не само в Столипиново, Варна, Пловдив, където и да е. Това е задължение на българската държава. Наша политическа отговорност е да държим отговорни всяко едно българско правителство и призоваваме всички политически сили да поемат своята отговорност, подчерта Местан. Той допълни, че призовават към спокойствие и към овладяване на ситуацията. "Трябва да се гарантира преди всичко върховенството на закона. Не може държавата да бъде иззета от стихията на улицата. Българското правителство носи отговорност за това", категоричен бе Местан.

На въпрос имало ли е през годините политически чадър над Кирил Рашков от страна на ДПС, Местан заяви: "Категорично не, но има изключително сериозни основания да се задава този въпрос на лидерите на всички български партии без изключение".

За това защо не издигнаха своя кандидат - президентска двойка, Местан каза, че българското общество не е готово да понесе кандидат за президент и вицепрезидент от ДПС. /БГНЕС
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан Милков

    0 0 Отговор
    ДО ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ГОСПОДИН, ПРЕМИЕРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ГОСПОДИН, МИНИСТЪРА НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ... ДО ГОСПОДИН, МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ВНИМАНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ КМЕТОВЕ И ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МОЛБАТА МИ Е СЛЕДНАТА: Искам да бъда признат за циганин за да се ползвам от следните привилегии. -Да не плащам ток. -Да не плащам вода. -Да получавам 4 пъти по- големи помощи от българите. -Да ми дават общински жилища. -Да не плащам наем на жилищата. -Да строя където си поискам. -Да се возя безплатно в градския транспорт и БДЖ. -Да яздя кон по улици и булеварди. -Да не си чистя лайната на коня. -Да работя- БЕЗРАБОТЕН. -Да прецаквам българите. -Да си правя каквото си искам. -Да нямам никакви задължения. -Да могат братята ми да бъдат безнаказани педофили. -Да могат братята ми да крадат и убиват безнаказано. -Да мога да зъмърсявам всичко наоколо. -Да заплашвам, че ще крада и ще убивам, ако не ме хранят и поят безплатно. -Да не си признавам децата и майката на децата ми да получава големи помощи. -Да не ме интересува нищо в тая държава. -Да могат братята ми да си осакатяват децата, за да взимат пенсии. -Да мога да си пикая и сера навсякъде където си искам. -Искам в България да останат само цигани. -Искам българите да се изнесат от тук и да ни оставят сами, за да поломиме всичко. -Искам да изсеч