Last news in Fakti

28 Септември, 2011 12:41 1 245 0

Вучков: Протестите са израз на натрупано недоволство

  • мвр-
  • катуница
Вучков: Протестите са израз на натрупано недоволство - 1
Снимка: БГНЕС

Не е изключено нещата да ескалират в по-голяма степен, всички сме отговорни за това, заяви заместник-вътрешният министър Веселин Вучков от трибуната на парламента, където бе изслушан за събитията в Катуница и последвалите протести в цялата страна. Както е известно, в София, Пловдив, Варна и Плевен се стигна до сблъсъци с органите на реда, задържани са над 200 души. „Картината е много далеч от представите за погроми и някакви кървави размирици“, коментира Вучков, който защити колегите-полицаи за действията им при „породеното сериозно обществено напрежение, особено в някои региони на страната“.

„Това, което хората демонстрират през последните дни, е израз на натрупано недоволство, но то не може да се ограничи само с говорене и обещание“, категоричен е той.

„Независимо от всичко, органите на реда успяха да запазят имуществото в различни къщи в отделни части на селото. МВР успя да опази основните жилищни сгради на фамилията Рашкови, но не успя да опази две от периферните къщи, в които нахлуха граждани и ги запалиха“, заяви заместник-министърът.

Вучков подробно обясни как е действала полицията в Катуница, както и че естеството на конфликта е персонално, а не етническо. Нито един от жителите на селото не се е оплаквал за етнически конфликти с фамилията Рашкови.

Лютви Местан и Христо Бисеров от ДПС попитаха защо полицията не е реагирала на престъпления пред очите им, визирайки опожаряването на имоти и коли на Рашкови.

Скандал между бивши и настоящи от „Атака“ прекъсна изслушването

Изслушването на Веселин Вучков бе прекъснато след скандал между Павел Шопов и Волен Сидеров от „Атака“ и напусналия партията Кирил Гумнеров. Последният бе взел думата, за да пита за толерирането на ромската престъпност, а Шопов се възмути, че той се изказва без да представлява никоя партия. Гумнеров ядосано обясни защо е напуснал „Атака“, визирайки контрола над депутатите и офшорния лидер на партията, но без да споменава името на Сидеров. Той пък поиска право на лично обяснение, което председателстващият заседанието Анастан Атанастасов отказа, тъй като името на Сидеров не е било замесено. Лидерът на "Атака" отказа да напусне трибуната, което доведе до почивка от 15 минути.

 

Протекции над Рашков

След това Вучков заяви, че над самонареклия се Цар Киро е имало политическа протекция, но не даде имена, визирайки само, че ГЕРБ няма отношение. Заместник-министърът заяви, че със сигурност е имало някаква закрива над клана на ромския бос от страна на институциите, обвинението и т.н.

 

„Има събрани достатъчно свидетелски показания, които съдържат достатъчно доказателства, за да се започне реално наказателно преследване срещу това лице. Те са събрани дори преди той да бъде привлечен като обвиняем. Това знам от прокуратурата“, каза Вучков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА