Last news in Fakti

10 Ноември, 2015 06:30 24 106 36

Лъжат ни, че зимните гуми са задължителни

  • лъжат-
  • зимни-
  • гуми-
  • задължителни

Преглед на печата

Парламентът още не е гласувал текста в Закона за движението по пътищата, който задължава шофьорите за сменят летните гуми със зимни на 1 ноември, въпреки това има опити на кадаждии да искат рушветзаради каране с летни гуми, пише в. "Труд" и предупреждава водачите да не се подвеждат.

По закон те могат да бъдат глобени само ако грайферът на гумата е под 1,6 мм, като предвидената санкция е 50 лв. При температура над 7 гладуса зимните гуми се износват по-бъро, а в момента се радваме на необичайно горещ ноември. Според поправката в закона, която мина през транспортната комисия на парламента с 10 гласа "за" на депутати от всички пратии и само 1 "въздържал се", каране с летни гуми между 1 ноември и 1 април трябва да се наказва с глоба от 50 до 200 лв. и дори отнемане на книжката за 1 до 6 месеца. 

Убиецът, който наръга Симона в училище, преди месеци се нагълтал с отрова

“Преди пушехме по една кутия цигари на ден с жена ми, откакто Димитър затри Симона, пушим по две. От две нощи не сме спали. Но за тази трагедия всички сме виновни.” Това каза в понеделник пред в. “24 часа” Атанас Петров от сливенското с. Сотиря - фермерът, при когото работел Димитър Иванов. Младежът уби с нож 15-годишната Симона Великова в училище. Основната версия на разследващите е смърт, предизвикана от луда ревност и несподелена любов.

Димитър и Симона се познавали отдавна, тъй като семействата им живеят в с. Сотиря. Въпреки разликата в годините им - цели 13, Димитър бил лудо влюбен в нея. Съсед от селото, представил се като Добри, се кълне, че двамата нямали връзка, още по-малко сексуална. Според фермера Атанас между двамата по-скоро е имало нещо, но напоследък Симона се отдръпнала.

Димитър нямал друга приятелка. Но имал фикс идея: Симона и никоя друга! Май живеел в свой измислен свят, защото трудно общувал с околните, бил затворен в себе си и много мълчалив. “Мисля, че това момче има психичен проблем”, смята фермерът Атанас. “Аз се грижа за 50 крави, наех на работа баща му Ганчо, помага и Димитър.

Младежът нямал основно образование, но разбирал от компютри дотолкова, че да общува много по интернет. Дали Симона му е давала някакви знаци чрез социалната мрежа, това ще установява разследването. Атанас му купил и лаптоп, но забелязал, че Димитър неотдавна го продал. Преди няколко месеца Димитър си татуирал името на Симона на гърба. Някъде по това време построкът на момичето, който я отгледал от мъничка, го предупредил да спре да я преследва.

Дори според фермера го набил - Димитър е дребен на ръст, не било трудна работа за ядосания втори баща. Но пък Димитър направо полудял - грабнал една вила и подгонил Стефан. Не успял да го достигне и намуши, затова излял яда си върху автомобила на заварчика - строшил с вилата всичките му стъкла.

“Тогава дойде полиция, но не зная какво се разбраха - говориха и с единия, и с другия. Аз, за да има мир и за да не страда работата във фермата, платих щетите на собственика на колата”, признава Атанас. Той пък почти веднага след това я предал за вторични суровини.

“Точно 2 дни след този инцидент Димитър направи опит за самоубийство - пи от препарат срещу листни въшки по прасковите, изпи и хапчетата на майка си. Една седмица беше в кома, но в болницата го спасиха. Уж трябваше да го прегледат в психиатрия, но се върна тук. Той не искаше да говори за станалото и ние си замълчахме”, кори се сега фермерът. Родителите му подозират, че може да направи и трети опит за самоубийство, макар и зад решетките.

Проверяват пътуващи в градския вече и на улицата

Контрьолорите в градския транспорт са започнали да проверяват за билет още преди да се качиш в автобуса, алармира читател на в. "Стандарт". "На спирка, от маршрут на 111, имаше събрани проверяващи, заедно с по-висши контролни органи, за да направят проверка за билети на возещите се в автобусите, които минават оттам. Когато 111 пристигна, хората още не бяха слезли от автобуса, а проверяващите органи вече бяха започнали да проверяват тези, които тепърва се качваха в автобуса. При направена забележка, че нямат такова право, те отговориха доста агресивно. Дори догонваха хора, които бяха слезли от автобуса, за да бъдат проверени на улицата, а не в автобуса", съобщи разтревошеният читател. 

И действието, и бездействието в МВР ще струват десетки милиони

Чиновниците в МВР може да се пенсионират с шест вместо досегашните 20 заплати, но за целта ще трябва да бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Това обаче ще струва на министерството десетки милиони обезщетения сега. Такава е идеята на вътрешното министерство за справяне със ситуацията, пише в. "Сега" от свои източници. Въпросът е, че министерството не разполага с необходимите пари. 

БАН започва производство на изотопи през 2017 г.

Ядреният институт към БАН ще започне да произвежда изотопи за диагностика и лечение на ракови заболявания през 2017 г. Ако всичко върви по план, това трябва да се случи в средата на годината, пише в. "Монитор". Циклотронът вече е изработен и още догодина ще бъде монтиран в изграждаща се нова сграда в двора на ядрения институт. Той ще произвежда изотопи за всички ПЕТ скенери у нас и на Балканите – Северна Гърция, Македония и Сърбия, като от последните две страни вече има запитвания за доставки. Това съобщи шефът на ядрения институт Димитър Тонев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tsvetomir Popov

    2 0 Отговор
    Анжелина , Анжелина ... Адекватния шофьор знае кога трябва да си смени гумите с подходящите за сезона ,а за останалите и да има и да няма закон за задължителна смяна на летни с зимни гуми си е все тая. Еднакво рисково е лятото да се кара с зимни гуми , а има много такива но за това също няма закон.

    Коментиран от #6

  • 2 mediator37

    5 0 Отговор
    За смяната на гумите. Излиза, че със закон ще ни задължат да си прецакваме гумите. Ако стане 25" през ноември и декември, както е сега, защо да си търкам гумите. Топло е. Поне десет комара се разхождат из апартамента ми, а е 10 ноември.
    Друг немаловажен въпрос е този за чужденците-гости на България. Като дойдат от Турция и Гърция на зимен курорт, КАТ ще ги глобява ли? Там животното зимна гума е непознато. Което значи, че за нас ще важат едни закони, за чужденците други.
  • 3 Нов чо

    4 1 Отговор
    Да попитам , някой виждал ли е зимни гуми на тирове други камиони или автобусите от градският и м/у градският транспорт? За тях , ще важи ли 'закона'? Кой прави проблемите по проходите зимата най често?
  • 4 До Нов чо

    0 0 Отговор
    Зимни гуми за камиони и автобуси - НЯМА. Затова няма и как да ги видиш. За тях няма как да важи закона, при положение че НЯМА зимни гуми за тях.

    Коментиран от #20

  • 5 Бате Цецо

    2 0 Отговор
    Зимните гуми не битрябвало да са задължителни за климат като този в България най-малкото във фиксиран интервал от дата до дата. Вчера температурата беше поне 18 градуса. Това температъра за зимни гуми ли е?

    Коментиран от #14

  • 6 кара Лада

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Tsvetomir Popov":

    То е масово заболяване да се кара с изтъркани зимни гуми лятото. Изобщо у нас редовно се виждат парадокси коли за по 15-20000лв втора ръка с различна гума на всяко колело.
    Аз като беден прошляк имам два комплекта джанти и гуми и комплектите са от еднакви гуми като купувам само нови... и нито една не струва по малко от 100лв/бр...
  • 7 Волен Сидеров

    3 0 Отговор
    гумите трябва да са задължителни-летни за лятото и зимни за зимата и тогава да се следи и за дълбочина на грайфера.Незнам как минават на прегледи ,но е страшно на пътя -пълно е с таралясници.
    Трябва да отпадне обаче през лятото примерно от април до октомври да не се кара на фарове-тоест-ДА НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ-през светлата част на денонощието -просто няма смисъл от тях-ако е мрачно и вали и е облачно да-но посред бял ден 30-40 градусови температури и караме с фарове...егати кефа.
    И оправете най накрая тази икономика да има за народа работа и да им седава минимално 1000 лева заплати за страната ,че всеки да може да си позволи по нова кола,нови гуми-летни и зимни,ще има и повече пари за здраве и т.н...Господа джурналисти поемете инициативата и искайте от 240 гълфона в парламента да си спазват обещанията към народа -а не да го оправят изотзадзе....
  • 8 БАТ мишо

    1 0 Отговор
    как да отменят фаровете като некой трябва да си продаде акумулаторите , как да падне акциза на цигарите като трябва да си продаде някой контрабандата , как да ни продадат евтин бензин руснаците като някой трябва да опапа акциза и как да не е виновен Волен Сидеров като власт не е виждал човека---само псува КАТО ВСИЧКИ НАС но ние за разлика от него псуваме само по форумите и в къщи пред жените си А НА НЕГО МУ СТИСКА ДА ГО ПРАВИ ПУБЛИЧНО
  • 9 onq s konq

    3 1 Отговор
    Това бъдещо решение за задължително въвеждане на зимните гуми е абсолютно "отбиване на номера".За да има ефект мероприятието трябва да се въведе изискането водачите да карат СЪС СЪОТВЕТСТВАЩИ НА СЕЗОНА ГУМИ!А както знаем сезоните са 4 и водачите следва да да бъдат проверявани и за пролетни и есенни гуми съответно.А тия които си носят допълнително по 4 гуми в багажника за "сухо" и мокро" и си ги сменят по пътя като във "Формула 1" трябва да се поощряват публично!
  • 10 Vola

    1 1 Отговор
    Тази държавица от лобита ще бъде батарисана. То не бяха енергийни, то не бяха здравни, то не бяха образователни, айде сега да пооправим малко далаверата и на акимулаторджиите и на гумаджиите... Очаквайте в скоро време да ни задължат да ходим от 01 ноември с ботуши, защото става студено и народът се разболява, като по този начин набутва държавата с харчове за лекуване по здравна каса. Много грижа за този народ брей..., май? :)
  • 11 гффдгфдгфдгд

    1 0 Отговор
    ама естествено бе, за какво са ви зимни гуми.... карайте направо по джанти! пожарникари винаги ще има да ви чегъртат я от дърво, я от мантинела :)
    отивам да си отварям погребално бюро :)
  • 12 Киро

    0 1 Отговор
    Кво ревете бе, слагайте новото поколение гуми на Мишлен, дето е и лятна и зимна и има качествата и на истинска лятна и на истинска зимна и забравяйте за смени, купуване на втори чифт и други глупости!

    http://www.michelin.bg/about/media-centre/new-michelin-crossclimate-tire
  • 13 гуджЪ

    2 0 Отговор
    А формулирано ли е що е това зимна гума и съответно лятна !? На някои гуми, които ги продават за зимни няма напр. символ снежина, ами да кажем само M+S. А тезои които ги водят всесезонни !? Или се очаква полицаите да са специалисти по марки и гуми да ги знаят всички наведнъж....Тези неща дали са предвидени в закона или ще почне едно с катаджиите "Къде ти е снежинката" "Ама тия са зимни ..." и т.н. докато се стигне до "на ти едни 20 лв и ми се махай от главата".
    А ДОТ-а ? има хора карат с ДОТ от соца нищо, че имат там 3-4 мм грайфер... И какво значи "зимна гума" ако е някой евтин китайски боклук?
  • 14 Бръмчо

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бате Цецо":

    А сутринта колко градуса е? Или ти излизаш по-късно, когато е по-топло, или зимата караш само там в България, където няма сняг или е над 7 градуса? Това, че врамето е доста капризно и променливо последните години няма как да се коригира. Ако искате ходете с няколко комплекта гуми в колата и като на Формула 1 сменяйте постоянно, понеже всички сте едни състезатели, но пък тогава честата смяна ще ви е скъпа, няма да е изгодно, угодия няма, важното е да се правите на интересни и да сте срещу правилата... Като падне изведнъж снега или температурите паднат под нулата няма да излизате ли? А няколко дни след това какво? Пак летни ли слагате? Защото тук повечето карат с летни, докато не падне снега и се пързалят, за предпоставката за ПТП да не говорим... Като те тресне един такъв пързалко, тогава ще те питам...

    Коментиран от #15

  • 15 Бате Цецо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бръмчо":

    Тази сутрин беше 10 градуса, но аз вече съм със зимни гуми. Миналата седмица сутрин беше -1 градус, а тогава бях с летни, но нямах никакъв проблем.
    Миселта ми е, че не трябва законово да се фиксира от коя дата до коя дата да си със зимни гуми.
  • 16 малкият сашко

    0 0 Отговор
    бездействието на мвр е по полезно за обществото от действието
  • 17 Бръмчо

    0 1 Отговор
    По принцип може да няма законово налагане на вида гума изобщо, не само от дата, но по при евентуално ПТП наказанието трябва да голямо, ако водачът е предприел шофиране с неподходящи за настилката гуми, както и за силно износване и възраст на гумата... Ако всички се презастраховат и сложат подходящи за сезона гуми, освен,че ще се намалят предпоставките за ПТП, няма да има и "изненади" и глоби, ако не дай си Боже, нещо стане...
    Качеството на гумата също е от голямо значение... Много хора сякаш все още не могат да разберат, че без значение колко модерна кола със свръхмодерни системи за безопасност имат, това което свързва автомобила с пътя винаги е гумата, още не сме почнали да летим във въздуха. Мислете за това, вместо да ревете после на гробовете на деца, близки или да сте отговорни за смъртта на нечий други деца и близки...
  • 18 мислещ

    0 0 Отговор
    Уважаеми съграждани, прочетете и проверете за новите видове всесезонни гуми подходящи за всяко време със символа 3PMSF на тях - те са сертифицирани зимни гуми, а в същото време смеската и шарката им позволява активно и безпроблемно каране през горещото време!
    Изкарват спокойно по 3 години! Само то смяната всяка година ще си ги избиете!
  • 19 Morgoth

    1 0 Отговор
    Законов натиск да се сменят гумите на точно определена дата само ще увеличи така и така големите опашки пред гумаджийниците.
    За да има реална безопасност гумата трябва не само да е за правилния сезон и да има дълбок грайфер, но и да не е много стара. Неизтъркани стари зимни гуми може да се окажат по-опасни от нови летни, защото с времето са станали по-твърди. Само че държавата няма как да застави хората да си сменят по два чифта гуми за 3 години - просто няма да излезе сметката, не всеки може да си го позволи.
  • 20 Гошо от село

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "До Нов чо":

    Приятел, ако Гунчо със ЗИЛ-а от твоето село ти е казал, че зимна гума за товарни автомобили и автобуси няма - излъгал те е. Такива има и се използват от доста години. Има държави, в които е задължително използването им в определен период от годината. А Гунчо да го поздрАвиш и му кАжи да сложи веригите под седалката на ЗИЛ-о.
  • 21 asgd

    2 3 Отговор
    Най-хубавата гума е новата гума , с чисто нова лятна гума през зимата ще си 1000 пъти по-добре от някоя втора ръка зимна която не се знае на колко години е. Карал съм с нови летни гуми зимата и поведението на колата е в пъти по-добро от зимни втора ръка.

    Коментиран от #22, #32

  • 22 Бръмчо

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "asgd":

    А на сняг или лед с каква гума си по-добър?
  • 23 abv

    1 2 Отговор
    Съгласен съм с 21 .Качеството на каучука е на първо място.Със нови летни гуми може да се кара и зимата но сцеплението при движение върху сняг не е същото защото повечето летните гуми са с друга шарка.Има и летни гуми .с грайфер на квадратчета които са подходящи за движение върху сняг, който не е примесен с вода.

    Коментиран от #25

  • 24 дядоЯго

    0 2 Отговор
    вече виждам учудените физиономии-ма как така се размазах,нали съм със "зимни гуми"?? държавица нещастна -от идиоти за идиоти !
  • 25 бай Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "abv":

    Вижда се ,че нищо не разбираш от гуми обаче като всеки Българин
    разбираш от коли и футбол!Качеството на каучука няма нищо общо със сместа която е подбрана за дадения вид гуми и е определяща дали те ще бъдат карани зимата или през лятото.Не е само шарката важна за да определи дали една гума е зимна а и състава на материалите от които е изработена гумата за да е мека и подходяща за ниски температури.Когато човек кара през зимата с летни гуми дори и нови спирачния път на автомобила се увеличава с поне 2/3 ти .Същото е и когато се кара със зимни гуми през лятото затова не си правете експерименти!От двата вида гуми по важно е зимните да са в добра кондиция.Няма смисъл сда се качват на колата зимни гуми с грайфер по малък ор 4-5мм или по стари от 5-6 години.Не вършат никаква работа.
  • 26 чавдар

    0 2 Отговор
    зимните гуми са по-добри от летните ЕДИНСТВЕНО върху сняг,но улиците се почистват или сол слагат ,така че за мен зимните гуми са пълна тъпотия,аз такива гуми нямам
  • 27 Дженев

    1 0 Отговор
    Пълни простотии.Само лапачка......Та нали ако допусна ПТП и съм виновен си понасям всички наказания независимо с каква гума съм.
    Ако кат отмени всички наказания за ПТП при шофирани със законни те гуми ги сменям веднага.Направи ми впечатление че на катастрофата в тунела на Витиня всички със зимни гуми са спрели а тия с летните са се размазали....... защото според "бай иван спирачния път им се е увеличил с 2/3......смях....
  • 28 vladislav angelov

    0 0 Отговор
    поредната фалшива грижа за човекьт,а човека е този който внася гумите.отскоро вьрви реклама на нов центьр за гуми,много странно защо точно сега са решили да го отварят.светим цяла година сфаровете като идиоти, следващата идея сигурно ще е да си сложим оранжеви буркани. в бургаско виждаме сняг 5 дена в годината, защо да купувам гуми.смяна на лични карти,номера,фарове, гуми,милиони влизат в техните джобове чрез извадени от нечий алчен задник приумици .нямат наяждане тези .
  • 29 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    lqtnata guma stava na plastmasa zimata. ne pravete taq greshka. karaite si sas zimni. NE ZASTRASHAVAITE OKOLNITE. sorry za latinicata :) !
  • 30 Зъл дух

    1 1 Отговор
    Като чета колко много идиотски неща са написани тук, разбирам, колко идиотската държава няма шанс да се оправи никога.

    Вие хора с този интелект - не трябва не коли да карате, велосипеди не бива да докосвате дори!

    Коментиран от #33

  • 31 шок и ужас

    0 2 Отговор
    ОЛеле майкоооо, ПРОСТ НАРОД ...СЛАБА ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 32 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "asgd":

    Момче, такива глупости си казал, че не знам да се смея ли, да плача ли...

    Във всички случаи това са жалки и неверни глупости, на които само идиот може да повярва!

    Коментиран от #34

  • 33 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Зъл дух":

    Ае вярно, че има много прости хора дето не разбират защо са им зимните гуми, ама в крайна сметка си е живата простотия да си задължен 4 месеца има-няма нужда да караш със зимни гуми. 27 и 28 са абсолютно прави- така и така имаш глоба при катастрофа, а и като живееш на място, където няма сняг и температурите за кратко са ниски, защо да си длъжен 4 месеца - стане студено няколко дни, караш малко по-вниматерно и бавно и това е. А и не мисля, че стават чак-толкова много страшни катастрофи през зимата заради гумите - проблема най-често идва от тия дето карат, не от гумите им.
  • 34 Муха

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Киро":

    @32 Кире, сложи 100 лв и ела да видиш дали на сухо и мокро през зимата със зимни китайчета на Н-айсе години ще спреш преди нова маркова лятна?
    Абе все се чудя преди 89-та (соц коли със задно, без абс, без епс, без блокажи на диф, често с регенерат гуми) като нямаше такова нещо като зимна гума хората с магарета ли се предвижваха?!?!
    Ай с...р от неадекватни и смотани "шофьори"...
    В белите държави е задължително ползването на зимни гуми при зимни пътни условия! Не от дата до дата... Така като трябва да е и с фаровете - при влошена видимост. Въведоха "светенето" щото там където светели намаляли птп-тата... Е, тук всяка година растът след въвеждането на "светенето", и?!?!
    Айде да хванем още един бас, че 90% от блъсналите се на сняг и поледица са от подготвените за зимата! И? Ако си високопланински господин или в район с чести отрицателни температури -ок, ама в район с 5-7 дена сняг на година (да не говорим, че ако държавата е адекватна до 24 часа снега е изчистен) и положителни средни зимни температури, за къв х*. са ти зимни гуми?!?! Пари на вятъра, щото са ни много и без това.
  • 35 Що си усложнявате живота

    0 0 Отговор
    Аз си карам целогодишно зимни гуми. Държат и зиме и лете. За 4 сезона ги износвам и купувам нови. Обаче не се мисля за пилот от F1.
  • 36 vladislav angelov

    0 0 Отговор
    ,,авто билд,, казва .че зимните гуми са по-добри само при минусови температури и при сняг.ако температурата енад нулата на мокра и суха настилка по-добри са летните и всесезонните гуми,а зимните стават по-опасни за живота на хората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове