Last news in Fakti

3 Октомври, 2011 15:05 1 166 0

Найденов ще поиска 1 880 000 лева за „Кабиюк”

  • шумен-
  • мирослав найденов-
  • „кабиюк”
Найденов ще поиска 1 880 000 лева  за „Кабиюк” - 1
Мирослав Найденов /Снимка БГНЕС/

Министърът на земеделието и  храните  д-р Мирослав  Найденов  посети единственото държавно предприятие за съхраняване на автохтонни породи животни „Кабиюк”, което осигурява работа за около 180 човека. Тук съм, за да покажа това ценно богатство, което имаме. Важно е  в този труден момент да запазим най - големия генетичен фонд на коне, говеда, овце  и свине, каза министър Найденов. Преди един месец местността, на която се намира предприятието бе обявена за национален историко- археологически резерват - четвъртият в Шуменска област, което ще ни даде основание, съвместно с министъра на културата Вежди Рашидов да поискаме  предприятието да получи тавана от нотифицираната държавна помощ в размер на  1 880 000 млн. лева. До този момент предприятието е вземало едва  1 млн. лева годишно, допълни  министърът. Той с носталгия си припомни, че именно в „Кабиюк” е била първата му командировка, като министър на земеделието, когато е дошъл  да спаси  хиподрума към предприятието  от приватизация.
Имаше големи амбиции това място да бъде приватизирано, както се случи с предприятието „Клементина” в град Плевен, но благодарение на хора като Димитър Александров, областният управител на Шумен по онова време, това не се случи, каза още министърът. Той изказа похвала към директора на  „Кабиюк”, Пламен Петков и управителния борд на предприятието,  за добре  свършената работа, която  през миналата година  го е довела до  печалба от около 2, 2 млн.  лева.
  По време на посещението присъстваха също   и.д.  областен управител на Шумен Ралица Тодорова, народният представител от ПП  ГЕРБ Ивайло Тошев и кандидата за кмет на град Шумен Димитър Александров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА