3 Октомври, 2011 20:22 968 0

България и Казахстан ще развиват иновациите

  • астана-
  • казахстан-
  • трайчо трайков-
  • асет исекешев

Двете страни подписаха споразумение за икономическо сътрудничество

България и Казахстан ще си сътрудничат в сферата на инвестициите и иновациите, както и в развитието на транспортната инфраструктура и системата за транспортиране на енергоносители. Това е записано в споразумението за икономическо сътрудничество между двете страни, което подписаха в Астана министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и вицепремиерът и министър на индустрията и новите технологии на Казахстан Асет Исекешев, съобщиха от Министерство на икономиката. Министър Трайков е на официално посещение в казахстанската столица.

На двустранна среща в Астана двамата министри обсъдиха приоритетните сфери за насърчаване на инвестиционни проекти, за които двете държави предвиждат механизми за подкрепа на бизнеса. Такива са новите технологии, иновациите, машиностроенето, електрониката, енергетиката, енергийната ефективност, транспортът и логистиката. Перспективни за партньорство са още фармацевтиката, строителството, корабостроенето, изграждането на инфраструктура, хранително-вкусовата промишленост, преработката на масла, за които страната ни има голям опит, подчерта министър Трайков.

Бизнесът от двете страни може да си партнира успешно в сферата на иновациите чрез взаимно ползване на иновационни фондове, подчерта още министър Трайков. По думите му при създаване на съвместни дружества или регистрация на фирми в България казахстански компании могат при определени условия да ползват европейските фондове за финансиране на иновации. По подобен механизъм българските компании могат да получат достъп до Казахстанския иновационен фонд.

Най-прекият сухоземен път от Китай за Европа минава през Казахстан, подчерта от своя страна вицепремиерът Асет Исекешев. Амбицията на Казахстан е да се превърне в логистичен хъб за трансфер на стоки през Централна Азия. Като най-източната част от ЕС България е чудесна платформа за навлизане на стоки и инвестиции от азиатския регион към европейските пазари, категоричен беше от своя страна министър Трайков. Той подчерта важността на транспортния коридор през Каспийско море – Азербайджан – Грузия – Черно море и представи намерението на България да построи карго летище съвместно с азиатски инвеститори. Министър Трайков покани казахстански компании да участват и в процедурата за концесиониране на пристанищата в Бургас и Варна.

Двустранният стокообмен между България и Казахстан през последните години се определя от обемите на реализирания у нас внос на казахстански нефт и се повлия значително от финансово-икономическата криза. През 2010 г. двустранният стокообмен е намалял над 3 пъти в сравнение с 2009 г. до 18 млн. долара. Българският износ е нараснал през същия период с 16,7%. Страната ни има потенциал да разшири присъствието си на пазара в Казахстан с технологични линии за преработка на плодове и зеленчуци, помпи за течности, електрически акумулатори, кари – високоповдигачи, машини и апарати, строителни и туристически услуги, медикаменти, преработена земеделска продукция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА