1 Януари, 2016 09:00 4 303 6

През 2016 г. повече мобилни камери ще дебнат шофьорите в София

  • тенчо тенев-
  • повече-
  • мобилни-
  • камери-
  • дебнат-
  • шофьори-
  • софия-
  • канцер

Все по-често жените сядат зад волана след употреба на алкохол, заяви Тенчо Тенев

През 2016 г. повече мобилни камери ще дебнат шофьорите в София - 1
Снимка: Архив

През 2016 г. повече мобилни камери ще дебнат шофьорите в столицата. Това заяви за Факти.бг директорът на КАТ-София Тенчо Тенев относно мерките, които се предвиждат през новата година за ограничаване на пътно транспортните произшествия и нарушенията на територията на столицата.

„През следващата година възнамеряваме да увеличим превенцията на пътя. Най-вече ще увеличим автомобилите, които заснемат нарушения не само за превишена скорост, но и за неправилно паркиране, за движение по бус лентите, както и за други нарушения предвидени в Закона за движение по пътищата“, заяви той.

По думите му основен приоритет ще е и организацията за подобряване на движението в определени участъци на територията на София, за да бъде облекчен трафикът. На местата, на които има концентрация на тежки пътно транспортни произшествия, също ще бъде засилен контролът.

Основната причина за катастрофите в София през 2015 г. е била превишената и несъобразена с пътните условия скорост, както и отвличането на вниманието.

„Последните няколко месеца, лично на мен ми прави голямо впечатление, че все по-често жените сядат зад волана след употреба на алкохол и то солидно количество алкохол - над 1.8 промила“, подчерта шефът на КАТ-София.

„Може да се поздравим с едни много добри резултати по отношение на пътно транспортните произшествия като цяло“, отбеляза той. Спрямо 2014 г. тежките пътнотранспортни произшествия в София са с около 250 по-малко.

„Ако те се бяха случили, щяхме да имаме много повече ранени и убити. Ранените в катастрофи също са с около 200 души по-малко. Това означава, че в болниците на София са постъпили по-малко хора пострадали при ПТП. Успяхме да смалим и разликата при броя на убитите в катастрофи през годините“, каза още той.

По думите на Тенев контролът по отношение на камерите в София е бил много засилен, като глобените за превишена скорост водачи са над 30 000 души. Друго, което прави голямо впечатление през годината е, че много млади хора създават предпоставки, а и са причини за голяма част от произшествията.

„През 2015 г. затегнахме контрола с видеонаблюдението и засилихме проверките за алкохол. През годината бяха отнети доста свидетелства за управление на моторни превозни средства. Впечатление прави, че изключително млади хора, с много малък стаж зад волана, попадат в критични ситуации. Всичко това е, защото нямат опит и не са подготвени достатъчно добре да управляват автомобилите при определени условия“, обясни Тенчо Тенев.

Едно от нещата с, които КАТ-София може да се похвали е, че успя да реагира и не спря регистрацията на автомобили.

„Ние си направихме правилно разчета и нито за един ден не спряхме работа поради недостиг на регистрационни табели. Сключихме договор за нови такива и регистрацията на автомобили продължава. Надяваме се, че хората вече са успели да регистрират закупените преди празниците автомобили“, каза още той.

„Също мога да кажа със задоволство, че благодарение на добрата организация на работа в техническият пункт на КАТ-София имаме задържани над 130 автомобила, които са откраднати от чужбина с интервенция по рама и по двигател. За други още 100 пък имаме съмнения и те са пратени за експертизи. Така, че и в това отношение имаме напредък“, посочи той.

„Организацията, която създадохме през цялата година и колектива, който работи в момента, задвижиха работата като моторче. Имахме промяна в структурата на отдела – увеличихме секторите, разпределихме правилно хората, имаме добри специалисти, които се занимават с определени дейности. Надявам се, че благодарение на добрата работа ще отчетем едни доста добри резултати за изминалата година“, заяви Тенев.

Той отправи съвет към всички водачи на моторни превозни средства:

„Тъй като вече настъпи зимния сезон, шофьорите трябва да бъдат много внимателни когато управляват автомобилите и да не отвличат вниманието си, защото една не малка част от инцидентите по пътя стават именно заради отвличане на вниманието. Шофьорите се качват в автомобилите, тръгват и мислят за всичко друго, само не и за пътя... Има хлъзгави участъци по пътищата. Особено сутрин. След като вече температурите паднаха, платната са заскрежени, а преди дни имаше и доста мъгли. Неспазването на дистанция при такива метеорологични условия също е една от причините за инциденти на пътя и верижни катастрофи.

Той припомни и инцидента в един от тунелите на магистрала „Люлин“ при който се удариха 5 автомобила:

„Причината за катастрофата беше именно гъстата мъгла, хлъзгав участък от пътя и неспазването на дистанция от страна на шофьорите. За голяма радост нямаше сериозно пострадали хора, но пък имаше доста нанесени материални щети.“

Друго, което шефът на КАТ-София посъветва водачите на автомобили, е да проверяват колите си преди да тръгнат на път – дали гумите са с достатъчен грайфер, дали имат зимна течност за чистачки, дали работят нагревателите на задните стъкла и огледалата и т.н.

„Много произшествия стават и при потегляне и спиране вследствие на това, че шофьорите не гледат в огледалата, дали в този момент някой минава покрай тях – пешеходец, колоездач или друг автомобил. Много хора през годината пострадаха именно от такива водачи, които давайки автомобила на заден ход, не са се уверили, че зад тях няма човек“, каза още Тенев.

„Дай Боже 2016 г. да бъде по-добра и пътно транспортните произшествия да са по-малко. Нека водачите да имат по-голяма толерантност спрямо другите участници в движението“, каза още шефът на КАТ-София.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Правда

    0 0 Отговор
    В софия - може ! :) Браво!
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    Сега камерите следят нарушителите по пътя, но идва времето когато ще се следи всичко. Филма "Матрицата" не е далечна фантастика, а наближаваща реалност. М И С Л Е Т Е ЗА Т О В А .
  • 3 киро

    1 0 Отговор
    Като говориш за камерите - в тунелите на магистрала Хемус сложихте ли ? А също така и хора които да отговарят за съоръженията и да реагират своевременно ?!
  • 4 Бат Саше

    0 0 Отговор
    Незнайко е напълно прав. Ние сме последното поколение, което все още има личен живот. Затова трябва да му се наслаждаваме!
  • 5 Тодор

    0 0 Отговор
    Ако трябва да се направи нещо хубаво за софиянци,няма да се направи!За дебнене,глоби и прочее,виж ще се направи всичко възможно!
  • 6 Morgoth

    0 0 Отговор
    "Спрямо 2014 г. тежките пътнотранспортни произшествия в София са с около 250 по-малко"
    Не беше ли точно тази година в която през половината от времето ви беше забранено да снимате? Защо тогава "През 2016 г. повече мобилни камери ще дебнат шофьорите в столицата"? Не е ли логично, ако без камери е по-добре да вземете изобщо да спрете да мишкувате из храстите?

    Иначе браво, че най-после сте започнали да забелязвате "отвличането на вниманието" като причина за ПТП. Следващата стъпка е да се сетите, че каращите малко по-бързо (не говоря за безразсъдните) карат много по-внимателно и много по-рядко се разсейват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове