Last news in Fakti

3 Януари, 2016 20:52 12 993 38

Всеки собственик на кола може да се присъедини към делото за винетките

  • винетки-
  • дело

До 2 февруари 2016 г. всеки правоспособен собственик на автомобил може да се присъедини към дело срещу новите цени на винетките, образувано във Върховния административен съд (ВАС), съобщава Правен свят.

Процесът е заведен от Николай Филев от София. С определение ВАС вече е признал, че понеже той е правоспособен водач и притежава автомобил, негови права и законни интереси са пряко и непосредствено засегнати от новите цени на винетките, тъй като няма как да се движи по републиканските пътища, ако не плати винетна такса.

Предмет на делото е Постановление № 317/17.11.2015г. на Министерския съвет, с което беше изменена Тарифата за таксите, които се събират от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Тя е подзаконов нормативен акт и ВАС нареди да бъде публикувано обявлението за оспорването му в Държавен вестник. Така всеки, който има правен интерес т.е. според разбирането на ВАС всеки правоспособен собственик на автомобил, може да се присъедини към оспорването до началото на устните състезания по него, което се очаква да е на 2 февруари от 14 ч., за когато е насрочено заседание по делото.

С оспореното постановление на кабинета цената на винетката за лека кола за тази година скочи на 97 лв., което е с 30 лв. повече от таксата за 2015 г. В жалбата си до ВАС Николай Филев заявява: "Извън медийните изяви на министъра на регионалното развитие и благоустройството, че причината, налагаща промяната в цената, е фактът, че винетните такси не са променяни от 2008 г., то липсват каквито и да е било мотиви към предприетото изменение на нормативния акт".

Затова той оспорва промените в постановлението като приети в разрез с административнопроизводствените правила и се позовава на чл. 26 от Закона за нормативните актове. Той регламентира, че изработването на проект на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. Освен това задължава съставителите на проекти да ги публикуват на интернет страниците си с мотивите и доклада и да дадат най-малко 14 дни на заинтересованите от предлаганите изменения да изразят становище .

"Нито на страниците на Министерския съвет, нито на страниците на МРРБ, като съставител на проекта на постановление за изменение на тарифата, не бе публикуван същият, ведно с мотивите, респективно докладът към проекта", пише Филев в жалбата си до ВАС. Така, според него, освен, че са били погазени принципите, прогласени от чл. 26 ЗНА, но и той самият е бил лишен от възможност за активно участие в производството по изменение на цените на винетките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ADVOKATA

    4 0 Отговор
    Напълно подкрепям начинанието на Николай Филев.

    Коментиран от #27

  • 2 Марга Анастасиева

    3 0 Отговор
    Браво
    Както за статията така и за птова което прави Николай Филев.
  • 3 ГТЗ

    3 0 Отговор
    Как да се присъединя към делото?

    Коментиран от #5

  • 4 Митко

    2 0 Отговор
    Дано не си продаде душата!
  • 5 Plodviv

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГТЗ":

    ??????????????????????????? Казвайте как!!!
    Иначе - знам, че сме силни на думи. Но вече не се търпи, ей, хора!... Трябва да излезем срещу тая сган от 240 крадци и срещу копоите им!
    Не познавам Николай Филев, но му се покланям до земята!!!
  • 6 zaw

    1 0 Отговор
    правилно е !!!
  • 7 СССР

    4 0 Отговор
    Ще сложа камера на входа на границата от към Турция,според вас колко турски автомобили имат българска винетка?Макар и дневна?Ами те се чустват като удома си!!!!И на тях плащаме разходките!!!
  • 8 МеЧ

    2 0 Отговор
    Гледайте руския сериал "МЕЧ" и ще разберете как да се разправим с цялата корумпирана банда в и извън парламента.....
  • 9 нашия

    0 0 Отговор
    Айде сега да се видим колко струваме като организирани данъкоплатци-отиваме в съда и предявяваме същото възражение ,елементарно,айде стига са ни взимали за говеда безмълвни
  • 10 Винетка от Винету

    2 0 Отговор
    Българите са силни на приказки!
    На дела не ги търси.
    Тази година винетката се очертава стойчо лева
    догодина подарък от Винету 200 лв.
    Честито на всички:)
  • 11 Христо

    0 0 Отговор
    на 02.02 в 14ч. правилно съм разбрал нали така ?

    Коментиран от #12

  • 12 Ghost

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Христо":

    Да.
  • 13 аз

    0 0 Отговор
    Лично ще се присъединя.
  • 14 Стоян

    0 0 Отговор
    Как можем да се присъединим...
  • 15 Майна

    0 0 Отговор
    И какво като се приесъединим. Съда е на управляващите. Съдиите не са хора от народа ,това се доказа досега 1000 пъти

    Коментиран от #32

  • 16 Бай Тошо

    1 0 Отговор
    Един се е пробудил от цялата държава
  • 17 mediator37

    0 0 Отговор
    Авторката на статията г-жа Атанасова можеше поне да издири номера на делото и на кой състав от ВАС е разпределено. Присъединяването става като се изпрати Молба до този състав и по това дело с текст:
    Уважаеми върховни съдии,
    Моля да бъда конституиран като заинтересован на страната на жалбоподателя. Поддържам подадената жалба."
    Под "МОЛБА", трябва да са написани трите имена на молителя, ЕГН и адрес , на който да бъде призоваван. Молбата трябва да е подписана.
    Трябва към Молбата да се приложи СУМПС (шоф. книжка) в ксерокопие, което да е заверено с подписа на молителя с изписване отдолу "Вярно с оригинала" и положен подпис. Не е нужно копието от СУМПС да се заверява при нотариус.
    Така написаната молба с ксерокопието от СУМПС се слага в плик и се изпраща на адреса на ВАС. На плика трябва да се изпише дело № и съответният състав, които за сега са ни неизвестни.
    Ако авторката на статията до обяд не я обогати с Дело №.../2015г. и състав ..., ще се постарая да вляза в сайта на ВАС и до обяд да кихна по въпроса.
  • 18 европееца

    0 0 Отговор
    Има смисъл от подобни действия, защото дори и да не мине делото пред корумпирания български съд, със сигурност може да обжалваме решението пред съда в Страсбург!
    Решението на Българския съд е ясно и то е в полза на неговите собственици - УПРАВЛЯВАЩАТА МАФИЯ.
    Може само да се радваме, че Бате Гойко не е направил Екотаксата 500 лв, все още.
  • 19 Шумахер

    0 0 Отговор
    Как може да се присъединим ?
  • 20 mediator37

    0 0 Отговор
    Дело № 14071 / 2015г., Първо отделение на ВАС
    Адрес на ВАС : пощ. код 1301, София, бул."Александър Стамболийски" №18
  • 21 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    аз предлагам друго-айде ще пробваме сега-НО- ако всеки спука гума и изкриви джанта и повреди окачване-а не дй си Боже заради увреден асвалт се случи нещо по лошо-То потърпевшите да осъдят и общината и държавата-Аз вече успях да го направя осъдих ги -иска се адвокат с топки -и да изпълните всичко точко по точка при инцидента-запознайте се със закона и при всяко събитие действайте....научете си правата и ги давайте под съд-нищо вече не се пише за голямата катастрофа на витиня в тунела-явно им затвориха устата на потърпевшите-а не трябва да е така-ето за такива неща воювайте за правата ни .....но на българина паметта е много къса ако не му бръкнеш яко в джоба....
  • 22 гост

    0 0 Отговор
    ето го делото.... включете се повече хора ....нека действаме. стига с тая крадлива сган...те са за бесилото.. . мутри поилтици "бизнесмени" тарикати .... и .тн.

    http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/9ff9ce81f911dbe5c2257f1c0030ee55?OpenDocument
  • 23 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Да бе да ама на дали
  • 24 Пламен Петков

    0 0 Отговор
    Нека всички заинтересовани (водачи на МПС) да се присъединим към делото, нека най-накрая покажем единен дух, че не сме съгласни с Гаврата над всички нас от страна на властимащите.
    Надявам се да прекършим старата българска традиция "не само да говорим, а и да действаме".
    За Бога братя, нека да покажем на тази сган, че сме единни! Въпреки, че знаем кой управлява ВАС и изхода на делото е почти ясен, но все от някъде трябва да започнем, да покажем, че не сме овце!
  • 25 диди

    0 0 Отговор
    ХОРА ,не трябва дело,то няма да помогне!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!просто никой не трябва да си купува новата винетка. да ги видим тогава на всяка кола как ще напишат акт.
  • 26 попа

    0 0 Отговор
    Българският съд и Арменския поп са едно и също лице. И кво правим тогава?
  • 27 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ADVOKATA":

    Имам следният въпрос!
    Имам книжка, но нямам кола мога ли да се присъединя към делото?
    И още един.
    Понеже не съм от София, ще трябва ли да присъствам на делото?
  • 28 Общественик

    0 0 Отговор
    Хората са създали групи във Фейсбук вече Винетки - купува/продава https://www.facebook.com/groups/462496297292009/

    Искам само да питам, до къде стигнахме като общество????
  • 29 Гост

    0 0 Отговор
    Не купувайте новите винетки.
  • 30 Гост

    0 0 Отговор
    А дано ама надали
  • 31 Даниел Савчев

    0 0 Отговор
    "Наредба за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура..."
    Чл.6. Събирането на ТОЛ такси или винетни такси не следва финансово или по друг начин да дискриминира потребители,които не ползват редовно пътната мрежа...."
    Начина на ценообразуване на винетните стикери противоречи на Чл.6 от тази наредба.
    --------
    Закон за движението по пътищата
    Чл.171,ал.2,/ж/
    Чл.179,ал3,т.4 ......са в ПРОТИВОРЕЧИЕ със Закона за административните нарушения и наказания-Чл.13
  • 32 Plodviv

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Майна":

    Съд има и извън Чалгаристан... Където само който не е поискал, той не е осъдил Антидържавата!
  • 33 гнида

    0 0 Отговор
    Съпричастен съм . Ще се присъединя !
  • 34 999

    0 0 Отговор
    Господин Филев а мога ли да дам под съд всички 240 престъпници обитаващи парламента?? Сега да ги изкараме на вън да чистят сняг по магистралата за да покрият цена – качество. КРАДЦИИИИИИИ !!!
  • 35 Петърчо

    0 0 Отговор
    Забравихте ли какво направиха гърците преди време-не блокираха пътищата,а граничните пунктове?
  • 36 Кара Сульо

    0 0 Отговор
    Да делото тръгва , но 2 дни след като всички си купим винетки.Дали е случайно не знам , но не очаквам после някой да ни върне пари.Но пък и да мълчим не става!
  • 37 Andrey

    0 0 Отговор
    Подкрепям!
  • 38 Иван Василев

    0 0 Отговор
    Как мога да се присъединя към делото .Явно са решили да го отлагат докато бъдем омаломощени и сами да се откажем.Но този път не трябва да оставяме тези нагли управници да се гаврят с нас толкова брутално.Може ли някой да каже поне една разумна причина за цената на седмичната винетка?Истината има едно име БРУТАЛНА ПРИНУДА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове