Last news in Fakti

6 Октомври, 2011 13:41 1 197 0

МК получава безвъзмездно 5 504 882 лв. за регионалния туризъм

  • софия-
  • вежди рашидов-
  • лиляна павлова-
  • опрр

 Министерството на културата министрите Вежди Рашидов и Лиляна Павлова обявиха, че Министерството на културата ще получи 5 504 882 лв. по ОПРР за устойчиво развитие на регионалния туризъм, съобщиха от Министерство на културата. На официалната церемония в Министерството на културата бе подписана Средносрочна рамкова инвестиционна програма и договори за проектни фишове по ОПРР, приоритетна ос 3. „Устойчиво развитие на туризма”, операция 3.2. „Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”, схема BG161PO001/3.2-01/2010 - „Подкрепа за организиране на събития с регионален и национален обхват и въздействие”. На подписването присъстваха зам.-министрите на културата Митко Тодоров и арх. Георги Стоев, директори на дирекции в Министерство на културата, както и екипи от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проектите, които ще бъдат безвъзмездно финансирани, са:

* „Европейска столица на културата – създаване на условия за избор на български град за Европейска столица на културата в края на 2012 г. Фокус – София, Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново”;

* „Фестивали на занаятите, традициите и декоративното изкуство - Трявна и Габрово”;

* „Фестивали по старите български граници – фестивал „Изкуството на Беломорието” - гр. Гоце Делчев”;

* „Международен фестивал „Град и култура” – гр. Плевен”;

* „Песенен фестивал „Българската планина” - с. Триград, с. Лясково, гр. Девин”;

* „Кулинарни фестивали”.

    „Тези европейски пари са много важни, защото са за „жива култура”, а творците имат нужда и от финансови средства”, каза преди подписването на договорите министър Вежди Рашидов.
    Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че Министерството на културата е основен бенефициент по ОПРР. Тя подчерта, че досега в сектора култура са направени инвестиции в размер на 73 млн. лв. „Изпълняват се проекти в размер на 60 млн. лв., с които се ремонтира инфраструктурата в цялата страна – опери, театри, музеи. За подпомагане на „живата култура” са предвидени 6 млн. лв. по ОПРР, от които днес се подписват договори за 5,5 млн. лв.”, каза министър Павлова. Тя изрази готовност и желание да се намери финансиране и за изграждане на т. нар. „Български Лувър”, като се добавят до края на годината допълнителни средства от 15 млн. лв.
    „Трябва да помогнем на кандидатите ни за европейска столица на културата през 2019 г.”, заяви министър Рашидов. Той постави акцент върху факта, че Министерството работи активно не само в ресора музеи.
   „Приключва ремонтът на операта в Русе”, посочи министър Рашидов. „Предстои да бъде завършен ремонтът на театъра в Бургас.
   Предстои да навлезе в решителна фаза ремонтът на зала „България” в София. Завършен е ремонтът на полиграфското училище. Работим с тези пари, изпълняват се проектите, имаме волята и работим на пълни обороти”, подчерта министър Рашидов.
    „В Министерството на културата е разширен обемът на работа точно благодарение на европейските програми. Затова съм много благодарен на премиера Бойко Борисов, че назначи още един зам.-министър”, каза министър Рашидов. Той представи новия си заместник – арх. Георги Стоев Той ще отговаря за изпълнението на функциите по ръководството, координацията и развитието на движимите и недвижими културни ценности. „В посока на развитие на културния туризъм се налага много активна работа, защото след оптимизацията на администрацията на Министерството на културата, ни е необходимо да имаме още една експертна ръка в сферата на националните паметници – недвижимото културно наследство”, каза още министър Рашидов, изтъквайки, че Министерството на културата има повече средства от европейските програми, отколкото бюджет. „Има обем работа, която в следващите две години трябва да бъде свършена. Искаме наистина България да стане атрактивна културна дестинация и да стане привлекателна и много красива държава, каквато е, само че трябва да я украсим – да й сложим и брошките, и обиците, и диамантите, за това обаче ни предстои доста работа”, каза министър Рашидов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА