14 Януари, 2016 14:46 2 081 0

Промените в Закона за отбраната минаха на първо четене

  • приеха-
  • промени-
  • закона за отбраната-
  • ненчев-
  • минаха-
  • първо четене

Стремя се да охраняваме сами въздушното си пространство, заяви Ненчев

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

С промените се дава възможност за съвместна отбрана на въздушното пространство с други членки на НАТО. Законовата промяна идва в отговор на препоръката, направена по време на Срещата на върха на Алианса в Уелс преди година и половина, свързана със съвместни мисии по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на пакта.

„Имаме ресурс и възможности сами да продължим да охраняваме въздушното си пространство и към това се стремя“, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в кулоарите на парламента.

“В края на миналата година пристигнаха отремонтираните полски двигатели, в средата на май ще има нови, така че разполагаме с достатъчно самолети вече, които биха могли да гарантират до края на годината-началото на следващата безпроблемно да изпълняваме ангажимента си.”, каза още той.

“Съвместно охраняване на въздушното пространство ще стане в момента, в който решим”, каза Ненчев и уточни, че при съвместно охрана другите държави ще бъдат на подчинение и на нашето национално командване, и на командването в НАТО. 

„Решенията за използване на оръжия се взема само от националния орган, в случая от българския министър на отбраната“, подчерта той.

БСП, "Атака" и АБВ бяха против промените.

„Днес, точно 55 години след смъртта на професор Цветан Лазаров, най-продуктивният български авиоконструктор и учен в областта на авиацията, вие давате път на още една смърт - тази на българската изтребителна авиация, а с нея и на част от националното ни достойнство, държавен суверенитет и идентичност. Аз и моите колеги от БСП няма как да бъдем съучастници в това позорно дело“, заяви Атанас Зафиров от БСП.

Ангел Найденов от БСП предложи да се запише изрично, че при съвместна охрана водеща роля ще имат българските военновъздушни сили. Такова е и желанието на тяхното ръководството. Идеята ще бъде обсъдена при второто четене на законопроекта.

“През всичките тези години всички правителсдтва работеха за унищожаването на тази армия. Ама вие представлявате партията, която буквално последните десет години, когато се случиха много важни неща за българската отбрана, беше на власт. Ще напомня, че в мандата на господин Станишев се промени Конституцията, с която ние се отказахме от наборната военна служба. Не го чух като аргумент за национално предателство на въоръжените сили и отбраната на България.”, съгласи се Красимир Каракачанов от ПФ.

В пленарната зала АБВ заяви, че няма да гласува за закона, не защото е против НАТО, а "защото от 2004 г. до днес всички министри на отбраната имат виновно поведение за този проблем, защото нямаха куража да настояват за закупуването на нов самолет, каквито средства е имало".

“Онзи, който не владее небето, има голяма опасност да загуби и земята, и морето”, изтъкна ген. Михо Михов и допълни: “Не мога да кажа, че хубавото тепърва предстои”. Според него с промените се казвало, че Конституцията не е много важна. “Това е срамно за нашето общество”, категоричен бе Михо Михов.

С този закон ние признаваме, че ще бъдем вече консуматори. По думите му най-обидното послание и внушение в проекта е, че се казва на пилотите „и без вас можем". “Язък за авиационната ни школа, язък, че не можем да ви дадем 10 самолета”, подчерта депутатът.

България доказа, че не е военен фактор, изобщо на Западните балкани и изобщо не може да бъде, обяви той и допълни: „Мен ме смущава непоследователността на МО.” Той припомни, че Ненчев обещал, че ще купим нови самолети, тогава защо трябва да приемаме такъв закон.

Промените в законодателството, свързани с националната сигурност, е изпълнение на договора с НАТО, каза Владимир Тошев от ГЕРБ и се обърна към депутатите:  “Ако някой от вас е съгласен да даваме 10 процента от брутния вътрешен продукт за армията, ще имаме и кораби, и самолети, и нови танкове. Само че трябва да решите тук кое да отрежем - образованието или социалните дейности.”
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове