27 Януари, 2016 08:13 1 646 1

Ще се саморазпусне ли ВСС?

  • всс-
  • саморазпусне-
  • очаква

Очаква се отговорът на Висшия съдебен съвет на призивите да се саморазпусне. Съдебният кадрови орган се събира в сряда по обед, по неофициална информация, за да подготви контрадекларация след вчерашните изявления от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок, че свалят доверието си от Съвета.

Реакциите на част от съдебните кадровици и от двете официални лобита - около главния прокурор и около председателя на Върховния касационен съд, показват, че колективна оставка е малко вероятна. С различни мотиви, коментира БНР.

Председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, например смята, че не е редно седмици след промени в Конституцията да се говори за саморазпускане на Съвета, както и че както съдебните кадровици не искат политически оставки, така не е редно политиците да искат техните.

Соня Найденова: Парламентът пропусна възможността да разпусне ВСС през декември

Призивът на ГЕРБ и Реформаторския блок за разпускане на Висшия съдебен съвет за мен беше изненадващ. Този призив е политическо вмешателство в независимостта на съдебната власт. Това заяви Соня Найденова, член на ВСС, пред БНТ.

По думите ѝ, парламентът е пропуснал възможността да разпусне Висшия съдебен съвет през декември, когато се гласуваха промените в Конституцията.

Може би народните представители са се "пробудили" за проблемите във ВСС. Другият вариант е да се търси виновник заради доклада на Европейската комисия, каза още Соня Найденова.

Калин Калпакчиев, който представлява т.нар реформаторско малцинство, е против колективна оставка, защото вижда в политическите призиви опит да се стовари цялата отговорност за критичния евродоклад, който чакаме до часове, върху една единствена институция.

Други членове на Съвета виждат в тази внезапна атака опит, чрез разпускане на органа, да се затвори окончателно темата около т.нар афера "Яневагейт" по отношение на която в черновата на доклада се казва, че изтеклите разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова показват сериозни системни проблеми, предизвикват съмнения за независимостта на съдебната власт и затова се очаква да бъдат прозрачно и непредубедено разследвани.

Ако днес съдебните кадровици официализират неофициалната си твърдост да не подават оставки, народните представители имат само един ход и то по отношение на парламентарната квота - да предизвикат дисциплинарни производства срещу членовете на ВСС от тази квота, което, обаче е неприлагана никога досега законодателна възможност.
 

Призивът на управляващите партии към ВСС да се саморазпусне е противоконституционен. Такова мнение изрази пред Нова телевизия съдия Нели Куцкова.

„Този призив противоречи на разделението на властите. През декември се приеха промените в Конституцията и там е записано, че настоящият ВСС продължава да работи, докато му изтече мандатът”, заяви съдия Куцкова.

Според нея този призив е „паническа маневра за отклоняване на вниманието”.

„В доклада има много критики по въпросите с ВСС, но има и критики към законодателната и изпълнителната власт. За пръв път срещам да се позовават на практиката на Европейския съд по правата на човека, като цитират 45 дела, по които България е осъдена заради неефективно разследване”, заяви съдията.

Според председателя на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров пък е учудващо включването в доклада на случая със съдийските Янева и Ченалова.

„Когато европейските експерти се срещнаха с членовете на ВСС, никой от тях не попита за този случай”, заяви Тодоров. „Много ми е интересно откъде европейските експерти направиха тези изводи в доклада си, кой им подаде тази информация?”.

Тодоров се присъедини към мнението на Нели Куцкова, че призивът на управляващите към ВСС е противоконституционен.

„Учудващо е, че преди 1 месец законодателния орган приема промени в Конституцията, създава преходни разпоредби, с които урежда съдбата на ВСС, разписва точни времеви стъпки за разделянето на съвета, а след 1 месец излиза с призив тези норми да не бъдат спазвани”, заяви Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ариана

    0 0 Отговор
    След като бетонираха ВСС през конституционни поправки и в преходни разпоредби, т. нар. политици, /по-скоро политически брокери, които вземат комисионна главно от бизнеса и от гражданите, за да им свършат уж работа/, от безопасно разстояние с писклив глас викат сега "оставка". Добре знаят, че няма кой да им я даде и това е целта. След "бетонирането" сега са на етап "шпакловка и замазка" - хем са свършили работа на мфиотизираните бизнес кръгове, хем на ползващите се от тях ВСС-та, хем пък и демократи се пишат. А, и пред ЕС се докарват, че и пред някои заблудени българи, които искали били реформи...Братко Макиавели, духът ти се е вселил в Tzv Tzv /инициали върху костюмите на Цветанов, които надлежно ликвидираният собственик на "Агресия" е шил за него, пък той го опази, че се не видя/. Вселил се е и в BB /не е Бриджит Бардо, макар че се гивези като тв и филмова звезда и си сменя мненията като примадона/...За "вся остальная сволоч" - Кунева-Пръмова, Лукавия Лукарски, Мишо Миков /за 10 х. евро. ще продаде и баба си, ама сега ги маже едни../, хеле пък и Ахмедчо - откъснатия от гръдта на майка си от ДС и отгледан с любов от ГРУ /на това му се вика еничарин!/ - думи нямам! Всички гореизброени и още много СА ПОЛИТИЧЕСКИ ЕНИЧАРИ - отгледани и възпитани да работят срещу народа си. Изводът е - освен финансово-валутен, трябва да поискаме и политически борд! Този път германски - и без това сме братовчеди. Столицата на готския крал Теодорих Велики, от която тръгва и завладява Рим е в Свищов - родния ми европейски по дух град /сега завладян от селяшко-профанско-бутафорноакадемично съсловие/. ДА ЗАКРИЕМ ДЪРЖАВАТА на "конекрадците от долното течение на Дунав" по думите на Бисмарк и да я ОТКРИЕМ наново, братя българи! Това ни остава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове