24 Февруари, 2016 12:22 10 434 41

Мъжете до 32 години влизат във военен отчет

  • военен-
  • отчет-
  • мъже-
  • 32 години-
  • казарма-
  • военна служба
Мъжете до 32 години влизат във военен отчет - 1

Всички български граждани, на възраст между 18 и 32 години, да бъдат заведени на военен отчет, предвиждат предложения за промени в Закона за резерва, подготвени от Министерството на отбраната. На сайта на ведомството се уточнява, че с отпадането на наборната военна служба, възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството.

Българската армия ще изготви регистър на всички младежи, които са годни за военна служба, съобщи в сряда министърът на отбраната Николай Ненчев.

За списъка ще бъдат използвани данните от служба ГРАО, но всеки, който иска да бъде премине военно обучение, ще може да го направи, обясни министър Ненчев: "Ако той желае да премине специално обучение, тогава ще бъде регистриран, тогава ще бъде сключен договор с него и той ще бъде зачислен в резерва. Резервът се състои от доброволци, които се записват и преминават обучение при нас, и такива, които са били вече на служба в Българската армия. Тоест ние ще поискаме единствено справка за тези хора."

С вкарването в регистрите на военните на всички младежи ще има и яснота, колко са годните за служба българи, къде могат да бъдат намерени те и какви приложими в армията умения притежават. Сега на военен отчет и подлежащи на мобилизация при нужда, са отслужилите, работещите в силовите структури, бившите военни, част от лекарите и ограничен брой цивилни с определени професии. Към момента не се уточнява как ще става вписването в регистрите, дали ще има някакво задължително военно обучение, след като такова вече няма нито в училищата, нито след това.

Предлага се обаче създаване на единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип. Регламентира се възможността по време на доброволното обучение да се провеждат практически занятия с използване на оръжие и боеприпаси.

В изпълнение на Законодателната програма на Министерския съвет за първото полугодие на 2016 г. Министерството на отбраната е подготвило и изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВСРБ). Предвижда се за професионални войници да бъдат наемани хора на възраст максимум 28, вместо 32 години.

Пределната възраст, до която ще служат военните без чин, пък се намалява с четири години до 46 години. Така се създава възможност за ранното пенсиониране на професионалните войници, тъй като те ще придобиват по-рано необходимите 18 години, действителна военна служба.

В същото време пределната възраст за сержантите, офицерските кандидати, младшите офицери, офицерите със звание „майор“ и „подполковник“ се увеличава на 55 години. Премахва се рестрикцията от въведения максимален срок за престояване във военно звание и в длъжност на военнослужещите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comment

    1 0 Отговор
    Я умеем да варим картофи. Брои ли се?
  • 2 мма боец

    0 1 Отговор
    Детето ми завършва 12 клас и се маха от скапаната държава завинаги. Военни отчети, дългове, кредити и духинги за тези, които останат, оправяйте се.
    Пет пари не давам за държавата на бандитите.
    Съгласен се върна, като резервист за една, две седмици, много дебели и мазни шкембаци ще напълнят гащите.
  • 3 България

    2 0 Отговор
    Е какво лошо има младото поколение да се подготвя за военни времена,нима си мислите че мира ще е вечен. Всеки един който претендира ,че е Български мъж трябва да е готов когато има нужда да помогне на родината , останалите които се мислят за мъже заминавайте в чужбина и плюйте мизерията си там,тука ни е достатъчна .....

    Коментиран от #4, #6

  • 4 мма боец

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "България":

    В казармата ли се става мъж бе? Я ми обясни как казармата ще те направи мъж?
    Истинските мъже УЧАТ, БАЧКАТ И СЪЗДАВАТ И ИЗДЪРЖАТ СЕМЕЙСТВО!!!!!!! ТОВА Е ИСТИНСКИ МЪЖ, а не изтръпнал ч...джия, дето за никакъв у* не става........
    Падни, стани ... на ремък.......!?
    Няма такова малоумие и простотия!
    Вместо да си възпитавате децата вкъщи, чакате казармата да го направи????
    Няма такова малоумие, като в Чалгария.
    Кой ще го направи?
    Старшина Шкембаков дето не е прочел и една книга през живота си, на 5 тата ракия ще ти възпита детето мнооого добре......
    За пореден път се убеждавам, че в България е пълно с откачалници.

    Коментиран от #7, #26

  • 5 А сега де

    0 0 Отговор
    А ще знаят ли от кой край се хваща автомата? И като не са дали клетва, кой ще ги задължи да се бият за родината си, която и без това не харесват?
  • 6 reks1

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "България":

    " трябва да е готов когато има нужда да помогне на родината "

    Ти би ли пратил децата ти да умират за родината а по точно за( Б.БОРИСОВ, Р. ПЛЕВНЕЛИЕВ-ПЛЕВНЯТА, ПЕЕВСКИ, Л.МЕСТАН И ДР) така наречени народни представители за мен НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!! И то ако стане война то най-вероятно твоите деца които ще пратиш ще се бият срещу РУСНАЦИТЕ! защото така ще заповядат нашите продажници!!
  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "мма боец":

    Не ми пука ММА боец ли си или обикновен хейтър, но имай малко уважение към предците ни и това, че са си давали живота, за да ги има такива като теб!
    Аман от самовлюбени асоциални типове, които си мислят, че са център на света и всички са им длъжни с нещо!
    Като не ти изнася, изчезвай - никой не те държи на сила. Но никой не е и длъжен да ти търпи шизофреничните изблици на хейтърство!
    А да те видим на Запад колко ще прокопсаш?! С тази болестна агресия, най-много да лежиш дълго в затвора!
    Тръгнал да пише за мъжество, а бяга като п@тка от държавата, която го е създала и образовала!!!
  • 8 Супра

    2 1 Отговор
    Обзалагам се че първите избягали ще са фейсбук патриотите. От онези най-кресливите и парадиращите с национализма. Само гледайте цирк.

    Коментиран от #9

  • 9 spasov

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Супра":

    Какво е общото между това да си патриот и това дали си бил в казармата или не ?

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "spasov":

    Общото г-н Сополанко, е че в казармата се учиш как да браниш родината си срещу реален агресор, а не само пред компа!
    Да не се налага, но войни винаги ще има за жалост!
  • 11 pavcho

    0 1 Отговор
    Спасов , обикновено тия двата типа патриоти като се сговнясат нещата и се скриват като мишоци. Говореше за стереотипа.

    Като цяло в коментарите които ширите тук... лично аз пич на 25 години ще ида само и само за да млъкнат дъртите на тема "златните им години в казармата" и "как от нас младите нищо не ставало" ......
  • 12 ххх

    0 2 Отговор
    Една година е пълна глупост- разхищение на време и средства. Направете го 4 месеца- 1 месец до клетва и после 3 месеца служба. Напълно достатъчно е за да се придобият основните умения и знаяния.
    Така вместо 12 месеца ще се издържат 4 месеца и може и да им се дават някакви нормални пари на момчетата. Така може някои да изберат да продължат и да има приемственост и да решат да станат професионални войници. Приема може да е 3 пъти в годината.
    Може и по-либерално да се подходи- ако някой не желае да служи, то нека да има възможност да заплаща на държавата за да не служи.

    Не е лошо да има казарма, лошо е ако изпълнението е глупаво и безмислено!
  • 13 Стамп

    2 0 Отговор
    Или си верен на родината, или си МУХЛЬО който си търси оправдание. Няма средно положение!
  • 14 onq s konq

    0 1 Отговор
    Глупости!Изобщо не можете да ме хванете ако стане нещо!

    Коментиран от #20

  • 15 Аквински

    2 1 Отговор
    На родината съм верен, на държавата - не. Ходете вие си умирайте за Мухобойко, Волен Ленинов, Местан, Миков и компания.
  • 16 dfsfds

    0 2 Отговор
    Тинтири, минтири! Каква военна служба? Та то няма условия. Всичко е разкрадено, и разграбено от Тиквоний и компания. Сега са намерили някой хубав обект, за черпене на евро фондове и собсидии, и са решили да изкарат някой лев на гърба на младите хора. Ама ще цунат дедовия, по челото. Всички млади избягаха по чужбина, и ще се върнат на ланското свиждане! Алелуяяяя!
  • 17 Валерия

    3 0 Отговор
    Сигурна съм, че ще се намерят смели български мъже да защитават родината. Не всички са мухльовци! Срам ме е като чета коментарите..

    Коментиран от #19

  • 18 гоуст

    1 2 Отговор
    А ония 240 бастуни заедно с техните деца ще отидат ли на война? Най-предна линия, а?
    Валерия, те и жени не връщат... поне и теб ще те вземат да обслужваш батальона
  • 19 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Валерия":

    Абсолютно права си!!!Две години съм бил механик водач , и за това време съм научил неща с които да се противопоставя на всякаква атака срещу Родината!!!Малко след моя набор станахме държава пълна с пацифисти и женчовци които гърмят пиратки по Нова Година и са велики след третата чашка !!!Хал хабер си нямат какво да правят ако НЕДАЙ БОЖЕ се наложи да защитят род и родина !!!Обучени са от холивудските бози и кънтър страйк.....БОЖЕ ОПАЗИ НИ
  • 20 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    А ти си типичен пример за родоотстъпник!!!Жалко е!!!
  • 21 гоуст

    1 3 Отговор
    Румен Янев, умните хора ходихме в университети, а като теб ги взимаха в казармата да служат.
    Дето се казва кой каквито дадености има

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Румен Янев

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "гоуст":

    Г-н " ГОУСТ "
    Само от начина който си се "кръстил" е разбираемо колко голям умствен товар имаш!!!
    ..........
    Апропо .... в казармата не се приемаха и тези " от другия бряг " да ти кажа!!!Имаше военна комисия която следеше за това !!!! ........
    А и самия факт че дори във виртуалното не смееш да излезеш с името си говори що за ....... !!!!!
    Гордея се че в моя род няма такива като теб!!!
    ........................
    КАЗАХ !!!!
  • 23 Румен Янев

    1 1 Отговор
    ЕТО СЪС ТОВА СЪМ ТЕ ПАЗИЛ ЗА ДА МОЖЕШ СПОКОЙНО ДА УЧИШ И ИЗУЧИШ - МАМИНИЯ ЗЛАТЕН !!!!ЗНАЕШ ЛИ ОТКЪДЕ СЕ ВЛИЗА В НЕГО И ЗА КАКВО СЛУЖИ???НО ТИ СИ УЧЕН НАЛИ???КАТО СТАНЕ НАПЕЧЕНО ЩЕ ДУДНЕШ ЗАЩИТАВАЙКИ РОДИНАТА СИ .....ИМАМЕ НУЖДА ОТ ТАКИВА-ДА!!!
  • 24 бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "гоуст":

    Тези простите в казармата лашкаха умните като теб!Абе да та във философа в България на умен ли м и се правиш бе?
  • 25 Ачо Моканина

    2 0 Отговор
    Добре де, такива като мене дето са женени, имат деца и живеят в Москва, какво правим? България е държава членка на НАТО, а Русия е заплаха за НАТО, аз се водя на отчет като служил в Бг, а реално наследника ми и продължението на ген и род са врагове в съвременната геополитическа ситуация. Как да стрелям против хора които защитават сина ми?! Ще опаткам колкото мога чалгарчета в момента в който ми дадат автомата. Доста добре си спомням и обучението в ръкопашен бой, а съм и бивш национал. Бях в спортна рота и казармата ми беше като почивка, защото на Блемекен ни правиха триразови и под 50тона на ден не сме падали. Тук ви настройват, че щом не сте били в казарма, значи не сте мъже и сте предатели. Това са селски провокации на недоказали се нещастници. Казармата трябва да ти даде знания и опит, да те научи какво е саможертва, дълг, чест, дружба, решителност... Истината е че в реални бойни действия без тези думи си просто месо в униформа. Стане ли факт това предложение, сменям веднага гражданството си и ще защитавам семейството си.

    Коментиран от #27

  • 26 бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "мма боец":

    И ти си един от тях!
  • 27 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ачо Моканина":

    Не искам да използвам чуждици но за коментара ти ще кажа ЕВАЛА !
  • 28 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор
    Много ми е интересно тия долу дето се плюнчат как се клели да бранят родината от врагове, защо не изпълняват клетвата си когато държавата е пред колапс и 240 пиявици и агенти на чужди служби правят всичко по силите си да ни ликвидират като народ? Ще се радвам ако някой от Мъжете ми отговори, не целя заяждане и за справка казвам, че съм "за" военно обучение, но в рамките на разумното като срок, а и офицерите е желателно да не са пълни с комплекси и кухи като войнишки канчета.

    Коментиран от #29

  • 29 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Mercedes-Benz":

    Отговора е прост!!!Малко сме!!!"Пиявиците"направиха да сме малко и вместо армия в държавата да има мноооого верни милиционери които да ги пазят!!!Историята многократно е доказвала че именно с армията се съобразяват кърлежите а тук не само че се унищожи еми се навъдиха разни индивиди като ГОУСТ и сие....Та с две думи-правителството е спокойно!!!!Надявам се да си разбрал какво искам да ти кажа!

    Коментиран от #30

  • 30 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Румен Янев":

    Да, аз споделям същото мнение относно армията и реда в държавата, справка Пиночет, НО не забравяй че ръководството на онази армия беше от същите, които направиха "прехода". Колкото до евентуален конфликт недай си Боже, мене да не ме броят да се бия за плюнките, камо ли срещу руснаци или др., виж ако фесовете направят някоя мизерия, тогава Родината трябва да бъде защитена.

    Коментиран от #36

  • 31 питанка

    0 0 Отговор
    Може ли някой да ми каже циганите как ще ги вкарат в казармата и за коя Родина ще се бият /едва ли / ако се наложи ?

    Коментиран от #32

  • 32 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "питанка":

    Ха такаааа.....ти ме вкара в размисъл !!!!Уволних се през 1988-ма година и в целия полк нямаше кьорав циганин!!!!А полка беше огромен!!!!Може би ни превърнаха всички да сме като цигани????А може би са били тарикати като онзи " гоуста" по-надолу....и са учили у факултето?????

    Коментиран от #37

  • 33 БНА

    1 0 Отговор
    Значи нещо на дъртият запасняк от поколението "кашик спри, че танка загря", не му се връзва аджеба, как така войската ще служи до 46, а фатмака и баш-фатмака до 55?! Полевите с какво се различават по натоварване от подчинените? 'айде, щабните клатику.ци може и до памперси да го откарат. И едно предложение, ако може! И без това сега в 12 клас си барат по цял ден... Защо не им се въведе военно обучение? Например два месеца първият срок и два втория. Да ги поюркат малко. Да се научат поне да си служат с лично оръжие и да мятат гранати - да различават нападателна от отбранителна. Малко караулче, малко нощтно патрулче в по гористи райони! Така да се постегнат. Без мама и тате, без мобилни устройства и т. н.
  • 34 БНА

    0 0 Отговор
    Да Ви попитам младите, дето ни плюете Старите Кучета: че спахме бая в калта на времето - спахме! Че 25 км марш на скок го нямахме за нищо - нямахме го! Че ръцете ни ставаха до лактите в сажди по време на стрелби - ставаха! Чат - пат падаха осколки до нас в окопите от недобре метнати гранати - казвахме си "с каска съм"!
    Гоня 50. Устроил съм си живота. От казармата ми остана как да кажа... воля за движение! И сега зимата бягам и ходя по 15 км дневно, а лятото - по 100 км с колелото! И всичко това е опит! Ако не дай Боже довтасат талибаните аз мога, доколкото ми стигат силите да защитя СЕМЕЙСТВОТО си! Грабвам пушката и бомбите и бъдете сигурни, на такива като мен трудно/направо невъзможно/ ще ни резнат тиквите!
    Та как, КАК ще защитите близките си, като не знаете как! Не знаете как да действате в условия на хаос и УЖАС! Ще се насе.ете от страх, ще престанете да мислите - ще станете добитък за заколение!
    Стана ли Ви ясно какво значи военното обучение за мъжа?

    Коментиран от #38

  • 35 гостенин

    1 0 Отговор
    Циганите май са били трудоваци.
  • 36 CL 500

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Mercedes-Benz":

    Стига с тия простотии, че няма да се биеш за някакви плюнки и всякакви секрети в случай на конфликт. Ако стане такъв, ти няма да се биеш за някакъв парламент и няма да защитаваш някакви политици. България би водила само и единствено отбранителна война, което значи, че ще се биеш за РОДИНАТА си, за ЗЕМЯТА си, за СЕМЕЙСТВОТО си! И повярвай ми, които и каквито и да са нашите политици, пак са по-добре отколкото да са НЕ-българи завоеватели. Затова при нужда се бий за миналото си и за бъдещето си, и ако е необходимо, умри за това! - Повярвай ми, няма да си първия направил това! А сега си налей една чаша и се замисли над революционната ни поезия, и поне за миг си 'представи', че това не е просто низ от думи, а израз на състояние на духа! Замисли се колко съдби са се жертвали съзнателно, за да можеш да си тук сега и да си пишеш на български. Опитай се да бъдеш поне малко и ти такъв, когато стане въпрос за РОДИНАТА!

    Коментиран от #40

  • 37 гостенин

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Румен Янев":

    Циганите май са били трудоваци.
  • 38 ГОСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "БНА":

    Братле , пиши ме и мене ...но да внимават ония ,дето ни е..ват м...та , щото незнам накъде ще ни отвее вятърът !
  • 39 пешо

    0 0 Отговор
    Какви войници бре??? Всичко живо пие,пуши и друса!!!
  • 40 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "CL 500":

    Мене на патриотизъм не ме учи, ясно ми е какво си искал да кажеш, аз друго имах предвид, здраве да е, жив и здрав бъди!
  • 41 гоуст

    1 1 Отговор
    Мале, мале. Никът ми е гоуст... той ми вика, бил съм неграмотен, написал съм грешно гост. Мале...
    Мой човек тия танкове, за да ги караш, такива като мен са ги мислили. По този начин не се ли възползваш от моя труд?
    Или викаш дай да зарежем всичко и 7 милиона да тръгнем на война? Такива псевдо патриоти, вдъхновени от няколко телевизионни филма, сте ми напълно ясни.

    А с такива дърти комуняги като бай Иван, изобщо не ми се занимава.

    Разбира се, че нямаше да ме приемат в казарма, защото съм от другия бряг - хетеросексуалните. Не се вписвам в обстановката
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове