24 Март, 2016 17:58 1 026 0

Засега 17 кандидати за председател на БСП

  • засега-
  • 17 кандидати-
  • председател-
  • бсп

Резултатите от номинациите за председател до момента съществено се различават от данните от въпросния телефонен сондаж на Галъп

Засега 17 кандидати за председател на БСП - 1
Снимка: БСП

„До края на кампанията трябва да се проведат общо 300 конференции и общи събрания в БСП. До момента са проведени 58 заседания на общинските и районни конференции. Номинирани, от началото на кампанията досега, са 17 кандидати за председател на БСП, 10 кандидатури за председател на Общопартийната контролна комисия, 126 са кандидатите за членове на Националния съвет“. Това заяви зам.-председателят на БСП Бойко Великов на пресконференция в централата на партията.

Той обясни, че се провежда сериозна дискусия за политиките и курса на партията през този отчетен период от 4 години. „Като позиция се заявява, че БСП стои стабилно като опозиция и се утвърждава като алтернатива. Обсъжда се сериозно и политическата декларация „125 години БСП“, както и решения и насоки, които вземат местните организации“, допълни той. Великов отчете и наличието на някои критични позиции и конкретни предложения за политики.

Той представи по азбучен ред номинираните до този момент кандидати за председател на БСП: Атанас Мерджанов, Атанаска Тенева, Валери Жаблянов, Георги Гергов, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Илияна Йотова, Калоян Паргов, Кирил Добрев, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Янков, Милко Багдасаров, Михаил Миков, Румен Гечев, Румен Овчаров и Янаки Стоилов.

Резултатите от номинациите за председател до момента съществено се различават от данните от въпросния телефонен сондаж

„Засиленият интерес към предстоящия Конгрес на партията наложи провеждането на експресен телефонен сондаж, но той не е финансиран и поръчан от БСП и вероятно поръчителите са сериозно заинтересовани от резултатите на Конгреса“, подчерта Бойко Великов. Той посочи, че предстоят още 242 конференции и допълни, че резултатите от номинациите за председател до момента съществено се различават от данните от въпросния телефонен сондаж на „Галъп”.

„За нас е важно какво мислят членовете на партията и делегатите, които ще изберат лидера на партията“, каза още той. Великов отбеляза наличието на противоречие в цитираното изследване, свързано с курса на партията. „От една страна, се счита, че всички искат промяна в БСП, а от друга – се посочва, че повече от 50% подкрепят левия курс на партията“, коментира той. По неговите думи има още един проблем в телефонния сондаж – общият кандидат за президент на леви формации. “Възниква въпросът защо не са публикувани данните от електоралната част на БСП, а само от широката нисша“, попита социалистът.

Според него не е коректно в този етап на провеждането на кампанията за избор на председател на партията да се коментира това изследване от гледна точка на желанията за лидер. „За нас скритият, но явен смисъл на това упражнение е да се влияе и, доколкото е възможно, да се манипулират конференциите. Намесват се и  не малко външни фактори във вътрешнопартийните проблеми и то в изключително важен за БСП период“, заяви Великов.

По повод изказването на лидера на АБВ в сутрешен блок, Великов уточни, че на форума във Велико Търново ръководството е изпратило представител – член на Изпълнителното бюро Стефан Стефанов, към когото не е бил проявен никакъв интерес като участник в проявата. „Не мога да не отбележа и коментираните данни от доклада на председателя Миков от заседание на НС. Като съотношение управлението и правителството на премиера Борисов са посочени в доклада 35 пъти, а АБВ - едва 3 пъти. Мисля, че е много различно за това, което чухме сутринта от екрана“, допълни Великов.

По повод лансираната сериозна кандидатура на Ивайло Калфин за президент от АБВ, зам.-председателят на БСП отбеляза, че той е загубил от най-слабия български президент след освобождението на България от турско робство до ден днешен. „Трудно ми е да си представя какъв би бил неговият резултат, ако кандидат за вицепрезидент не беше Стефан Данаилов“, коментира Великов. 

Атанас Мерджанов: БСП държи на равнопоставеност на кандидатите й, както и на публичността

Консолидация вляво е нужна, но само около политика

„Традициите на БСП в демократичното развитие на България през последните 25 години налагат нашата партия да се държи най-отговорно и достатъчно широко и публично да огласява своите вътрешнопартийни резултати, в това число и отчетно-изборните конференции”. Това заяви на пресконференцията в централата на БСП говорителят на партията Атанас Мерджанов. Той подчерта, че както Националният съвет, така и Общопартийната комисия, ще спазват стриктно всички изисквания, приети от националните форуми. Мерджанов припомни, че на последното заседание на НС за първи път са били изработени правила за номинация и избор за членове на националните органи на БСП и в този смисъл изключително се държи на равнопоставеността на всички кандидати. Той обясни, че резултатите от всички районни и общински отчетно-изборни конференции се публикуват на уебсайтовете на съответните общински и областни структури.

Атанас Мерджанов коментира още евентуалната консолидация вляво. По думите му тя е не само нужна, но и задължителна, но подчерта, че трябва да бъде около политика. „Политика, която да бъде алтернатива на сега действащото правителство на Борисов, в което участва АБВ като един от основните претенденти. Нещо повече - днес в един всекидневник прочетох как има стремеж АБВ да заеме ролята на Реформаторския блок. Трудно е АБВ да претендира за лява партия, за социална същност, за социална партия, в качеството си на присъдружна коалиционна партия в сегашното управление”, каза още говорителят на БСП. В този смисъл според него разговорът просто е изчерпан.

Що се отнася за обща кандидатура за президент Мерджанов припомни, че въпросът с кандидата, който ще излъчи БСП, ще бъде валиден след провеждането на Конгреса. „Ясни са претенциите на една трета политическа сила, виждаме силните колебания във водещата политическа сила ГЕРБ, която като че ли снема постоянно доверието от сегашната президентска двойка. Така че това е процес, който ще се развие следващите няколко месеца”, обясни той.

Станислав Владимиров: През 2015 г. стартирахме с около 15 000 електронни членски карти, а сега сме на над 50 000

Секретарят по организационните въпроси в БСП Станислав Владимиров допълни, че кампанията по подмяна на електронните  членски карти продължава. „Миналата година стартирахме с около 15 000 карти, а сега сме на над 50 000. В момента членовете с електронни карти имат огромно предимство, защото могат да комуникират много по-бързо с ръководството”, каза още той.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове