Last news in Fakti

31 Март, 2016 22:28 1 187 0

Гиньо Ганев с църковен орден  "Свети Йоан Рилски" - първа степен

  • църква-
  • орден-
  • гиньо ганев

Повод за награждаването му е 25-тата годишнина от приемането на Конституцията от 1991 г.

Гиньо Ганев с църковен орден  "Свети Йоан Рилски" - първа степен - 1
Снимка: БПЦ

Най-висшият църковен орден "Свети Йоан Рилски" - първа степен бе връчен днес на видния български политик, народен представител в 8 поредни народни събрания (3 преди 10 ноември  и 5 след това) и първия ни национален омбудсман  – Гиньо Ганев, съобщават от Синода.

Церемонията по награждаването се състоя днес в Синодната палата. Отличието бе връчено лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на Г. Ганев по решение на Светия Синод на БПЦ-БП за неговите заслуги за възстановяването единството на Българската православна църква и укрепването на нейния авторитет, както чрез законодателни инициативи, така и чрез публично заявени от него позиции. Повод за награждаването му е 25-тата годишнина от приемането на Конституцията от 1991 г. с която се гарантира правото на вероизповедание на българските граждани и се утвърди Източното православие като традиционно вероизповедание за България.

На награждаването присъстваха митрополитите от Светия Синод на БПЦ-БП, парламентаристи и близки на г-н Ганев.  

След сърдечната среща между двамата Патриарх Неофит приветства изтъкнатия политик и общественик с думите:

Уважаеми г-н Гиньо Ганев,

„В ръката на Господа е властта над земята, и потребния човек Той навреме ще въздигне върху нея.” Така учи Свещеното Писание и ние вярваме, че Бог по своята велика мъдрост отрежда на всеки човек място и роля в обществото, за да послужи на хората и на Бога, за да благотвори и върши Неговата воля. Бог издига в нужното време определени личности, избрани люде, не за да преследват личните си амбиции и цели, а за да им възложи особено служение, отговорности и задачи. Поставя ги на важни позиции, защото са повикани със своето дело и живот да принесат полза на цялото общество и на Църквата Христова. Бог ги обдарява с всички необходими лични качества, познания и умения, влага в сърцата им насока и цел, дава им Своето благословение, подкрепата и наставлението на Светия Дух, за да изпълнят достойно високото си призвание.

В тежките години на разкола редица български общественици, интелектуалци и законотворци подкрепиха усилията на Светия синод да възстанови каноничното единство на родната ни Българска православна църква, като в онези дни на изпитания решително застанаха на страната на Истината и всеки на своето място и в своето звание направи нужното та Правдата и мира да възтържествуват. Сред тях без съмнение се откроява и Вашата личност, г-н Ганев като виден политик, високо авторитетен общественик, парламентарист и конституционалист.

Известна е Вашата роля, в качеството Ви на подпредседател на VІІ Велико народно събрание и председател на Конституционната комисия при НС в процеса на изработване и приемане на Конституцията на България от юли 1991 г. с която беше гарантирано правото на вероизповедание на българските граждани и беше регламентирано източното православие като традиционно вероизповедание за България.

Със своите обществени изяви, както чрез Ваши законодателни инициативи, така и чрез публично заявени от Вас позиции, Вие допринесохте много за възстановяване единството на Българската православна църква, за възвръщането и укрепването на нейния авторитет.

Не можем да не споменем приноса Ви за внасянето в Народното събрание през 1999 г. на Законо-проекта за единството на БПЦ и активната Ви парламентарна подкрепа за внесения на 5 юли 2001 г. Закон за вероизповеданията, чието приемане допринесе за възстановяване единството на БПЦ укрепване на правния ѝ статут.

По-късно, в качеството си на омбудсман на Република България, продължихте да отстоявате водещата роля на Православието в нашата страна и да браните правата и свободите на гражданите, и особено правото на вероизповедание.

Молим Бога, майка България и занапред да ражда силни духом мъже и жени с добра съвест, отдали напълно себе си на волята Божия, посветили се на жертвено служение в името на Бога и ближните, Църквата и Отечеството в изпълнение на евангелската заповед за любовта!

По повод 25-годишнината от приемането на Конституцията от наше име и от името на цялата пълнота на Българската православна църква Ви връчваме църковния орден „Свети Иван Рилски" – първа степен, в знак на внимание към Вас и за изключителните Ви заслуги към светата Българска православна църква. И с едно сърце и една уста клир и народ изричаме: „Достоен!” На многая и благая лета!”

В отговор Гиньо Ганев каза, че възприема това отличие не като награда за минали заслуги, а като награда, която трябва да бъде заслужавана всеки ден и че според неговото разбиране тя се връчва не за отделни действия, а за определено поведение и възгледи. Спирайки се върху поведението, което трябва да има всеки човек, а още повече един политик, управляващ, законотворец и общественик г-н Ганев подчерта, че всеки от нас трябва да има само една единствена зависимот – зависимостта от Създателя, от Бога – Който е Любов - пред Когото са мислите, намеренията и делата ни, и че за жалост, това разбиране не е достатъчно застъпено и определящо за днешните политици. Той каза още, че примерът, който дава със своето служение и обществено присъствие Светейшия патриарх Неофит и който утвърждава от векове светата Българска православна църква, трябва да бъде следван всеки ден. „актът на награждаването ми с това високо църковно отличие ме кара да се чувствам вътрешно задължен, до колкото имам сили и време да проповядвам с думи и на дело Истината, Любовта и принципа на единството” – каза в заключение Гиньо Ганев.

Последва прием по време на който в непосредствен разговор г-н Гиньо Ганев сподели със Светейшия патриарх Неофит спомени от богатото си минало на политик и общественик и мисли за отговорността пред Бога и обществото, и получи първосветителско благословение и напътствия.

Орденът "Свети Йоан Рилски" е учреден през 1961 г. и е първият, приет от БПЦ в ново време. Той е с две степени - златен и сребърен. Поводът за създаването му е бил посещението на българска църковна делегация в Истанбул, Дамаск, Йерусалим и Александрия, както и визитата на Вселенския патриарх Атинагорас в България, свързани с окончателното премахване на схизмата. Тогава Светият синод решава да се направят 10 златни и 20 сребърни ордена, както и съответни кутии за тях. Изработката на ордените е била възложена на тогавашната Централна златарска работилница в София. От протокол Х12 на Св. синод от 13 март 1962 г. се вижда, че въпросната работилница изработила матрица за ордена "Св. Йоан Рилски" и по 15 бройки от двете емисии на ордена. Художникът Николай Ростовцев изработил и специална грамота, която трябвало да се връчва заедно с ордена. Първи кавалер на ордена е тогавашният патриарх Кирил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове