Last news in Fakti

3 Април, 2016 13:42 1 046 1

Реформаторите искат намаляване на партийните субсидии

  • рб-
  • реформаторски блог-
  • намаляване-
  • партийните субсидии

С антикорупционния закон ще се разкрият повече схеми, смята Антони Тренчев

От Реформаторския блок внасяме предложение за намаляване на партийните субсидии. По закон имаме лимит на година колко средства могат да се изхарчат на избори - до 2 или 4 милиона лева в зависимост от вида избори, а в същото време партиите получават доста повече субсидия – някои до 10 милиона лева. Това е ненужно - какво правиш тези пари, след като не можеш да ги харчиш - стоят на депозит. Затова от РБ внасяме предложението и ще видим колко партии ще го подкрепят.

Това каза в студиото на БНТ тази сутрин народният представител Антони Тренчев от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

Попитан за антикорупционния закон той подчерта, че след влизането му в сила, ще има много  повече разкрити схеми като тази в ДАИ. Той добави, че зад закона стои целият Министерски съвет, както и групите на РБ, ГЕРБ и АБВ, а законът показва политическа воля да се пребори проблем, който за 90 % от гражданите е най-големият в страната. Обединяват се отделните органи в антикорупционно бюро, овластяват се гражданите да подават сигнали, сигналите ще се проверяват като няма значение името и ЕГН-то на подателя, а съдържанието на сигнала, ще се разследват имуществото  и конфликтът на интереси на хората във висшата власт, обобщи закона Тренчев.

Няма да отворим „кутията на Пандора“ и да се допуснат репресии, както посочват опонентите на закона, категоричен бе той и добави, че по въпроса за неподписаните сигнали, и в момент гражданите могат да ги подават такива и към НАП, и към ОЛАФ, и са разписани в конвенция на ООН.

За вдигането на заплатите във ВСС Тренчев изрази мнението си против и каза, че не може преди два месеца да са искани оставките на членовете на органа и от РБ, и от ГЕРБ заради непрекъснатите скандали, а сега да се увеличават заплатите и.  Затова РБ не подкрепи това предложение, обясни Тренчев.
Той не отрече, че има различия с ръководството на ДСБ, но партията е част от РБ. За разлика от тях ние, от ДБГ, смятаме, че не трябва просто да се отрича всичко, а да се изпълнява програмата  на РБ, въпреки трудностите, обясни най-младият реформатор от групата на Блока. Само за миналия месец от ДБГ внесохме промени в Изборния кодекс  и в Закона за личните документи, свързани с електронното гласуване през електронната идентификация, която да е в личната карта на гражданите, също предложението за ПОС-терминали на всички гишета на държавна администрация и съдилищата, както и да са еднакви таксите за държавни услуги, не както е сега – личната ви карта на едно гише да струва една сума, а на друго – друга, посочи той. Ако липсва терминал, администрациите ще бъдат глобявани по 2 хиляди лева на месец за всяко липсващо устройство, докато го въведат, подчерта санкциите Тренчев.

Попитан дали ще се кандидатира за президент Меглена Кунева, той отрече и каза, че единният орган на РБ ще излъчи кандидатурата на Блока, а в момента се работи по критериите за обща номинация. Аз приветствам, че ДСБ няма да посочват президент, каза той и изрази притеснение от, по думите му, заигравките им в ляво с „Движение 21“. От ДБГ предложихме на РБ нашите двама кмета – в Плевен и Добрич, и те успяха на изборите, като в момента са и единствените кметове на РБ в областни градове, така че ние и сега ще сме последователни в достойните номинации, посочи Антони Тренчев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Паразити , усещате на къде отива работата и правите мили очи пред хората . Всички сте активни участници в геноцида и сте за каторга .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове