13 Април, 2016 13:57 1 060 0

ВМЗ Сопот и "Кинтекс" няма да бъдат приватизирани

  • вмз сопот-
  • кинтекс-
  • приватизирани
ВМЗ Сопот и "Кинтекс" няма да бъдат приватизирани - 1
Снимка: ВМЗ Сопот

ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ влизат в списъка на забранените за приватизация дружества, реши правителството.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи пред журналисти, че извън дневния ред на правителственото заседание е била разисквана и темата за приватизацията на двете военни дружества ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“.

По думите му, на Министерския съвет е било взето решение и двете дружества да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация.

Според финансовия министър Владислав Горанов, двете дружества са попаднали в списък за приватизация заради липса на съгласуване.

“Сработила е стандартна процедура, при която всички дружества, които са извън забранителния списък за приватизация трябва да бъдат задължително обявени за такива. В конкретния случай вероятно Агенцията за приватизация е могло да консултира тази позиция с ресорния си министър, но тя е спазила закона без да се консултира по целесъобразност с ресорния министър, в резултат на което е посочила план за приватизация на тези дружества, които са извън забранителния списък. Така, че по тази тема нищо ново и нищо драматично”, обясни Горанов.

От БСП пък съобщиха, че ще внесат днес в Народното събрание ЗИД на Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, като целта на промените, предлагани от левицата, е ВМЗ-Сопот, КИНТЕКС и НИТИ-Казанлък да се върнат в забранителния списък за приватизация.

„След като министър Лукарски се кълнеше, че ВМЗ-Сопот, КИНТЕКС и НИТИ – Казанлък, докато той е министър, няма да бъдат продавани, да не би да се е самоуволнил или го е уволнил финансовият министър, когато е включил в списъка за приватизация именно тези три  дружества”, попита пред журналисти в парламента народният представител от БСП Манол Генов.

Той обясни, че преди дни е публикувана средносрочната програма за приватизация на правителството за 2017 - 2019 г., където присъстват няколко държавни дружества, сред които и посочените три. Той подчерта, че предприятията са сложени на тезгяха за продажба и, според направената сметка – около 80 млн. лв. би трябвало да постъпят от продажбата на тези дружества.

„Не знам къде е бил министър Лукарски през това време, който и на 10 февруари тръбеше, че тези предприятия са в подем. Печалбата само на ВМЗ-Сопот е 30 млн. лв., данните за КИНТЕКС не са публични, но има информация, че към средата на 2015 г. е имала малко под 5 млн. лв. печалба”, заяви социалистът.

Той бе категоричен, че с тази правителствена стратегия окончателно се довършва военнопромишленият комплекс. "Държавата губи влиянието си на стратегически пазари”, заяви депутатът от левицата.
Манол Генов подчерта, че Лукарски е обещал, че производството на ВМЗ-Сопот ще се увеличи поне два пъти, в същото време КИНТЕКС си възвръща стари пазари, а НИТИ-Казанлък разработва и внедрява нови производства.

„В тригодишната прогнозна рамка тази приватизация се мотивира с необходимостта от допълнителни средства в бюджета. Не стигат заемите, не стига преизпълнението на бюджета, а и ще приватизираме, за да влязат още пари. Очевидно има проблем с парите в държавата”, заяви пък зам.-председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че в същото време всички социални плащания за следващите 3 години са замразени. Нинова заяви, че левицата е против приватизацията на държавни предприятия, а твърдението, че държавата управлява зле икономиката – не е вярно.

„Тези предприятия са на печалба. Буди недоумение противоречието – министърът на отбраната и премиерът са заявили, че са готови държавата да си закупи обратно военния завод в Пловдив, а в същото време се приватизират съществуващи в момента държавни предприятия от военнопромишления комплекс. Категорично сме против тази приватизация”, заяви Корнелия Нинова.

„В управляващата коалиция цари хаос. Един министър говори едно, друг внася друго. Политическата стабилност, която толкова се прокламира е само на думи”, заяви народният представител от ПГ на левицата Драгомир Стойнев.

Той припомни, че през 2013 г. първите две предприятия, които е посетил като министър на икономиката и енергетиката са били ВМЗ-Сопот и Мини Марица-Изток, тъй като и в двете е имало криза.

„Само за година и двете предприятия са направили рекордни приходи. ВМЗ-Сопот от едно губещо предприятие, което е трябвало да бъде разпродадено, става печелившо с помощта на българското правителство”, обясни той.

По думите му е било важно да се подкрепи това предприятие, защото става въпрос за стратегически сектор в българската индустрия. „То носи печалба, плаща дивиденти на българския бюджет, няма лошо то да работи и да бъде насърчавано. Защо, когато едно предприятие е на печалба, искаме да го приватизираме. Или правителството отново иска да подкрепя чуждите фирми които искат да изнасят печалбите от страната ни”, заяви социалистът.

Стойнев подчерта, че БСП иска тези капитали, които се формират да остават в България и от нея да се възползват всички. Той предупреди, че ако не се спре приватизацията на НИТИ-Казанлък, процедурата ще приключи с един може би известен победител - „Арсенал“-Казанлък.

„Това, което се прави, е обидно спрямо българските работници, българската икономика и българските интереси”, категоричен бе той.

„Това, което се случва със заводите и фирмите от българския военно-промишлен комплекс, е проблем на правителствено ниво. Смятаме, че действията на ДАНС спрямо „Кинтекс “ са изключително непочтени и непрофесионални. Агенцията можеше и трябваше да приключи своята проверка в дружеството буквално за дни. Вместо това впечатлява фактът, че в момента когато ДАНС атакува „Кинтекс “, на сайта на финансовото министерство се появява намерение, прогнозни действия за приватизация  във военно-промишения комплекс и в други отрасли на българската икономика. Съвпадението на двата акта, атаката срещу „Кинтекс “ и обявяването му за бъдеща приватизация говори, че някой има интерес дружеството да бъде сринато и откраднато на безценица“. Това заяви пък зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

По думите му притеснения буди и фактът защо държавата е решила да приватизира на необосновано ниски цени точно тези предприятия и то в момент, в който те се стабилизират, развиват и дори разширяват своята дейност и печалба. Според Петков краткият период, отделен за обсъждане на процедурата, от 4-ти до 13-ти април, също предизвиква недоумение и навежда към съмнения за злоупотреба.

„Имаме реално пет работни дни да се обсъждат въпроси с приватизацията на „Слънчев бряг“, приватизацията на „Кинтекс “, приватизацията на „ВМЗ –Сопот“. Аз ви моля да отворите сайта на министерство на финансите и да видите какво е предвидено и като приходи от тази приватизационна  дейност. От приватизацията на „ВМЗ –Сопот“ и още три български компании, в това число и „Слънчев бряг“, са предвидени приходи от 55,5 милиона лева. Т.е., предвидено е тези български солидни компании да бъдат откраднати, разграбени, продадени на безценица. Предвидено е да бъде приватизирана „Кинтекс “ плюс още две български държавни компании за общо за 19 милиона лева. Това е абсурд. Договорите, които във момента изпълнява например „Кинтекс “, са много, много по-сериозни“, посочи той.

Според Петков подобни действия хвърлят сериозна сянка върху дейността и на Агенцията по проиватизация. „Ще настояваме да се направи сериозен анализ на дейността на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и да се отиде към нейното разпускане“, заяви зам.-председателят на АВБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове